Αγνοούμενοι: Στην σκιά της απουσίας τους

Αγνοούμενοι:
Στην σκιά της απουσίας τους

Εικαστική έκθεση με θέμα τους ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ από τα γεγονότα της κυπριακής τραγωδίας.
Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 δημιούργησε ένα μακρύ κατάλογο αγνοουμένων προσώπων. Αρχικά ο αριθμός των αγνοουμένων ήταν 1.619. Αυτοί ήταν κυρίως ή και μόνο στρατιωτικοί και άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, οι οποίοι είτε συνελήφθησαν από τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και Αυγούστου του 1974, είτε εξαφανίστηκαν μετά από μάχες ή και πολύ μετά τη λήξη των εχθροπραξιών και είναι έως και σήμερα αγνοούμενοι…
Για 44 ολόκληρα χρόνια!
Ο χρόνος όμως κυλά αργά και βασανιστικά για τους εκατοντάδες συγγενείς που περιμένουν ένα νέο… Μια εξέλιξη… Ένα «τέλος» που θα τους λυτρώσει από την αναμονή των τεσσάρων δεκαετιών και μερικών χρόνων.
Τα γιατί… αναπάντητα. Τα ερωτήματα… δεκάδες. Ο πόνος… δυσβάσταχτος. Η απουσία, δεδομένη!
Για την μάνα που έχασε το σπλάχνο της.
Για την σύζυγο που έχασε τον άνθρωπο της.
Για το παιδί που έχασε τον πατέρα του.
Με πρωτοβουλία της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) και του Προεδρικού Επιτρόπου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φώτη Φωτίου και σε συνεργασία με την Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας και την Σχολή Εικαστικών Τεχνών ARTe, για πρώτη φορά στα χρονικά, τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Κύπρο θα πραγματοποιηθεί εικαστική έκθεση με θέμα τους ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ.
Στόχος όχι μόνο να ευαισθητοποιήσουν με μοναδικό τρόπο το κοινό αλλά και να προβάλλουν το θέμα των ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ και κυρίως την απουσίας τους. Την απουσία, όπου για 44 ολόκληρα χρόνια «σκοτώνει» βουβά τους εκατοντάδες συγγενείς.
Από τις 5 Ιουνίου έως και τις 8 Ιουνίου 2018, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης θα πραγματοποιηθεί εικαστική έκθεση και πληθώρα άλλων καλλιτεχνικών δρώμενων αλλά και ημερίδα με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, νομικών, διπλωματών αλλά και ανθρώπων που άπτονται του θέματος των αγνοούμενων.
Παράλληλα, στην διάρκεια του τετραημέρου θα προβάλλονται οι φωτογραφίες και τα ονόματα των ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ.
Η εικαστική έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου και της Α.Ε. τους Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.
«Ένα εικαστικό γεγονός που ρίχνει το φως του προβολέα πάνω σε μια ανοιχτή πληγή κι αναδεικνύει το αέναο πάθος είναι σχεδόν θα λέγαμε συνηθισμένο στην ιστορία της τέχνης. Μια έκθεση, όμως, που προβάλλει για πρώτη φορά μια ανθρωπιστική τραγωδία που έχει λάβει χώρα εδώ και 44 χρόνια, δίχως άλλη προηγούμενη εικαστική αναφορά, κάνει τούτη την πληγή να αναφαίνεται μέσα από το σκοτάδι της αδιαφορίας, ακόμα βαθύτερη, υπάρχουσα κι αγιάτρευτη μέσα στις ψυχές των συγγενών των αγνοουμένων από την Κυπριακή τραγωδία του 1974.
Οι καλλιτέχνες της ARTe αποφάσισαν με τόλμη κι ανείπωτη συγκίνηση να σχολιάσουν την περίπτωση του Αγνοούμενου. Οι προσεγγίσεις πολυποίκιλες. Η έρευνα τους πρωτοφανής για μια εποχή που ίσως ελάχιστοι ασχολούνται με το θέμα. Οι παρεμβάσεις τους συγκλονιστικές. Η έκφραση της δημιουργικής τους αλήθειας βασίζεται στον διαχωρισμό της ίδιας της λέξης ως έννοια δίχως το Α στερητικό, ώστε να απομονωθεί εν τέλει η Λήθη. Α-λήθη = Αλήθεια. Δεν πρέπει να ξεχαστεί τίποτα! Η φανέρωση, η αποκάλυψη, ή μάλλον η επιφάνεια ολόκληρης της τραγωδίας, διαχρονικά, είναι προϊόν της ίδιας της τέχνης, αποτελεί προορισμό της.
27 καλλιτέχνες, επιλεγμένοι σπουδαστές-καλλιτέχνες της σχολής της ARTe αναλαμβάνουν λοιπόν τούτο το χρέος. Ένα χρέος που θυμίζει την σκυτάλη στον ατέλειωτο αγώνα δρόμου των συγγενών κάθε ενός αγνοούμενου. Εκεί που αποστερεύουν τα λόγια (ή οι εναγώνιες παρακλήσεις) αναλαμβάνουν οι εικόνες. Και πιστέψτε με, οι εικόνες, και πόσο δε οι εικόνες τούτης της έκθεσης, δεν ικετεύουν κανέναν….».
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΠΑΣ.Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ) και το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) είναι χορηγοί επικοινωνίας.
Μείνετε συντονισμένοι στην επίσημη σελίδα της εικαστικής έκθεσης για να ενημερώνεστε συνεχώς για νέες πληροφορίες.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑΕικαστικη εκθεση, ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΚΥΠΡΟΥ, κυπριακη τραγωδια, τουρκικη εισβολη, Κυπρος, 1974, Νεολαια της Παγκοσμιας Ομοσπονδιας Αποδημων Κυπριων, ΝΕΠΟΜΑΚ, Φωτιου, Πανελληνια Επιτροπη Γονεων και Συγγενων Αδηλωτων Αιχμαλωτων και Αγνοουμενων Κυπριακης Τραγωδιας, Σχολη Εικαστικων Τεχνων ARTe, Ιδρυμα Μιχαλης Κακογιαννης, Παυλοπουλος, Αναστασιαδης, ΠΑΠΠΑΣ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ