Πάνω από 220 έργα τέχνης… «χάθηκαν» από το αγγλικό Κοινοβούλιο!!!


Πάνω από 220 έργα τέχνης… «χάθηκαν»
από το Αγγλικό Κοινοβούλιο!!! 

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στην Βρετανία η είδηση πως πάνω από 220 έργα τέχνης… χάθηκαν από την μεγάλη συλλογή του Αγγλικού Κοινοβουλίου. Επρόκειτο για μια συλλογή που περιείχε μεταξύ άλλων πίνακες ζωγραφικής και χαλκογραφίες, με κάποια από αυτά τα έργα να είναι αξίας χιλιάδων λιρών.
Στο κτήριο του Κοινοβουλίου υπάρχουν περίπου 9.000 έργα τέχνης, τα οποία άρχισαν να συγκεντρώνονται εκεί το 1841. Πάνω από 6.000 πίνακες ζωγραφικής, εκατοντάδες προτομές, αγάλματα, ταπισερί και μωσαϊκά αποτελούν την τεράστια αυτή συλλογή. Η συνολική αξία, αν και δεν έχει εκτιμηθεί επίσημα, υπολογίζεται πως είναι πάνω από 10.000.000 λίρες.

Έργο που εικονίζει προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαϊάς,
του  William John MacLeod ("Burning of the Debating Chamber").
Ανήκει στο Αγγλικό Κοινοβούλιο.

Περίπου το 80% της συλλογής εκτίθεται στο Γουέστμινστερ, ενώ το υπόλοιπο φυλάσσεται. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες από τις αρχές του κτηρίου, αυτήν την στιγμή… λείπουν 224 κομμάτια από την επίσημη καταμέτρηση. Μεταξύ αυτών βρίσκονται σημαντικοί πίνακες, σχέδια, λιθογραφίες, γκραβούρες, χαλκογραφίες και υδατογραφίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί εάν τα έργα αυτά… χάθηκαν ή… εκλάπησαν! Οι αρχές υποστηρίζουν πως μπορεί να πρόκειται για λάθος στην καταγραφή, καθώς τα χαμένα έργα είχαν καταμετρηθεί την δεκαετία του1980, όταν και, σύμφωνα με εκείνες, η βάση δεδομένων ήταν λιγότερο αξιόπιστη. «Χρησιμοποιούμε τώρα μία βάση δεδομένων του μουσείου και έχουμε καταφέρει να λύσουμε αρκετά από τα προβλήματα, όμως το να εξακριβώσουμε τα έργα είναι μια διαδικασία που απαιτεί πολύ χρόνο και πολύ δουλειά» αναφέρουν.
Οι αξιωματούχοι του Κοινοβουλίου ελπίζουν πως μέσω του έργου της αποκατάστασης στο Παλλάτι του Γουέστμινστερ, το οποίο ευρίσκεται σε εκκρεμότητα, θα βρουν κάποια από τα χαμένα έργα. «Το πρόγραμμα Αποκατάστασης και Ανανέωσης είναι μια σημαντική ευκαιρία να καταγραφεί ξανά η συλλογή έργων τέχνης του Κοινοβουλίου, ούτως ώστε να λυθούν τα όποια προβλήματα εμφανίζονται στους ήδη υπάρχοντες καταλόγους και να διασφαλιστεί η σωστή καταγραφή τους» τονίζουν.

ΠΗΓΗ: Daily Mail, 26.7.2018.
ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Βρετανια, εργα τεχνης, κλοπη, συλλογη, Αγγλικο Κοινοβουλιο, Αγγλια, πινακας ζωγραφικης, χαλκογραφια, ζωγραφικη, 1841, προτομη, αγαλμα, ταπισερι,  μωσαικο, Γουεστμινστερ, σχεδιο, λιθογραφια, γκραβουρα, χαλκογραφια, υδατογραφια, Παλλατι, Παλατι, Δημοτικη Πινακοθηκη Αθηνων, Εθνικη Πινακοθηκη Αυστριας, Αθηνα, Αθηναι, Αυστρια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ