Θρακιώτης γίγαντας 4.000 χρόνων βρέθηκε στην Βουλγαρία! Σε τύμβο ύψους περίπου 7 μ, και διαμέτρου περίπου 100 μέτρων! Θαμμένος μαζί με ένα χέρι άλλου ανθρώπου! Το «δεξί του χέρι» ή το χέρι του δολοφόνου του;

Θρακιώτης γίγαντας
4.000 χρόνων
βρέθηκε στην Βουλγαρία!

Σε τύμβο ύψους περίπου 7 μ,
και διαμέτρου περίπου 100 μέτρων!

Θαμμένος μαζί με ένα χέρι άλλου ανθρώπου!
Το «δεξί του χέρι»
ή το χέρι του δολοφόνου του;

Ο Θραξ γίγας 2 μέτρων και η 4.000 χρόνων του στο Silihlyar,
όπου τότε κατοικούσαν οι Αστοί Θράκες.
Φωτ.: Primorsko Museum of History, Nova TV Βουλγαρίας.

Η νοτιοανατολική περιοχή της Βουλγαρίας – αρχαίας Θράκης - συνεχίζει να αποκαλύπτει συναρπαστικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις.
Ο σκελετός ενός ασυνήθιστου ανθρώπου της Εποχής του Χαλκού ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους σε ένα νεκροταφείο 4.000 χρόνων, κοντά στην πόλη Primorsko της Μαύρης Θάλασσας, όπου κατοικούσε η φυλή Αστοί των αρχαίων Θρακών. Ο τάφος του, περιείχε και το… χέρι ενός άλλου ανθρώπου!
Ο τάφος του ασυνήθιστου ανθρώπου, ο οποίος είχε ύψος 1,9-2 μέτρα (!), ένα ασυνήθιστο ύψος για τον πληθυσμό της Εποχής του Χαλκού, βρέθηκε σε ένα μεγάλο τύμβο, σε μια περιοχή, που είναι γνωστή ως Silihlyar, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, 5 χιλιόμετρα από το Primorsko, ανακοίνωσε ο κ. Daniel Pantov, διευθυντής του Μουσείου Ιστορίας του Primorsko.
Ο τάφος της ανακαλύφθηκε σε αναγκαστικές ανασκαφές διασώσεώς του, αφού οι παράνομες ανασκαφές από τους κακοποιούς είχαν καταστρέψει την ταφή! Είναι ύψους περίπου 7 μέτρων ύψος και διαμέτρου περίπου 100 μέτρων!
Το μοναδικό κτέρισμα που βρέθηκε στον νεοανακαλυφθέντα τάφο του γιγάντιου ανθρώπου είναι ένα χάλκινο μαχαίρι και ένα κεραμικό αγγείο. Τα τοιχώματα του τάφου κοντά στο κεφάλι και στα πόδια του, ήταν ζωγραφισμένα εσωτερικά με κόκκινο χρώμα - σύμβολο δύναμης - που δείχνει την ευγενή προέλευση του νεκρού.

Το μυστήριο του τρίτου χεριού!

Εκτός από το ύψος του νεκρού, υπάρχει και άλλο μυστήριο στην ταφή αυτή:
Ο βραχίονας ενός άλλου ατόμου, που τοποθετήθηκε στην αριστερή πλευρά του νεκρού. Μπορεί να έχει τοποθετηθεί εκεί κατά την στιγμή της ταφής ή αργότερα. «Ίσως να συνδέεται με κάποιο είδος τελετουργίας. Αλλά εάν [το άτομο του οποίου το χέρι προστέθηκε στον τάφο] ήταν βοηθός του θαμμένου, ή, ίσως ο βραχίονας του δολοφόνου του, δεν το γνωρίζουμε», ανέφερε ο κ. Pantov.
Με άλλα λόγια ήταν ή το χέρι του βοηθού του, δηλ. πήγε στον άλλον κόσμο με το «δεξί του χέρι»… ή βρέθηκε ο δολοφόνος του, του έκοψαν το χέρι (για τιμωρία;) και το έθαψαν μαζί με το θύμα του!!! Όπως και να έχει είναι μοναδικό!

Οι ανασκαφές διάσωσης του νεκροταφείου στην περιοχή Silihlyar, άρχισαν το 2017.
Ο σκελετός δεν έχει μελετηθεί ακόμα από ανθρωπολόγους. Αλλά από την πρώτη ματιά, ο θαμμένος γίγαντας φαίνεται να είχε καλή υγεία και είχε πραγματικά καλά δόντια. «Τα δόντια του σώζονται πολύ καλά. Φυσικά, το κρανίο συνεθλίβη σε κάποιο σημείο, από το βάρος του εδάφους. Έχουμε συγκεντρώσει όλα τα κομμάτια και πιθανότατα θα το αποκαταστήσουμε και θα το επιδείξουμε στο μουσείο», λέει ο διευθυντής του μουσείου.

Θράκες γίγαντες

Οι Θράκες, όπως όλοι γνωρίζουμε ήταν και είναι μεγαλόσωμοι. Πραγματικοί γίγαντες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει πολλές αναφορές για ανακαλύψεις των «γιγάντιων» σκελετών στην Βουλγαρία, δηλαδή ανθρώπων που ήταν υψηλότεροι από τον μέσον όρο των συγχρόνων τους, στην «προϊστορία», την αρχαιότητα ή τον μεσαίωνα. Κάποιες έχουν διαψευσθεί αργότερα από αρχαιολόγους.
Το 2016, το Περιφερειακό Ιστορικό Μουσείο του Πύργου διαφώνησε με αναφορές για φερόμενη ανακάλυψη σκελετών «γιγάντων» στο μεγάλο βυζαντινό φρούριο Ρουσόκαστρο το 2011.
Την άνοιξη του 2015 εμφανίσθηκε μια άλλη ιστορία «γιγαντιαίου σκελετού» στην Βουλγαρία, κατά την διάρκεια σωστικών ανασκαφών του αρχαίου φρουρίου της (πόλεως του Οδυσσέα) Οδησσού, στο κέντρο της Βάρνας. Αλλά ο σκελετός μετρήθηκε μόλις 1,65 μ.

Άλλες ανακαλύψεις αρχαίων
στην περιοχή των Αστών Θρακών

Το Silihlyar το 2016 έγινε πρωτοσέλιδο, με την ανακάλυψη ενός θησαυρού αρχαίου θρακικού χρυσού. Ονομάσθηκε ο «χρυσός θησαυρός του Primorsko» και παρουσιάσθηκε επίσημα στο κοινό τον Οκτώβριο του 2016. Οι τοπικές Αρχές έκτισαν ακόμη και μια ειδική αίθουσα ασφαλείας γι’ αυτόν, στο νεοσύστατο Μουσείο Ιστορίας του Primorsko!
Το 2017, σε άλλον ταφικό τύμβο στο Silihlyar, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον τάφο ενός αρχαίου Θράκα πολεμιστή, 4ου-3ου αιώνα π.Χ., με χρυσαφένιες κεραμικές χάντρες!
Ένας άλλος, παρόμοιος τύμβος της Εποχής Χαλκού ευρίσκεται περίπου 200 μ. μακριά από τον πρόσφατα ανασκαφθέντα στο Silihlyar. Ωστόσο, είναι σημαντικά μικρότερος και έχει καταστραφεί από τις επιδρομές των λαθροκυνηγών θησαυρών. «Δυστυχώς, αυτός ο άλλος τύμβος έχει επίσης υποστεί φθορές από την εισβολή λαθροθησαυροθηρών. Θα πρέπει να διερευνηθεί και να σωθεί. Όπως πάει, σε μερικά χρόνια δεν θα έχουμε άθικτους αρχαιολογικούς χώρους! Θα πρέπει να ασχοληθούμε τώρα, ώστε να μπορέσουμε να διασώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί», καταλήγει ο διευθυντής του Μουσείου Ιστορίας του Primorsko.
Ολόκληρη η περιοχή του Primorsko και του Silihlyar συνδέονται με την Εποχή του Χαλκού, την εξαγωγή και την επεξεργασία του χαλκού, όταν «τα πράγματα άλλαξαν ριζικά: Οι άνθρωποι ανακάλυψαν τον χαλκό και ο τρόπος ζωής τους κατέστη ουσιαστικά ευκολότερος! Σταμάτησαν να χρησιμοποιούν εργαλεία πέτρας και οστών», προσθέτει ο κ.Pantov.
Παρ’ όλ’ αυτά, το Silihlyar, μια γραφική περιοχή κοντά στην πόλη του Primorsko, έχει μια σειρά προϊστορικών και αρχαίων ταφών, που, δυστυχώς, εξακολουθούν να λυμαίνονται οι λαθροκυνηγοί θησαυρών.

ΠΗΓΗ: Nova TV Βουλγαρίας, ΑΙΒ, 7 Αυγούστου 2018.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Βουλγαρια, Θρακη, σκελετος, Εποχη Χαλκου, Πριμορσκο, Μαυρη Θαλασσα, Αστοι, Θρακες, ταφος, χερι, τυμβος, Σιλιλιαρ, Παντοφ, ταφη, κτερισμα, γιγαντας, χαλκος, μαχαιρι, κεραμικη, αγγειο, κοκκινο χρωμα, μυστηριο, βραχιονας, τελετουργια, βοηθος, δολοφονος, δεξι χερι, τιμωρια, δοντια, κρανιο, γιγας, Πυργος, Ρουσοκαστρο, Οδησσος, Οδυσσεας, Βαρνα, χρυσος θησαυρος, πολεμιστης, χαντρα, αρχαιοκαπηλια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ