Κεραμικό αγγείο 5.000 χρόνων με τον ελληνικό μαίανδρο, αλλά στην… Κίνα!


Κεραμικό αγγείο 5.000 χρόνων
με τον ελληνικό μαίανδρο,
αλλά στην… Κίνα!Ένα όμορφο, μεγάλο, κεραμικό αγγείο, του 3000 - 2000 π.Χ. διακοσμημένο με τον ελληνικό μαίανδρο - greek keys!
Αυτά τα κεραμικά αγγεία (μεγέθους 33 Χ 38,1 εκατ.) ευρέθησαν σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους κατά μήκος της λεκάνης του Κίτρινου ποταμού (στην σύγχρονη επαρχία Gansu στην βορειοδυτική Κίνα έως την επαρχία Henan στην κεντρική Κίνα). Θεωρούνται δημιουργία του πολιτισμού, που ονομάζεται Yangshao.
Τα ζωγραφισμένα μοτίβα στην επιφάνεια αποδεικνύουν μια αξιοσημείωτα πρόωρη χρήση λεπτών εργασιών με πινέλο.
Αυτό το αγγείο θα χρησίμευε ως υδρία (> urn) για την ταφή / αποτέφρωση νεκρού. Έχει βρεθεί ένας περιορισμένος αριθμός αντικειμένων από αυτήν την παράδοση, αυτής της περιοχής. Φαίνεται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί κυρίως για παιδιά, και ενίοτε για ενήλικες.
Θα μπορούσαμε να μάθουμε περισσότερα από αυτά τα αγγεία, για αυτά και την παράδοσή τους, καθώς και για την σχέση τους με την αρχαία Ελλάδα, την πανάρχαια σύνδεση Κίνας-Ελλάδας, εάν (και) τα αντικείμενα αυτά δεν σέρνονταν ως πόρνες, στα δημοπρατήρια του κόσμου...

Το άρθρο στα αγγλικά, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: κεραμικο αγγειο, μαιανδρος, κεραμικα αγγεια, Κιτρινος ποταμος, Γκανσου, Κινα, Χεναν, Γιανγκσαο, πινελο, υδρια, ταφη, αποτεφρωση, νεκρος, ζωγραφικη, δημοπρασια, αρχαιοκαπηλία
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ