Η αρχαία θεά της σοφίας Αθηνά των Ελλήνων είναι αυτή που εικονίζεται ως… θεά Βρεταννία, στα βρετανικά νομίσματα!

Η αρχαία θεά της σοφίας Αθηνά
των Ελλήνων
είναι αυτή που εικονίζεται
ως… θεά Βρεταννία,
στα βρετανικά νομίσματα!Η αρχαία θεά της σοφίας Αθηνά, των Ελλήνων, αποκαλούμενη ως… “Britannia”, και με όλα τα διαχρονικά σύμβολα της αρχαίας θεάς:
- Άλλοτε ως Παλλάς (με ασπίδα, δόρυ και κράνος)...
- Άλλοτε ως σοφή (με γλαύκα)...
- Άλλοτε ως νικήτρια του Ποσειδώνος (με τρίαινα)...
και
- ως... πολιούχος των Αθηνών (με κλαδί ελιάς), κλπ.
...είναι πάντως αυτή που εικονίζεται στα βρετανικά νομίσματα!!!

Η Αθηνά / Britannia με γλαύκα / κουκουβάγια!

Πρωτοεμφανίσθηκε σε βρετανικά νομίσματα τον 2ο αιώνα π.Χ. κατά την ρωμαϊκή εποχή της περιοχής. Είναι μια πιστή αντιγραφή που έκαναν οι «κλασσικοί αντιγραφείς» Ρωμαίοι της θεάς των αρχαίων Ελλήνων με μόνη διαφορά την… μετονομασία της, από Minerva σε Britannia!
Έτσι η θεά Αθηνά έγινε και προστάτης και «πολιούχος» Βρετανίας!
Αυτήν την θεά των Ελλήνων εννοούσαν όταν ονόμαζαν την Εγκυκλοπαίδειά τους Britannica - δηλ. Η Εγκυκλοπαίδεια της Σοφίας - και όχι της Βρετανίας, όπως αποδίδεται κακώς από πολλούς, διότι δεν είχε λήμματα μόνον από και για την Βρετανία!..

Το 1672 ο Κάρολος Β΄ αποφάσισε να επαναφέρει την Αθηνά (Britannia) σε βρετανικό νόμισμα. Έπειτα ξανα-κυκλοφορεί από τον βασιλιά Εδουάρδο τον 7ο μια νέα κοπή (1902-1910). Από την εποχή αυτού του βασιλιά και μέχρι τις ημέρες μας, συνεχίζεται να χρησιμοποιείται η θεά Αθηνά σε νομίσματα της χώρας, μιας και οι Βρετανοί την θεωρούν πλέον παράδοσή τους… ίσως αγνοώντας, πως η θεά-προστάτις-σύμβολό τους, δεν είναι δικιά τους, αλλά μια ακόμη κλοπή τους από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό
Καθόλου... φαντασία πια αυτοί οι Ρωμαίοι και οι Βρετανοί;..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκη "Οι Βρετανοί είναι Τρώες".

ΠΗΓΕΣ:

ΝΟΜΙΣΜΑ, ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ, ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΒΡΕΤΑΝΝΙΑ, συμβολο, Παλλας, Παλλαδα, ασπιδα, δορυ κρανος, γλαυκα, γλαυξ, κουκουβαγια, Ποσειδων, τριαινα, Ποσειδωνας, πολιουχος, Αθηνων, ελια, Ρωμαιοι, σοφια, Μινερβα, Μπριταννια, Καρολος, Εδουαρδος, Αθηναι, ασπις, Εγκυκλοπαιδεια, Τροια, Τρωες, Μπριτανι, Μπριτανυ, Μπριταννια, Μινερβα, Britany, Britanny, Britannia
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ