Βρέθηκαν ερείπια αρχαίας μεγαλούπολης των Μάγια, 15.000.000 κατοίκων, με πολιτισμό παρόμοιο με της αρχαίας Ελλάδος και της Κίνα!

Βρέθηκαν ερείπια
μεγαλούπολης των Μάγια,
15.000.000 κατοίκων,
με πολιτισμό παρόμοιο
με της αρχαίας Ελλάδος
και της Κίνα!

Χρησιμοποιώντας τεχνολογία λέιζερ LiDAR (Light Detection and Ranging), οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα υπολείμματα ενός οικισμού, κάτω από την πλούσια ζούγκλα της βόρειας Γουατεμάλας. Τα ευρήματα έχουν αναγκάσει τους ειδικούς να… αναθεωρήσουν όσα πίστευαν για τον αρχαίο πολιτισμό!
Οι ερευνητές από ένα τοπικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, το PACUNAM, ανακάλυψαν περισσότερες από 60.000 αρχαίες δομές (κατοικίες, ναούς, υπερυψωμένους δρόμους και άλλες τεχνητές κατασκευές), οι οποίες ευρίσκονται βαθειά ακόμη κρυμμένες στην προστατευόμενη περιοχή Peten της Γουατεμάλας, 5.000.000 στρεμμάτων.
H τεχνολογία λέιζερ έδειξε ψηφιακά το πλούσιο αρχαιολογικό υπέδαφος, αυτού του εγκαταλελειμμένου προ-κολόμβου πολιτισμού.
Με βάση τα μεγαλύτερα δεδομένα LiDAR που καταγράφηκαν ποτέ, τα οποία καλύπτουν μια έκταση 800 τετραγωνικών μιλίων, τα εκπληκτικά ευρήματα δείχνουν ότι οι Μάγιας ήταν πολύ πιο… προηγμένοι απ’ ό,τι πίστευαν και διέδιδαν έως τώρα οι επιστήμονες! Τα ευρήματα είναι πραγματικά πρωτοποριακά. Η τοποθεσία δεν φιλοξενούσε έναν πληθυσμό περίπου 5.000.000 ανθρώπων (όπως εκτιμούσαν έως τώρα), αλλά… 15.000.000 (!!!), και είχε ένα στάδιο προηγμένου πολιτισμού, παρόμοιο με αυτό της αρχαίας Ελλάδος και της Κίνας!
Πρόκειται για μια τεράστια «μεγαλούπολη», 1.200 χρόνων, των Μάγιας, λοιπόν…
«Η κλίμακα και η πυκνότητα του πληθυσμού είχαν υποτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό», λέει ο αρχαιολόγος Thomas Garrison.
Υπερυψωμένοι δρόμοι και διάδρομοι συνέδεαν διαφορετικές πόλεις, υπήρχαν συστήματα άρδευσης και κανάλια, αναχώματα και δεξαμενές, ικανά να στηρίξουν ένα σύνθετο γεωργικό σύστημα… Προφανώς, αυτές οι πόλεις των Μάγια στρατιωτικοποιήθηκαν. Οι αρχαιολόγοι έκπληκτοι ανακαλύψουν άφθονες αποδείξεις αμυντικών τειχών, προμαχώνων και φρουρίων. «Ο πόλεμος ήταν μεγάλης κλίμακας και συστηματικός, και για πολλά χρόνια», εξηγεί ο κ. Garrison.
Δυστυχώς, ενώ ο χώρος είναι καινούργιος για τους αρχαιολόγους, έχει ήδη λεηλατηθεί! Χιλιάδες λάκκοι βρέθηκαν να έχουν σκαφτεί από τους σύγχρονους θησαυροθήρες, οπότε όλοι, προφανώς, οι θησαυροί μπορεί να έχουν κλαπεί εδώ και καιρό…

ΠΗΓΗ: National Geographic, 1.2.2018.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΜΑΓΙΑΣ, ΜΑΓΙΑ, ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ, ΠΕΤΕΝ, ΑΜΕΡΙΚΗ, MAYAS, MAYA



Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ