Το Κελί της Καλογριάς στο Σπήλαιο Γρεβενών

Το Κελί της Καλογριάς
στο Σπήλαιο Γρεβενών


Έχω ξαναπει και έχω ξαναγράψει πως ο νομός Γρεβενών είναι από τους ωραιότερους  και συναρπαστικότερους νομούς της Ελλάδος!
Το Κελί της Καλογριάς ευρίσκεται κάτω από το Σπήλαιο Γρεβενών, χαμηλά στο φαράγγι, που σχηματίζεται μετά το υπέροχο Γεφύρι της Πορτίτσας!
Έχει διανοιχτεί στον ασβεστόλιθο του δυτικού τοιχώματος του φαραγγιού. Πρόκειται για κεκλιμένο ρήγμα μήκους 70 μέτρων, ενώ κοιτώντας την πρόσοψη του σπηλαίου ομοιάζει με βραχοσκεπή.
Η όδευση γίνεται σε ένα διάδρομο στα δεξιά, ενώ στην άλλη πλευρά υπάρχει έντονη κλίση. Μεγάλοι ογκόλιθοι έχουν αποκολληθεί από την οροφή, κυρίως στο ύψος της εισόδου μεγαλώνοντας το άνοιγμα του σπηλαίου. Το φως εισχωρεί στα 2/3 του σπηλαίου, ενώ το κομμάτι στο βάθος είναι σχεδόν σκοτεινό. Εκεί ευρίσκεται όμορφος διάκοσμος από σταλαγμίτες, ρεόλιθο και πολλά κοράλια, κάποια από τα οποία έχουν αναπτυχθεί επάνω στους σταλαγμίτες. Στην βάση του ρήγματος υπάρχει πιθανό βάραθρο, που δεν εξερευνήθηκε. Θέα στο ποτάμι, στο οποίο μπορούμε να έχουμε πρόσβαση δια μέσου μίας σάρας.


Το σπήλαιο επισκέφτηκαν μέλη του Πρωτέα σε εξερευνητική αποστολή τον Απρίλη του 2018.

Για ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ φωτογραφίες, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑνομος Γρεβενων, Γρεβενα, Κελι Καλογριας, Καλογρια, Σπηλαιο, Γεφυρι Πορτιτσας, Πορτιτσα, βραχοσκεπη, σταλαγμιτες, ρεολιθος, κοραλια, σταλαγμιτης, βαραθρο, σαρα, κοραλι

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ