Παλαιός γερμανικός σχολικός χάρτης της αρχαίας Θεσσαλίας

Παλαιός γερμανικός
σχολικός χάρτης,
της αρχαίας Θεσσαλίας!Ένας παλαιός γερμανικός χάρτης (του 1953), φτιαγμένος για να αναρτάται σε τοίχους γερμανικών σχολείων, στην έκταση της Θεσσαλίας, σημειώνει το Πελασγικό Άργος στην περιοχή της Πελασγιώτιδος (κοντά στην Λάρισα), την Φθιωτική Αχαΐα (στην νότια Θεσσαλία), την Ιωλκό (στον Βόλο), τις Φερές (στην νυν Νέα Αγχίαλο, αρχαίες Παγασές, όπου ήταν το επίνειόν της), κ.ά.!
Σημειώνει επίσης τρεις λίμνες στην περιοχή, την Βοιβηίδα (μτγν. Κάρλα), μια Α. της Λάρισας και μια στον Κάτω Όλυμπο (πρόκειται για την άλλοτε λίμνη της Καλλιπεύκης), απομεινάρια της θάλασσας-αλός, που αποδεικνύουν και την ετυμολογία της Θεσσαλίας (< θέσις αλός).
Ο χρωματιστός χάρτης αυτός ανηρτάτο στα γερμανικά σχολεία, ανάμεσα σε δύο ξύλινους ράβδους.
Ο χάρτης είχε θέμα την αρχαία Ελλάδα της κλασσικής εποχής. Δείχνει την διοικητική διαίρεση με βάση τις Ιωνικές, Δωρικές, Αιολικές και Θεσσαλικές πόλεις. Όλα τα γεωγραφικά ονόματα είναι στα Λατινικά.
Επάνω από τον χάρτη γράφει: «Albert van Kampen, Graecia». Παρακάτω: «VEB Geographisch-Kartographische Anstalt Gotha / Γεωγραφικό-Χαρτογραφικό Ινστιτούτο Gotha».
Η κλίμακά του είναι 1:375000.
Ο χάρτης αυτός της Ελλάδος είχε κυκλοφορήσει αρχικώς το 1889 και επεξεργάσθηκε από τον Albert van Kampen (1842-1899).

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΧΑΡΤΗΣ, Πελασγικο Αργος, Πελασγιωτιδα, Πελασγιωτις, Λαρισα, Φθιωτικη Αχαια, Ιωλκος, Βολος, Φερες, Φεραι, Νεα Αγχιαλος, Παγασες, Παγασαι, λιμνη Βοιβηιδα, Βοιβηις, Καρλα, Ολυμπος, Καλλιπευκης, Καμπεν, νομος Λαρισας, νομος Λαρισης, Τρικαλα, Τρικκαλα, Τρικκη, νομος Καρδιτσας, Καρδιτσα, Μαγνησια, νομος Μαγνησιας, νομος Τρικαλων
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ