Πνευματικά δικαιώματα: ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Γ.Δ. ΤΗΣ CISAC ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΓΕΙΡΕΙ

Πνευματικά δικαιώματα:
ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Γ.Δ. ΤΗΣ CISAC
ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΓΕΙΡΕΙ

O Γενικός Διευθυντής της CISAC (παγκόσμια ομοσπονδία των ΟΣΔ) έστειλε χθες στην Υπουργό Πολιτισμού μία επιστολή που συστήνει στην ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη μεταβατική έκτακτη υπηρεσία που νομοθέτησε πριν λίγες μέρες, αλλά να στηρίξει (και να χρηματοδοτήσει, ει δυνατόν) την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, δεδομένου ότι είναι μέλος της CISAC. Λέει μάλιστα (ασαφώς) πως σκοπεύει να χρηματοδοτήσει η ίδια την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, καθώς και να δώσει εργαλεία, να επιλέξει στελέχη και μεταβατικό διευθυντή.
Η απόφαση κοινοποιήθηκε σε όλα τα Σωματεία, στην Επίτροπο της ΑΕΠΙ, στον ΟΠΙ, στον Υπουργό Επικρατείας κ. Βερναρδάκη.
Σύντομα θα μάθουμε αν η επιστολή αυτή είναι δεσμευτική για τους οργανισμούς-μέλη της, δεδομένου ότι στο παρελθόν, παρόμοιες ανακοινώσεις δεν καθόρισαν την αυτόνομη πολιτική των οργανισμών (βλ. πολιτική PRS-ASCAP, των μεγαλύτερων αγγλοσαξονικών οργανισμών, που ποτε ως τώρα δεν καθόρισαν την πολιτική τους με βάση συστάσεις).
Τα σωματεία μας ανέλαβαν πρωτοβουλία να έρθει σε επαφή με τους μεγάλους εισπρακτικούς οργανισμούς για να διαπιστώσουμε κατά πόσο η επιστολή τους δεσμεύει και τους βρίσκει σύμφωνους.
Επίσης θέλουμε να γνωρίζουν όλοι ότι πρόσφατα επισκέφτηκε τη χώρα μας επιτελείο της CISAC το οποίο και είχε επαφές με την κυβέρνηση, σωματεία και φορείς του πνευματικού δικαιώματος εν όψει της Γενικής Συνέλευσης στις 31 Μαΐου των μελών της CISAC. Ακριβώς για το λόγο αυτό, δεν καταλαβαίνουμε το βεβιασμένο της κίνησης του κου Γενικού Διευθυντή και μάλιστα με μιαν επιστολή σε ύφος προσβλητικό για την αυτονομία της χώρας μας στην πολιτιστική πολιτική της.
Κατά τα άλλα, η επιστολή είναι πολύ ασαφής και εγείρει ερωτηματικά. Οι μόνοι λόγοι για τους οποίους θα λειτουργούσε προσωρινή υπηρεσία πριν την μετάβαση σε ένα νέο ΟΣΔ, ήταν η άμεση μεταφορά των συμβάσεων και του αρχείου των έργων μας, καθώς και μία δυνατότητα χρηματοδότησης της καινούργιας κατάστασης, εφ’ όσον ως γνωστόν χρήματα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν για να αναπτυχθεί νέος οργανισμός. Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ είναι μια πιθανότητα που από την πρώτη μέρα της ίδρυσής μας εξετάζουμε, ακριβώς επειδή ανήκει στη CISAC και είναι ένας ΟΣΔ. Το πρόβλημα όμως είναι αφ’ ενός η χρηματοδότηση της ανάπτυξής της σε ένα μεγάλο οργανισμό (κάτι που δεν μπορεί να γίνει με ενίσχυση ούτε από την πολιτεία ούτε από ιδιώτη με κερδοσκοπικές διαθέσεις) καθώς και η άμεση μεταφορά του αρχείου των έργων μας εκεί. Όλα αυτά θέλουν τόσο κόπο και χρήμα που η επιβίωσή μας και μια κανονικότητα των διανομών θα έμπαινε στον πάγο για πολύ καιρό.
Επίσης θεωρούμε καλύτερο να φτιαχτεί ο ελληνικός οργανισμός δικαιωμάτων με ελληνικά χρήματα και να εισαχθεί και η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ εκεί, παρά να χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από τους ξένους οργανισμούς, για πολλούς και διάφορους λόγους, κάποιους προφανείς.
Για να προκριθεί από τους έλληνες δημιουργούς η πρόταση της CISAC θα πρέπει να μάθουμε ακριβώς το ποσό που θα επενδυθεί και ένα σωρό άλλες λεπτομέρειες πολύ ζωτικές για μας και τις δημιουργίες μας.
Εγείρονται λοιπόν τα εξής ερωτηματικά τα οποία οφείλουμε να θέσουμε στην CISAC όλοι οι έλληνες δημιουργοί όλων των σωματείων:
1. Δεδομένου ότι το ελληνικό κράτος απαγορεύεται να χρηματοδοτήσει ΟΣΔ, είστε διατεθειμένοι να αναλάβετε εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση της αναδιάρθρωσης της Αυτοδιαχείρισης και τι τάξεως ποσό εκτιμάτε ότι θα απαιτηθεί;
2. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την υποδομή και business plan;
3. Πότε και πώς θα ανασυσταθεί το αρχείο; Σας θυμίζουμε ότι η επιλογή του κρατικού μεταβατικού φορέα ήταν ακριβώς για να μην χαθεί χρόνος στην ανασύστασή του καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Για τα ελληνικά έργα που καταχρηστικά αυτή τη στιγμή ανήκουν σε έναν ιδιώτη κατηγορούμενο για κακουργήματα, η μεταβατική υπηρεσία είναι ο βέλτιστος νομικά τρόπος να μεταφερθούν.
4. Πότε υπολογίζετε ότι θα γίνει η πρώτη αντιπροσωπευτική διανομή η οποία θα αντιστοιχεί στο εύρος του εκσυγχρονισμένου οργανισμού;
5. Δεδομένου ότι μιλάμε για έναν ελληνικό ΟΣΔ, ο προσωρινός CEO που προτείνετε εννοείτε να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής από την εγχώρια αγορά ή στέλεχος της CISAC;
Ωσότου να απαντηθούν σοβαρά τα ερωτήματα δεν έχουμε λόγο να μετακινηθούμε από την διεκδίκηση της υπηρεσίας ως μεταβατικό στάδιο και τη δημιουργία ανεξάρτητου ΟΣΔ. Περιμένουμε αυστηρή απάντηση από το ΥΠΠΟ. Καλούμε δε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην τροπολογία που ψήφισε, ως οφείλει. Δεν μπορούμε να αφήσουμε το αρχείο των ελληνικών μουσικών έργων στην τύχη του.
Επίσης καλούμε τα σωματεία ΜΕΤΡΟΝ και ΣΩΜΣΕ να εξηγήσουν πώς ενώ σε όλο το προηγούμενο διάστημα η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ήταν ο εχθρός τους και «η πιο αναξιόπιστη δυνατή λύση», έγινε σήμερα ο φίλος τους και «η μόνη εναλλακτική». Τους καλούμε δε να συνυπογράψουν τα ερωτήματα, εφ’ όσον αφορούν όλους τους έλληνες δημιουργούς, ώστε να αποφασιστεί κοινή στάση.

ΠΗΓΗ: ΑΣΜΑ 450+, ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΙΧΟΥΡΓΩΝ
25.4.2018

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ