Η αρχαία αθηναϊκή γλαύκα και σε άλλο νόμισμα του Ειρηνικού Ωκεανού: Του νησιού Νιούε της Πολυνησίας!


Η αρχαία αθηναϊκή γλαύκα
και σε άλλο νόμισμα
του Ειρηνικού Ωκεανού!

Του νησιού Νιούε της Πολυνησίας! 



Σας έγραφα προ ημερών για την αθηναϊκή γλαύκα σε νόμισμα της Νέας Ζηλανδίας! Άρθρο που πολλοί αντέγραψαν και αναμετέδωσαν (αρκετοί… ξεχνώντας να αναφέρουν την πηγή).
Σήμερα θα σας πω για ένα παρόμοιο νόμισμα, από τα νησιά Νιούε, επίσης του Ειρηνικού Ωκεανού, ΒΑ. της Νέας Ζηλανδίας, με την οποία έχει ένα καθεστώς ελεύθερης σχέσης, από το 1901! Ένας βράχος που πλέει μόνος του, ανάμεσα στα νησιά Σαμόα, Τόνγκα και Κουκ! Άλλωστε αυτό είναι και το όνομά του, στην ντοπιολαλιά Niuē / Niue (τόπος καρύδας) ή πιο απλά Βράχος της Πολυνησίας / Rock of Polynesia.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα νησιά κοραλλιών στον κόσμο! Το κεντρικό «οροπέδιό» του φτάνει περίπου τα 60 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας! Ένας κοραλλιογενής ύφαλος περιβάλλει το νησί! Πρωτεύουσα, το Aλόφι / Alofi. (Ψάχνοντας θα βρείτε και άλλα ελληνογενή τοπωνύμια στο νησί). Αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του νησιού είναι και τα πολλά παράκτια ασβεστολιθικά σπήλαια.
Οι πρώτοι κάτοικοί του φαίνεται να εγκαταστάθηκαν σε αυτό, γύρω στο 900 μ.Χ.
Από την εμφάνιση στο νησί κατοίκων εκ της Τόνγκα (16ος αι.) εμφανίζεται περίπου το 1700 και η έννοια και η πρακτική της διαδοχικής βασιλείας με το αξίωμα του βασιλιά να λέγεται patu-iki.
Οι πρώτοι Ευρωπαίοι που είδαν το νησί Νιούε, στα σύγχρονα χρόνια, ήταν όσοι ταξίδευαν με τον James Cook (1774). Ο Cook έκανε τρεις απόπειρες να καταλάβει το νησί, αλλά οι κάτοικοι αρνήθηκαν να το παραχωρήσουν. Τότε το ονόμασε "Savage Island" (Αγριονήσι), επειδή, οι εντόπιοι που τον «χαιρέτησαν», λέει, «ζωγράφιζαν το πρόσωπό τους με αίμα». Η αλήθεια είναι ότι το… αίμα… ήταν από μια ουσία στα δόντια τους, την χουλαχούλα / hulahula, από ένα τοπικό είδος κόκκινης μπανάνας! Έτσι διαδίδονταν οι ψευδές ειδήσεις τότε… όχι χωρίς (πολιτική και θρησκευτική) σκοπιμότητα…
Ε, λοιπόν, αυτό το απομακρυσμένο νησί Νιούε, που δύσκολα μπορεί να το βρει κανείς ακόμη και σήμερα στον χάρτη, εξέδωσε ένα χαριτωμένο έγχρωμο ασημένιο (999ο) νόμισμα, αξίας δυο δολλαρίων (Νέας Ζηλανδίας), το 2017 με θέμα την αρχαία αθηναϊκή γλαύκα / «Owl of Athena»!
Διότι, όπως εξηγεί «στην ελληνική μυθολογία, μια μικρή κουκουβάγια (η Athene noctua) αντιπροσωπεύει ή συνοδεύει την Αθηνά, την παρθένο θεά της σοφίας - την Μινέρβα, στην «ενσάρκωσή» της στην ρωμαϊκή μυθολογία. Λόγω αυτής της συσχέτισης, το πουλί χρησιμοποιήθηκε ως σύμβολο της γνώσεως, της σοφίας, της επιδεξιότητος και της διαπαιδαγωγήσεως σε όλο τον δυτικό κόσμο»…
Το νόμισμα έχει διάμετρο 39 χλστ. και βάρος 31,1 γραμμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ακόμη:
Pule John (με τον Αυστραλό συγγραφέα και ανθρωπολόγο Nicholas Thomas) «Hiapo: Past and Present in Niuean Barkcloth», 2005. Ο Pule είναι Αυστραλός συγγραφέας με καταγωγή από το Νιούε.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΝΙΟΥΕ, ΠΟΛΥΝΗΣΙΑ, ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ, ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ, ΣΑΜΟΑ, ΤΟΝΓΚΑ, ΚΟΥΚ, ΑΘΗΝΑ, ΑΘΗΝΑΙ, ΝΟΜΙΣΜΑ, ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ, ΓΛΑΥΞ, ΚΑΡΥΔΑ, ΒΡΑΧΟΣ, ΑΛΟΦΙ, ΑΓΡΙΟΝΗΣΙ, ΑΓΡΙΟΝΗΣΟ, ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΑΓΡΙΩΝ, ΧΟΥΛΑΧΟΥΛΑ, ΜΠΑΝΑΝΑ

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ