Βρέθηκε επιτάφιος κήπος στην Αίγυπτο! Καλλιεργούσαν φυτά για φρέσκες προσφορές στους νεκρούς!


Βρέθηκε επιτάφιος κήπος στην Αίγυπτο!

Καλλιεργούσαν φυτά
για φρέσκες προσφορές στους νεκρούς!

Η «Ιστορία του Sinuhe», ένα έργο αρχαίας αιγυπτιακής λογοτεχνίας, που χρονολογείται στην 12η  Δυναστεία γύρω (1900 π.Χ.), αναφέρει: «...και φτιάχτηκε για μένα ένας επιτάφιος κήπος, με πεδία, μπροστά από την κατοικία μου»… 
Η ύπαρξη ταφικών κήπων είναι επίσης γνωστή από παραστάσεις σε τάφους, ήδη από την 6η Δυναστεία (2323-2150 π.Χ.).
Ωστόσο, δεν είχαν βρεθεί αρχαιολογικά στοιχεία, μέχρι το 2017…

…όταν, μπροστά από τον τύμβο, σε λαξευμένο βράχο, ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου της 12ης Δυναστείας των Θηβών, ο αρχαιολόγος José Manuel Galán του ισπανικού Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας / Spanish National Research Council αποκάλυψε έναν καλά διατηρημένο κήπο, κάτω από περισσότερα από 4,5 μ. ερειπίων. Πρόκειται για ένα ορθογώνιο (3 Χ 1,95 μ.) ανάχωμα, που υπερυψώνεται από το έδαφος και χωρίζεται σε τετράγωνα κομμάτια-πεδία.
Σύμφωνα με τον Galán, οι Αιγύπτιοι θα καλλιεργούσαν λαχανικά, φρούτα και λουλούδια, που προορίζονταν για φρέσκες προσφορές για τους νεκρούς, καθώς και μικρά δένδρα και θάμνους. Η ομάδα του Galán βρήκε έναν από αυτούς τους θάμνους, έναν αλκυρίκι/tamarisk γεμάτο με ρίζες και έναν κορμό, στην γωνία του κήπου, δίπλα σε ένα αγγείο με χουρμάδες και άλλα φρούτα, ίσως προσφορά.


Στην επόμενη περίοδο, η ομάδα σχεδιάζει να ανακτήσει τους σπόρους και την γύρη, για να μάθει ποια φυτά ήταν διαθέσιμα στην αρχαία Θήβα και τα οποία επιλέγονταν για θρησκευτικούς και ταφικούς σκοπούς.

ΠΗΓΗ J. A. LOBELL "Funeral Gardens" στο archaeology.org, 20.3.2018.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΑΙΓΥΠΤΟΣ, ΛΟΥΞΟΡ, ΘΗΒΑ, ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΚΗΠΟΣ, ΣΙΝΟΥΧ, λογοτεχνια, Δυναστεια, ταφικος κηπος, ταφος, Θηβων, Γκαλαν, λαχανικα, φρουτα, λουλουδια, προσφορα, νεκρος, δένδρα, θαμνοι, αλκυρικι, χουρμας, σπορος, γυρη, θανατος, έθιμα θανατου, λαχανικο, φρουτο, λουλουδι, προσφορες, δένδρο, θαμνος


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ