Αρχαίος θρακικός οικισμός βρέθηκε στο νησίδιο Αγίου Θωμά, στον Πόντο!

Αρχαίος θρακικός οικισμός
βρέθηκε στο νησίδιο
Αγίου Θωμά,
στον Πόντο!



Τα ερείπια ενός αρχαίου θρακικού οικισμού, από την πρώιμη Εποχή του Σιδήρου, έχουν βρεθεί από αρχαιολόγους στο νησίδιο Αγίου Θωμά, περίπου 15 χλμ. νοτίως της Σωζοπόλεως, στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, στα χωρικά ύδατα της Βουλγαρίας, ανακοίνωσε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.
Το νησίδιο έχει μέγεθος περίπου 0,012 τετραγωνικά χιλιόμετρα! Αποτελεί τμήμα του Ropotamo Nature Reserve της Βουλγαρίας. Το νησίδιο κείται 0,2 ναυτικά μίλια νοτίως του ακρωτηρίου Humata (Χώματα) στον κόλπο Arkutino.

Στον χάρτη αυτόν, φαίνεται η απόσταση του νησιδίου, από την ακτή,
στον Κόλπο Αρκουτίνο!

Η ομάδα αρχαιολόγων του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, με επί κεφαλής τον καθηγητή Ivan Hristov, βρήκε θρακικά κτίσματα με πελεκημένες πέτρες, επιβεβαίωσε την θέση των ερειπίων και ενός οικισμού ρωμαϊκών χρόνων, από τον 5ο-6ο αιώνα, και ενός μικρού μεσαιωνικού μοναστηριού, που υπήρχε στο νησί, τον 12ο - 16ο αιώνα.
Τα ευρήματα έγιναν κατά την διάρκεια του πρώτου σταδίου αρχαιολογικής μελέτης των περιοχών του νησιδίου!


Το νησί επήρε το όνομά του από ένα εκκλησάκι, αφιερωμένο στον άγιο Θωμά, που υπήρχε κάποτε επ’ αυτού! Έχει επίσης και ένα άλλο όνομα: Λέγεται Φιδονήσι, από τα ιδιαίτερα γκρίζα νερόφιδα, που είναι άφθονα στα ύδατα που το περιβάλλουν!
(Πολλά νησιά στην αρχαιότητα λέγονταν Οφιούσα για τον ίδιο λόγο).

Τα αποτελέσματα των ανασκαφών θα εμπλουτίσουν την βάση δεδομένων της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, του Ropotamo Nature Reserve και θα αποτελέσουν την βάση για την περαιτέρω διαφύλαξη και προστασία τους, εδήλωσε εκπρόσωπος του μουσείου.

Στον χάρτη αυτόν, φαίνεται η απόσταση του νησιδίου, από την Σωζόπολι!

Με χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού της Βουλγαρίας, οι αρχαιολογικές μελέτες στην περιοχή του Arkutino, κοντά στην Σωζόπολι, θα συνεχίσουν να υποβρύχια, όπου η ομάδα του καθηγητή Hristov θα εξετάσει έναν ύφαλο, που πιστεύεται ότι ήταν στεριά την αρχαία εποχή!

ΠΗΓΗ: The Sofia Globe, 4 Ιουλίου 2018.

Ερωτώ: Ξέρετε εσείς καμμιά περίπτωση, που το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού χρηματοδότησε αρχαιολογικές έρευνες σε νησίδιο εκτάσεως 0,012 τετραγωνικών χιλιόμετρων;
Θυμίζω προς σύγκριση: Το Ελαφονήσι Χανίων έχει έκταση... 0,435 τ.χλμ. δηλ. ... 36 φορές μεγαλύτερο του… εν λόγω βουλγαρικού νησιδίου!!!


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΘΡΑΚΗ, ΣΩΖΟΠΟΛΙΣ, ΣΩΖΟΠΟΛΗ, ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ ΠΟΝΤΙΚΗ, ΠΟΝΤΟΣ, ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΡΟΠΟΤΑΜΟ, ΧΟΥΜΑΤΑ, ΑΡΚΟΥΤΙΝΟ, ΧΩΜΑΤΑ, ΦΙΔΟΝΗΣΙ, ΟΦΙΟΥΣΑ, ΟΦΙΟΥΣΣΑ, ΦΙΔΙ, ΟΦΙΣ, ΝΕΡΟΦΙΔΟ, ΧΡΙΣΤΟΦ, ΧΡΙΣΤΩΦ, Ελαφονησι Χανιων, νομος Χανιων, Χανια, Κρητη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ