Μέρες ανοίξεως... ξεπουλιέται το αρχαίο ελληνικό φυλακτό με τον θεό Ήλιο!


Μέρες ανοίξεως...
ξεπουλιέται
το αρχαίο ελληνικό φυλακτό
με τον θεό Ήλιο!



Μια αρχαία ελληνική χρυσή τετράγωνη πλάκα-φυλακτό (μόλις 2,6 εκατ. – βάρους 0,8 γραμμ.), διακοσμημένη με τον θεό Ήλιο και δυο άλογά του, έργο τέχνης του 5ου αιώνος π.Χ. βγαίνει σε ηλεκτρονική δημοπρασία!
Η «κατάστασή» του είναι «καλή», λένε οι ξεπουλητάδες της Artemission – είναι «άθικτο», επισημαίνουν!!!
Οι ακτίνες γύρω από το κεφάλι του προσώπου υποδεικνύουν ότι πρόκειται για τον θεό Ήλιο, μετέπειτα Απόλλωνα, ενώ η διάταξίς τους δείχνει από πού εμπνεύσθηκαν το Άγαλμα της Ελευθερίας οι Αμερικανοί (βλ. και σχετικό άρθρο του καθ. Αντ. Αντωνάκου).
Το χρυσόφυλλο έχει τέσσερις οπές, για προσάρτηση σε ζώνη κεφαλής ή αλλού.
«Ανήκε», λένε, σε «πρώην γερμανική συλλογή, στο Βερολίνο, και αποκτήθηκε στην δεκαετία του 1980»!!!
«Ο πωλητής, λένε, εγγυάται ότι αυτό το στοιχείο έχει αποκτηθεί νόμιμα και θα εξάγεται νόμιμα, με σχετικά έγγραφα που ελέγχει η Catawiki».
Το ανεκτίμητο... εκτιμάται... 350 ευρώ!

Ας ξανα-διευκρινίσουμε ότι ψεύδεται ο πωλητής. Δεν μπορεί να αποκτηθεί νόμιμα ένα αρχαίο αντικείμενο, και να μην έχει (αρχαιολογική) ταυτότητα, να μην ξέρουμε δηλαδή τα στοιχεία του (τόπος εύρεσης, νόμιμα παραστατικά από την Αρχαιολογική Υπηρεσία της χώρας όπου βρέθηκε, άδεια εξαγωγής, κλπ.), ενώ σε καμμιά περίπτωση ο αποκτήσας δεν δικαιούται να το πωλεί. 
Έτσι πωλητής, ξεπουλητής και αγοραστής είναι το ίδιο παράνομοι…

Καλή άνοιξη!

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΠΛΑΚΑ, ΦΥΛΑΚΤΟ, ΗΛΙΟΣ, ΑΛΟΓΟ, ΙΠΠΟΣ, ΑΠΟΛΛΩΝ, ΧΡΥΣΟΣ, ΑΓΑΛΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ, ΦΑΕΘΩΝ, ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ