Ξανα-ανοίγει το Παλλάτι του Γαλερίου στην Θεσσαλονίκη


Ξανα-ανοίγει
το Παλλάτι του Γαλερίου
στην Θεσσαλονίκη


Οι λάτρεις της μεγάλης ιστορίας της Θεσσαλονίκης, θα έχουν μια ακόμη περιοχή για να προσθέσουν στον κατάλογό τους, όταν ταξιδεύουν στην Θεσσαλονίκη: Το ανακτορικό συγκρότημα του ΓαλερίουΕίχε κλείσει για το κοινό τα τελευταία επτά χρόνια.
Χρονολογείται στα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ.


Επεκτείνεται σε πάνω από 9.000 τετραγωνικά μέτρα. Ανηγέρθη στο σημείο καμπής του ρωμαϊκού και βυζαντινού κόσμου, όταν ο καίσαρας Γαλέριος Βαλέριος Μαξιμιανός (293-311 μ.Χ.) επέλεξε την Θεσσαλονίκη ως έδρα του ανατολικού τμήματος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας!
Θεωρείται το πιο σημαντικό μνημειακό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.


Ανακαλύφθηκε κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, κατά τη διάρκεια ανασκαφών.
Ενώ η αψιδωτή αίθουσα κ.ά. κτήρια στον αρχαιολογικό χώρο, που βρίσκεται στην πλατεία Ναυαρίνου είναι ορατά και προσβάσιμα από το κοινό, πολλά άλλα έχουν θαφτεί με την ανακατασκευή του κέντρου της πόλεως!


Το συγκρότημα θα ανοίξει εκ νέου, με έμφαση στην αύξηση της ασφάλειας, με επτά φύλακες στην παρακολούθηση του χώρου, κατά τη διάρκεια του επισκεπτηρίου!
Το ανακτορικό συγκρότημα του Γαλερίου (στην πλατεία Ναυαρίνου και Δημητρίου Γούναρη) θα είναι ανοικτό Τρίτη-Κυριακή (09:00-15.00).

ΠΗΓΗ: Νέος Κόσμος, 30.1.2018.

Έκαναν ό,τι μπορούσαν για να θάψουν το αρχαίο ελληνικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης…
Έτσι η πόλις σήμερα ζει με την ρωμαϊκή και την βυζαντινή της εποχή…
Κάτι είναι κι αυτό…
Πάλι καλά να λες…
Γιατί η Θεσσαλονίκη των ρωμαϊκών χρόνων, δεν τα έχει πει όλα ακόμη...

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΓΑΛΕΡΙΟΣ, ΑΝΑΚΤΟΡΟ, ΠΑΛΑΤΙ, ΠΑΛΛΑΤΙ, ΑΝΑΚΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ, ΟΚΤΑΓΩΝΟ, ΛΟΥΤΡΑ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ



Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ