Το Ηνωμένο Βασίλειο επέστρεψε 145 κλεμμένα χρυσά αρχαία νομίσματα της Δακίας στην Ρουμανία! - βίντεο

Το Ηνωμένο Βασίλειο
επέστρεψε 145 κλεμμένα
χρυσά αρχαία νομίσματα
της Δακίας
στην Ρουμανία!


Οι Αρχές της Ρουμανίας έδειξαν σε κοινή θέα, ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά… 145 χρυσά νομίσματα από την αρχαία Δακία, που κόπηκαν πριν από δύο χιλιετίες, και επέστρεψαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την κλοπή τους, από έναν αρχαιολογικό χώρο στην Τρανσυλβανία!


Οι Αρχές εργάστηκαν για τρία χρόνια για να επιστρέψουν τα νομίσματα!
Ο διευθυντής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της χώρας, Ernest Tarnoveanu-Oberman, εδήλωσε ότι τα νομίσματα επεστράφησαν μετά από μια ποινική δίκη. «Είναι μια σημαντική στιγμή για εμάς, γιατί είναι η πρώτη φορά που μια τόσο μεγάλη ποσότητα αρχαίας κληρονομιάς, που έχει εξαχθεί παράνομα από την Ρουμανία. έχει επιστρέψει στην πατρίδα της», δήλωσε.
Ο υπουργός Εξωτερικών Titus Corlatean είπε ότι τα νομίσματα είναι κάτι περισσότερο από συλλεκτικά αντικείμενα. «Ίσως για τους ανθρώπους σε άλλες χώρες, οι "kosons” / “κοζόνες" (δακικά νομίσματα) να έχουν νομισματική αξία και, ίσως, και οικονομική αξία», ανέφερε. «Για εμάς, είναι μαρτυρία της ταυτότητός μας, απόδειξη ότι ανήκουμε σε έναν πολιτισμό δύο χιλιάδων χρόνων», πρόσθεσε!
Την περασμένη δεκαετία, δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος λεηλάτησαν αρχαία έργα της Δακίας, από έναν αρχαιολογικό χώρο στην Τρανσυλβανία, και τα έβγαλαν στο εξωτερικό.
Οι Δάκες θεωρούνται οι προπάτορες των σύγχρονων Ρουμάνων. Ζούσαν σε μια περιοχή στην καρδιά της Τρανσυλβανίας.
Ο υπουργός Πολιτισμού της Ρουμανίας Daniel Barbu εδήλωσε ότι οι Αρχές πρέπει να συνεργαστούν για την πρόληψη περαιτέρω κλοπών. «Το υπουργείο Εσωτερικών, οι εισαγγελείς, η αστυνομία και το υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να συνεργασθούν για την διατήρηση της κληρονομιάς μας - μέρος της οποίας εξακολουθεί να είναι ακόμη θαμμένο κάτω από το έδαφος - αλλά και να εμποδίσει αυτήν την κληρονομιά να λεηλατηθεί από περιπέτειες και κυνηγούς θησαυρών», είπε.

Οι Αρχές της Ρουμανίας, θυμίζω, έχουν επίσης επαναπατρίσει αντικείμενα από τις ΗΠΑ, την Γαλλία, την Ελβετία και την Γερμανία.

ΠΗΓΗ: AP Archive, 31.7.2015.

ΔΕΙΤΕ το βίντεο-ρεπορτάζ: UK returns 145 stolen Dacian gold coins minted two millennia ago:




ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Ρουμανια, χρυσο, νομισμα, Δακια, Ηνωμενο Βασιλειο, Βρετανια, Αγγλια, κλοπη, Τρανσυλβανια, κοζονες, Δακες, επαναπατρισμος, ΗΠΑ, Γαλλια, Ελβετια, Γερμανια, αρχαιοκαπηλια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ