Οι Κρήτες του Μίνωα - Φωτιά και Θάλασσα


Οι Κρήτες του Μίνωα
Φωτιά και Θάλασσα

Του συγγραφέα Αντώνη Καπίδη


Μέσα στην αχλή της πιο παλιάς Ιστορίας, εκεί που οι μύθοι συναντούν την πραγματικότητα πάνω στα νησιά του Αιγαίου, ξεπροβάλλει αχνά ένας από τους μεγαλύτερος αρχαίους ελληνικούς πολιτισμούς. Ο Μινωικός. Παλιός και ξεθωριασμένος, ναι, αλλά όχι ξεχασμένος, γιατί μέχρι και σήμερα φτάνουν οι κραδασμοί από την πολύχρονη παρουσία του πάνω στην Κρήτη και όλα τα νησιά του Αιγαίου.
Ανάμεσα στα στενά του Ακρωτηρίου και κάτω από τη σκέπη του τρομαχτικού ηφαιστείου της Στρογγύλης, γεννιέται ένας έρωτας που, κυνηγημένος από τη φωτιά και τους πολέμους, έμελλε να ολοκληρωθεί μετά από πολλές περιπέτειες.
Ο Ίσανδρος και η Μελανθώ μας οδηγούν, μέσα από την αγάπη τους, στα στενά δρομάκια του Ακρωτηρίου, στα παλάτια της Κνωσού, στη Χώρα της Αθήνας και της Κυθέρειας, ψάχνοντας ο ένας τον άλλον. Το τεράστιο ηφαίστειο κατέστρεψε τις ζωές τους, αλλά η θάλασσα του Αιγαίου τις κράτησε σε επαφή.

Ο συγγραφέας Αντώνης Καπίδης είναι εκπαιδευτικός εν ενεργεία και κάτοικος της Θεσσαλονίκης. Έχει εκδώσει το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Οι Μακεδόνες του Αλέξανδρου» και αυτή είναι η δεύτερη προσπάθειά του με το βιβλίο - ιστορικό μυθιστόρημα «Φωτιά και Θάλασσα – Οι Κρήτες του Μίνωα».

Ιδού ένα απόσπασμα από το βιβλίο:
«Έπλεε ο Θαλασσοκράτης ανάμεσα στα άλλα πλεούμενα που ήταν στολισμένα με πολύχρωμες σημαίες, σημάδι η καθεμιά της πόλης από όπου προερχόταν και ένα γύρω στην προκυμαία χιλιάδες άνθρωποι ήταν στοιβαγμένοι, χαιρετώντας τους δικούς τους ανθρώπους, που ήταν έτοιμοι να αποπλεύσουν.
Όλοι οι άντρες από κάτω φώναζαν κι αυτοί με τη σειρά τους, γελούσαν και χαίρονταν που έβλεπαν σιγά-σιγά να ανοίγεται μπροστά τους η όμορφη Κρήτη, η θαυμαστή Κρήτη, η πανάρχαια Κρήτη. Καθώς πλησίαζαν προς τις ακτές της, άρχισαν να μυρίζουν τις μυρωδιές της.
Ήταν η τελευταία φορά που θα έβλεπαν το στόλο τους. Ήταν η τελευταία φορά που η Κρήτη θα ήταν τόσο δυνατή. Όλες εκείνες οι γενιές των ανθρώπων που για εκατοντάδες χρόνια κόπιαζαν και δημιουργούσαν, ονειρεύονταν, τραγουδούσαν, ταξίδευαν, ερωτεύονταν, γεννιόντουσαν, μεγάλωναν και πέθαιναν, είχε αποφασισθεί να σταματήσουν να υπάρχουν.
Ουρλιάζοντας βγήκαν μέσα από την τρύπα του ηφαιστείου και παρέσυραν μαζί τους φωτιά και λάβα. Τράβηξαν μαζί τους την ξηρά και τη θάλασσα και ό,τι άλλο βρήκαν στο διάβα τους. Τίποτε τώρα δεν μπορούσε να τα σταματήσει, ούτε και οι Θεοί»

Σελίδες: 360.
Σχήμα: 14 Χ 21.
ISBN: 978-618-5093-64-8.

Εκδόσεις Ιβίσκος, Αγίου Νικολάου 8, Μαρούσι
τηλ: 210-8021333.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΚΡΗΤΗ, ΚΡΗΤΕΣ, ΜΙΝΩΣ, ΜΙΝΩΑΣ, ΑΚΡΩΤΗΡΙ, ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ, ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ, ΒΙΒΛΙΟ, ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ, ΚΑΠΙΔΗΣ, ΙΒΙΣΚΟΣ





Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ