Για την καταστραφείσα πολιτιστική κληρονομιά στον πόλεμο της Συρίας, του Ιράκ και της Λιβύης...


Για την καταστραφείσα
πολιτιστική κληρονομιά
στον πόλεμο της Συρίας,
του Ιράκ και της Λιβύης...



Εκατοντάδες σημαντικές τοποθεσίες πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν καταστραφεί από την έναρξη των πολέμων, το 2011
Η ASOR’s Cultural Heritage Initiatives (ASOR CHI) - Πρωτοβουλίες Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ASOR είναι μια διεθνής συνεργασία μελετητών και ιδρυμάτων, που ξεκίνησε μεν, με αργά αντανακλαστικά δε, τρία χρόνια μετά: το... 2014! Τόσο πήρε στην «πολιτισμένη» ανθρωπότητα να κατανοήσει την ανεπανόρθωτη καταστροφή!
Μέσω δύο συμφωνιών με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και με την γενναιόδωρη υποστήριξη μη κυβερνητικών οργανώσεων και χορηγών (ειδικά του Getty Conservation Institute, του The Whiting Foundation και του Fund Kaplan), η ASOR CHI αναλαμβάνει σχέδια για την τεκμηρίωση, προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της καταστραφείσας από τον πόλεμο Συρίας, του Βόρειου Ιράκ και της Λιβύης.
Από τότε που άρχισαν οι εργασίες της ASOR CHI, πραγματοποιήθηκαν τρεις πρωτοβουλίες αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στην Συρία. Έγιναν περισσότερες από 1.000 εκθέσεις, σχετικά με την κατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Συρία και το βόρειο Ιράκ. Έχουν καταγραφεί 13.000 τοποθεσίες στην Συρία και το Βόρειο Ιράκ. Πραγματοποιήθηκαν 9.000 δορυφορικές αξιολογήσεις. Ολοκληρώθηκαν 750 λεπτομερείς εκτιμήσεις της κατάστασης. Πραγματοποιήθηκαν 4.150 παρατηρήσεις της πολιτιστικής κληρονομιάς. Καταρτίσθηκαν 10.000 καταχωρήσεις των ΜΜΕ για περιστατικά καταστροφής αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Όλα αυτά, για να βοηθήσουν τους τοπικούς ειδικούς της πολιτιστικής κληρονομιάς στις προσπάθειες αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης αρχαίων αντικειμένων έργων τέχνης από τρομοκράτες. Οι αναφορές των συμβάντων έχουν επηρεάσει την πολιτική και το Δίκαιο των ΗΠΑ.

Όλα αυτά δημοσιεύονται ηλεκτρονικά. ΔΕΙΤΕ τα ΕΔΩ.

Στο χωριό μου λένε «να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω μέλι»

Δυστυχώς, ακόμη δεν έχουμε καταλάβει, κατανοήσει και εκτιμήσει το μέγεθος της μη αναστρέψιμης καταστροφής αρχαιολογικού και πολιτιστικού πλούτου, που έχει συμβεί στην γειτονιά μας, και που τίποτε δεν αποκλείει να συμβεί και οπουδήποτε αλλαχού στον πλανήτη - μηδέ της Ελλάδος εξαιρουμένης... Ακόμη αυτό το αφήγημα δεν το έχουμε καν διαβάσει... Ελπίζω όταν το καταλάβουμε, να μην είναι αργά... Τα αρχαία πολιτιστικά αγαθά, έτσι και καταστραφούν, δεν ξαναφτιάχνονται... δεν είναι βιομηχανοποιημένα φασόν αντικείμενα...

Το αρχαίο θέατρο της Βόστρας Συρίας
βομβαρδισμένο και κατεστραμμένο πια...
Πλανήτης Γη, εν έτει 2018...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Assad’s bombings damage Roman theater in city mentioned by Pharaohs / Οι βομβιστικές επιθέσεις του Assad έπληξαν το αρχαίο θέατρο, που αναφέρεται από τους φαραώστην πόλη Βόστρα της Συρίας.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: πολιτιστικη κληρονομια, 2011, 2014, ΗΠΑ, Γκεττυ, Καπλαν, Συρια, Ιρακ, Λιβυη, ISIS, ΙΣΙΣ, τρομοκρατια, λαθρεμποριο, αρχαιοκαπηλια, Βοστρα, Bosra, Ασαντ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ