ΚΚΕ και εξουσία (1940-1944)


ΚΚΕ και εξουσία (1940-1944)

Του Γαβρίλη Λαμπάτου


Μια μελέτη που επιχειρεί να ρίξει φως στην σχέση του ΚΚΕ με την εξουσία.
Το 1940, τις παραμονές του ελληνο-ιταλικού πολέμου, το KKE ήταν ένα κόμμα αποδιαρθρωμένο οργανωτικά, ενώ οι διαρκείς αλλαγές πολιτικής που ακολουθούσε η Κομμουνιστική Διεθνής έναντι του ναζισμού προξενούσαν σύγχυση στους κομμουνιστές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά, το ΚΚΕ κατόρθωσε να ανασυγκροτηθεί. Έως το 1944 κατέστη κόμμα εξουσίας και απειλούσε να μετασχηματίσει σχεδόν ριζικά το πολιτικό σύστημα, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί τις προηγούμενες δεκαετίες.
Μέσα από ανέκδοτες προσωπικές μαρτυρίες και αρχειακές πηγές, το βιβλίο διερευνά το πώς επιτεύχθηκε αυτή η αλλαγή – και το τίμημα που απαιτήθηκε σε πολλές περιπτώσεις. Εξετάζονται οι δομές εξουσίας των κομμουνιστών στην ορεινή Ελλάδα και η πολιτική του κόμματος, τόσο στην κεντρική σκηνή όσο και στις επί μέρους περιφέρειες της χώρας. Παρουσιάζεται επίσης η διαδρομή Ελλήνων κομμουνιστών από την ίδρυση του κόμματος ως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μια μελέτη πολιτικής ιστορίας σε μια εποχή τεκτονικών κοινωνικών ανακατατάξεων, μέσα από τις άγνωστες και ορισμένες φορές σκοτεινές πλευρές της Εθνικής Αντίστασης.
Στο βιβλίο περιλαμβάνεται φωτογραφικό υλικό.

Εκδόσεις Μεταίχμιο.
ISBN:  978-618-03-1210-2
Σελίδες:  392.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΚΚΕ, ΕΞΟΥΣΙΑ,  ελληνοιταλικος πολεμος, Κομμουνιστικη ∆ιεθνης, ναζισμος, Λαμπατος


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ