Κυκλοφορία νομίσματος των 2 ευρώ, για την 70ή επέτειο Ενσωμάτωσης Δωδεκανήσου

Κυκλοφορία νομίσματος
των 2 ευρώ
για την 70ή επέτειο
Ενσωμάτωσης Δωδεκανήσου


Παρουσιάστηκε στις 3 Φεβρουαρίου στην World Money Fair, στο Βερολίνο, από εκπροσώπους του Νομισματοκοπείου της Ελλάδας, το ειδικό δίευρο, που θα κυκλοφορήσει στο πλαίσιο της 70ής επετείου της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα. Το νόμισμα φέρει στην μία του όψη το γνωστό ρόδο, σύμβολο της Ρόδου. Περιμετρικά του μοτίβου αναφέρεται: «1948-2018: Η ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ». Παράλληλα, με το νόμισμα που θα είναι αφιερωμένο στην Ρόδο θα κυκλοφορήσει και νόμισμα με την μορφή του Κωστή Παλαμά, με αφορμή την 75η επέτειο από τον θάνατό του. Και τα δύο νομίσματα θα κυκλοφορήσουν σε 750.000 αντίτυπα, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας τους.
Όπως είναι γνωστό πρόκειται για μια αρχική ιδέα του Δωδεκανήσιου Φίλιππου Καλλούδη, επί τιμή προέδρου της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ – ΠΕΙΡΑΙΩΣ και πρώην στελέχους της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σημειώνεται ότι σε συνέντευξή του τον Αύγουστο του 2017 ο δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, δήλωνε ότι είχε επικοινωνία με κορυφαία στελέχη της Τράπεζας Της Ελλάδος, που ζήτησαν στοιχεία με την ευκαιρία των 70 ετών από την Ενσωμάτωση, ώστε να γίνει μια προσπάθεια να εκδοθεί ένα δίευρο το 2018, που θα φέρει τοπίο της Ρόδου και θα κοπούν 700.000 κομμάτια. «Είναι στα σχέδιά μας, και θεωρώ ότι θα τα καταφέρουμε», είχε αναφέρει. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, επί τη ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 χρόνων από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στον εθνικό κορμό, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πραγματοποίησε διαγωνισμό εικαστικού σχεδίου, για το συλλεκτικό γραμματόσημο που θα εκδώσουν τα ΕΛΤΑ, στο πλαίσιο του εορτασμού.

ΠΗΓΗ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ – ΠΕΙΡΑΙΩΣ, Υψηλάντου 143-145, 18535 Πειραιάς, τηλ. 6981.156.333, email: yianfrag@otenet.gr.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ, ΝΟΜΙΣΜΑ, ΕΥΡΩ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ, ΡΟΔΟ, ΡΟΔΟΣ, ΠΑΛΑΜΑΣ, ΚΑΛΛΟΥΔΗΣ, ΚΑΛΟΥΔΗΣ, ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ, ΒΟΥΛΗ, ΕΛΤΑ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ