Στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού Αγροτέρας Αρτέμιδος και του Μειλιχίου Διός και αρχαίου νεκροταφείου, το ΚΑΣ πρότεινε την «…υπό όρους δόμηση του ακινήτου»!!! - Και νέα αντίδραση του ICOMOS


Στον αρχαιολογικό χώρο
του Ιερού Αγροτέρας Αρτέμιδος
του Μειλιχίου Διός
και αρχαίου νεκροταφείου,
το ΚΑΣ πρότεινε την
«…υπό όρους δόμηση του ακινήτου»!!!

Και νέα αντίδραση του ICOMOS 

Μια πινακίδα(;) θυμίζει μόνο ότι εδώ ήταν κάποτε ένας αρχαίος ναός!!!
Φωτ.: Γ. Λεκάκη.

Η παριλίσσια θέση Άγρα υπήρξε κατά την αρχαιότητα σημαντικός ιερός τόπος, συνδεόμενος με μύθους θεών και ηρώων, άρρηκτα σχετιζόμενη τοπογραφικά με τον Αρδηττό και τον Ιλισσό. Η περιοχή, από περιβαλλοντική και ιστορική άποψη, παρουσιάζει σήμερα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με μερικούς από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας (Ολυμπιείο, Βασιλική του Λεωνίδη, λόφοι Αρδηττού, κ.ά.), όπως και με σύγχρονα μνημεία μοναδικής ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας (Ζάππειο Μέγαρο, Παναθηναϊκό Στάδιο κ.ά.), αποτελώντας μοναδικό μνημειακό σύνολο.
Σήμερα, ό,τι έχει απομείνει από την Άγρα βρίσκεται στο οικόπεδο του Μετς, που περικλείεται από τις οδούς Αρδηττού, Θωμοπούλου, Μελετίου Πήγα και Κούτουλα. Στο χώρο αυτό σώζεται το μοναδικό παριλίσσιο τοπίο, με τμήμα του πρανούς της αρχαίας κοίτης του Ιλισού, τμήμα βράχου και αναλήμματος του παριλίσσιου Ιερού της Αρτέμιδος Αγροτέρας, θεμέλια του ναού του Μειλιχίου Διός και μέρος νεκροταφείου της ύστερης αρχαιότητας.
Από το 1964, όταν αποκαλύφθηκε από τον Ι. Τραυλό, κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφής, τμήμα του αναλήμματος του ανδήρου, το θέμα περί απαλλοτρίωσης ή μη του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Αγροτέρας έχει εισαχθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο πολλές φορές, το οποίο συνεχώς γνωμοδοτούσε υπέρ της απαλλοτρίωσης του τόπου.
Για τη διάσωση και μη οικοδόμηση του σημαντικού αυτού χώρου, το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS, έχει εκδώσει ψήφισμα, κατά τη διάρκεια Γενικής Συνέλευσης της 22ας Φεβρουαρίου 2005, ζητώντας ομόφωνα την άμεση απαλλοτρίωση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Ιερού της Αγροτέρας Αρτέμιδος.
Το 2014, κατά την ανασκαφική έρευνα που διενεργούσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών, σε εφαρμογή Υπουργικής Απόφασης, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, θεμέλια ενός δεύτερου κλασσικού ναού, που εξ αιτίας των κινητών ευρημάτων (αναθηματικών ανάγλυφων και επιγραφών) αποδίδεται στο Μειλίχιο Δία.
Σήμερα, με τη νέα εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, που κατατέθηκε την 25.5.2018 στο ΥΠΠΟΑ, για την κατά νόμο γνωμοδότηση από το στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, προτείνεται «…η υπό όρους δόμηση του ακινήτου, με την παράλληλη διατήρηση και ανάδειξη των αρχαιολογικών καταλοίπων του, εξ αιτίας της αποσπασματικής διατήρησης, της ιδιαιτέρως υψηλής αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, της γενικότερης συγκυρίας στην οποία βρίσκεται η χώρα, αντιμετωπίζοντας με πνεύμα ρεαλισμού ένα πρόβλημα χρονίζον επί μισό αιώνα περίπου».
Το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS:
Α) Εκφράζει την αγωνία του για τη διάσωση του μοναδικού αυτού αρχαιολογικού χώρου, που πρόκειται να κριθεί με καινοφανή κριτήρια, όπως ο βαθμός διατήρησης των μνημείων ή το κόστος της αποζημίωσης της απαλλοτρίωσης, κριτήρια που δεν προβλέπονται από την ισχύουσα Νομοθεσία!
Β) Επισημαίνει ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η ανασκαφή και ότι δεν έχει προχωρήσει η έρευνα σχετικά με όλες τις ιστορικές φάσεις του χώρου και των μνημείων του.
Επανερχόμενο το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS, επισημαίνει την αδιαμφισβήτητη ιστορική και περιβαλλοντική αξία του αρχαιολογικού χώρου του Ιερού της Αγροτέρας Αρτέμιδος, ως τοπόσημου της μνημειακής τοπογραφίας των Αθηνών, και εμμένει στο αρχικό ψήφισμά του, για την απαλλοτρίωση του χώρου στο σύνολό του και την απαγόρευση της οικοδόμησής του, έστω και υπό όρους, προκειμένου να επιτευχθεί η προστασία και η ανάδειξή του.

Για την Εθνική Επιτροπή του Ελληνικού Τμήματος του I.C.O.MO.S.
o πρόεδρος δρ. Αθανάσιος Νακάσης,
ο γενικός γραμματέας Ιωάννης Πανόπουλος.

Αθήνα, 1.8.2018.
α.π. 1408

ΕΛΛΗΝΙΚH ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ HELLENIC ΝΑΤΙΟΝΑL COMMITTEE COMITÉ NATIONAL HELLENIQUE
Πρόεδρος: Α. Νακάσης Α΄ Αντιπρόεδρος: Ν. Λιανός Β΄ Αντιπρόεδρος: Σ. Αυγερινού-Κολώνια Γενικός Γραμματέας: Ι. Πανόπουλος Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας: Ε. Καρδαρά Ταμίας: Β. Κότσιαρης Τύπος-ΜΜΕ: Σ. Σπυροπούλου Δημόσιες Σχέσεις: Μ. Δανιήλ Εθνικά Θέματα: Κ. Ψαρουδάκης Διεθνή Θέματα: Ε. Κόρκα Διεθνή Προγράμματα: Ε. Τσακανίκα Αρχείο–Εκδόσεις-Βιβλιοθήκη: Μ. Δελή-Πυρουνάκη Περιουσία-Διαχείριση: Α. Βες Εκδηλώσεις: Ν. Μαρκοζάνης Τουρισμός: Κ. Κατσιγιάννης Εκπαίδευση: Κ. Καραδήμας Περιβάλλον: Ε. Αλεξάνδρου Διεθνείς Επιστημονικές Επιτροπές: Ε. Εφεσίου
Πειραιώς 73, 10553 Αθήνα. Τηλ.: (+30)2103244821 Τηλ.-τηλ/πο: (+30)2103244567, e-mail: icomoshellenic@gmail.com



ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Αγρα, Αρδηττος, Ιλισσος, Αθηνα, Ολυμπιειο, Βασιλικη Λεωνιδη, λοφος Αρδηττου, Ζαππειο Μεγαρο, Παναθηναικο Σταδιο, μνημειο, Μετς, παριλισσιο τοπιο, Ιλισος, Αρτεμις Αγροτερα, Μειλιχιος Διας, νεκροταφειο, 1964, Τραυλος, ανασκαφη, αναλημμα, ανδηρο, απαλλοτριωση, Αγροτερα Αρτεμη, Κεντρικο Αρχαιολογικο Συμβουλιο, ΚΑΣ, ΙΚΟΜΟΣ, 2005, 2014, Μειλιχιος Ζευς, 2018, ΥΠΠΟΑ, Αγρας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ