ΑΥΡΙΟ ξεπουλιούνται 12 ωραιότατα και σημαντικότατα αρχαία ελληνικά έργα τέχνης…


ΑΥΡΙΟ ξεπουλιούνται
12 ωραιότατα
και σημαντικότατα
αρχαία ελληνικά
έργα τέχνης…


Αύριο, Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018, η Γκαλερί Artemis ξεπουλά 12 ωραιότατα και σημαντικότατα αρχαία ελληνικά έργα τέχνης…
Η εξαιρετικά εκλεπτυσμένη, πλήρως επιλεκτική επιλογή της αυριανής δημοπρασίας-ξεπλύματος, περιλαμβάνει γενικά 330 (!) αντικείμενα, από πολλούς και τους μεγαλύτερους πολιτισμούς του κόσμου: Από την αρχαία αιγυπτιακή, την ελληνική, την ρωμαϊκή, την ασιατική, την αφρικανική, την ωκεανική και την αμερικανική τέχνη! Αλλά και των Vikings, των προ-Κολόμβου Αμερικανών ιθαγενών, των Ρώσων, καθώς και άλλα λείψανα, αρχαία κοσμήματα κλπ.

Και κανείς δεν κουνιέται. Και κανείς δεν κινείται εναντίον μιας εδώ και καιρό δημοσιοποιημένης επίσημης δημοπρασίας αρχαιοκαπηλικής λείας!!!

Όσον αφορά την Ελλάδα, και τα ελληνικού ενδιαφέροντος, «ασυνήθιστες μορφές και αξιοσημείωτη τέχνη χαρακτηρίζουν τα 12 αρχαία ελληνικά κομμάτια», λέει, ο ξεπουλητής – φράση-καρφί στο μάτι του κοιμισμένου υπνουργείου Πολιτισμού

Τα κυριώτερα, όπως λέει, είναι:

- μια αττική μαύρη πυξίδα (εμφανίσθηκε πριν στο Christie's) με εικόνα σφίγγας και πολλαπλές εικόνες ζώων και ανθρώπων. Εκτιμάται έως 12.000 δολλάρια!


- μια αττική εικονογραφημένη τριφυλλόστομη οινοχόη, που απεικονίζει τον Ηρακλή, περίπου του 480 π.Χ., ύψους 14,9 εκατ., από ιδιωτική συλλογή του Μανχάταν, συλλογή Ν. Κουτουλάκη (Γενεύη, Ελβετία), εκτιμάται έως 10.000 δολλ.

- ένα αγγείο / situla από την Γναθία (gnathian) της Απουλίας της Μεγάλης Ελλάδος / Magna Graecia, της νότιας Ιταλίας, με διακόσμηση που αποδίδεται στον «Ζωγράφο του Τολέδο». Από τον Οίκο Christie's εκτιμάται έως 20.000 δολλ.

- ένα ελληνικό χαλκιδικό κράνος, του 4ου - 5ου αιώνα π.Χ., όμορφο από σφυρήλατο χαλκό. Προηγουμένως είχε δημοπρατηθεί στο Sotheby's Λονδίνου (το 1991). Επανεμφανίζεται στην δημοπρασία της Γκαλερί Artemis, με μια εκτίμηση έως 35.000 δολλ.


- ένα θαυμάσιο μαρμάρινο άγαλμα γυμνού Έρωτος, του 1ου-3ου αι. μ.Χ. Υποδηλώνει την ανθρώπινη ζωτικότητα, με ρεαλιστική θωρακική μυϊκή μάζα και καλά περιγεγραμμένη κοιλιακή περιοχή, ύψους 50,165 εκατ. Το γλυπτό έργο τέχνης ήταν στην συλλογή του λόρδου McAlpine, πριν εμφανισθεί σε μια ιδιωτική συλλογή στο Scottsdale της Αριζόνα. Εκτιμάται έως 100.000 δολλ.!

Καληνύχτα υπνουργείο Πολιτισμού! Όνειρα γλυκά!

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ, ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ, ΓΚΑΛΕΡΙ ΑΡΤΕΜΙΣ, Αιγυπτος, Ρωμη, Ασια, Αφρικη, Ωκεανια, Αμερικη, Βικινγκς, Vikings, προκολομβιανη,  Αμερικανοι, ιθαγενεις, Ρωσια, κοσμηματα, πυξιδα, σφιγγα, οινοχοη, Ηρακλης, Μανχαταν, ΗΠΑ, Κουτουλακης, Γενευη, Ελβετια, αγγειο, Γναθια, Απουλια, Μεγαλη Ελλαδα, Ιταλια, Ζωγραφος του Τολεδο, Ισπανία, χαλκιδικο κρανος, Χαλκιδα, Ευβοια, Λονδινο, Ερωτας, Ερως, λορδος McAlpine, Σκοτσντειλ, Αριζονα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ