Αρχαία κατάρα σε ταβερνιάρηδες… - του Γ. Λεκάκη


Αρχαία κατάρα
σε ταβερνιάρηδες…

Στον Κεραμεικό, ένα από τα αρχαία νεκροταφεία των Αθηνών, αλλά και σε άλλα, μια ομάδα με επί κεφαλής την αρχαιολόγο κ. Μαρία Πετριτάκη ανακάλυψε πρόσφατα μια μάζα με πέντε μολύβδινα δισκία / ταμπλέτες, τα οποία είχαν «τρυπηθεί» με σιδερένια καρφιά. Ευρέθησαν σε έναν τάφο γυναίκας του 5ου αι. π.Χ.
Τέσσερα από τα δισκία έφεραν ένα γραμμένο κείμενο. Το 2016 μεταφράστηκε από την καθηγήτρια κλασσικής Φιλολογίας του Yale, κ. Jessica Lamont. Αυτή βρήκε ότι περιέχουν σχεδόν ταυτόσημες θρησκευτικές κατάρες, που παρακαλούν τους θεούς (Εκάτη, Άρτεμι και Ερμή) να τιμωρήσουν συζύγους-ζευγάρια, πιθανόν κατόχους ταβέρνας. Σύμφωνα με την κ. Lamont, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς γιατί το άτομο που «αφιέρωσε» αυτά τα δισκία σκοπεύει / καταριέται τα συγκεκριμένα ζευγάρια. Αλλά, πιθανότατα, εμπλέκονταν σε κάποιο είδος εμπορικής αντιπαλότητος ή μια δικαστική υπόθεση.
Η κ. Lamont σημειώνει επίσης ότι το ύφος των κειμένων στην κατάρα, ήταν καλογραμμένο σε καθαρό, όμορφο, και συμπληρωμένο με μια φράση από τον Όμηρο! Αυτό υποδηλώνει ότι το έγραψε κάποιος επαγγελματίας γραφέας / γραφιάς ή «μάγος», καλά εξοικειωμένος με το υπερφυσικό. Και ήταν σημαντικό να το γράψει ένας τέτοιος, διότι θα είχε μεγαλύτερη επιτυχία η γραφομένη κατάρα. «Αυτή ήταν μια περίτεχνη τελετουργική επιχείρηση», λέει η κ. Lamont. Τα δισκία ήταν πιθανότατα συνυφασμένα με τα λείψανα της γυναίκας, επειδή οι τάφοι θεωρούνταν αγωγοί προς τους θεούς.

ΠΗΓΗ: Archaeology, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 13.6.2016.

Κείμενα και επιγραφές με αρχαίες ελληνικές κατάρες υπάρχουν πολλά.

ΚΑΤΑΡΑ, ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ, ΑΘΗΝΑ, ΤΑΦΟΣ, ΕΘΙΜΑ, ΤΑΒΕΡΝΑ, ΤΑΒΕΡΝΙΑΡΗΣ, ΠΕΤΡΙΤΑΚΗ, ΓΕΙΛ, ΛΑΜΟΝΤ, ΑΘΗΝΑΙ, πινακιδα πινακιδιο ΕΠΙΓΡΑΦΗ, ΟΜΗΡΟΣ, ΜΑΓΕΙΑ, θεα αρτεμη ΕΚΑΤΗ, ΑΡΤΕΜΙΣ, ΕΡΜΗΣ, ΘΑΝΑΤΟΣ, ΑΡΤΕΜΗ εμπορικη αντιπαλοτητα

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ