Το αρχαιότερο καλαμάκι στον κόσμο είναι χρυσό και είναι 4.500 χρόνων! Όταν έπιναν την μπύρα με… καλαμάκι!

Το αρχαιότερο καλαμάκι
στον κόσμο
είναι χρυσό
και είναι 4.500 χρόνων!
Όταν έπιναν την μπύρα με… καλαμάκι!

Των Γιώργου Αναγνωστούδη και Γιώργου Λεκάκη


Το κρασί από σταφύλι, η απόσταξη και η μπύρα από κριθάρι είναι αρχαιοελληνικά εφευρήματα.
ΔΕΙΤΕ επίσης το ρεπορτάζ του Γ. Λεκάκη:

Έλληνες ναυτικοί διέδωσαν την οινοποιία και την ζυθοποιία στα πέρατα του κόσμου, τόσο δυτικά, όσο και ανατολικά. Και εμπορεύονταν κρασί και μπύρα, από τα πανάρχαια χρόνια. Έχουν βρεθεί αμφορείς μεταφοράς τέτοιων προϊόντων, με σφραγίδες «ονομασίας προέλευσης», ακόμη και με το όνομα των παραγωγὠν – οι οποίοι ήταν κυρίως από την Κρήτη.
Με τα χρόνια, οι αποστάξεις πήραν τοπικά χαρακτηριστικά…
Η κατανάλωση κρασιού και μπύρας είχε πλήρως ενσωματωθεί και στην κοινωνία των Σουμερίων, όπως αποδεικνύεται από ένα χρυσό «καλαμάκι», το οποίο βρέθηκε στην πόλη Ουρ, η οποία ευρίσκεται στο νότιο Ιράκ
Το «χρυσό καλαμάκι» είναι μήκους 1 μ.! Βρέθηκε στον τάφο της μεγάλης βασίλισσας της Ουρ, Puabi, την οποία την συναντάτε και ως Σαμπάντ (Shab-ad). Υπολογίζεται το 2450 π.Χ., σύμφωνα με τον Woolley, και την ομάδα του, οι οποίοι ανέσκαψαν ένα σύνολο από 16 βασιλικούς τάφους, στην ίδια περιοχή!
Ήταν προεξέχον τμήμα ενός μεγάλου ασημένιου δοχείου, το οποίο το γέμιζαν με μπύρα, έτσι ώστε η βασίλισσα να μπορεί να πίνει το αγαπημένο της ποτό και στην μετά θάνατον ζωής της!.
Στα κείμενα της Μεσοποταμίας, αναφέρεται ότι όταν οι θεοί πρέπει να λάβουν σημαντικές αποφάσεις, πίνουν συνήθως μπύρα πρώτα. Μάλιστα την έπιναν με καλαμάκια, όμοια αυτό!
Πρόκειται για το αρχαιότερο καλαμάκι στον κόσμο, και μάλιστα είναι και χρυσό. Βρίσκεται και εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Penn.
Στον ίδιο τάφο, της ιδίας βασίλισσας, βρέθηκε και μια 10χορδη λύρα της ιδίας εποχής, ζωόμορφη, με το σώμα της να έχει σχήμα ταύρου, κάνοντας σαφή υπαινιγμό στην κρητομινωική καταγωγή της και τον μέγα σοφό κυβερνήτη ταυρο-Δία, τον κρηταγενή Δία, μετέπειτα θεό...
Και πιο κάτω, η ίδια λύρα, σε αντίγραφό της:
Από το αρχαίο νότιο Ιράκ επίσης, υπάρχουν πολλά έργα τέχνης / πλάκες σε τερακότα με ερωτικές σκηνές. Σε κάποια απ’ αυτά εικονίζονται γυναίκες κατά την διάρκεια της ερωτικής πράξης να προσκυνούν συνάμα και τον φαλλό, που μοιάζει με καλαμάκι, αλλά παχύ, από το οποίο ρουφούν ένα ποτό – πιθανώς μπύρα. Ένα τέτοιο με διαστάσεις 8,9 Χ 7,2 εκατ. του 1800 π.Χ. της Βαβυλωνιακής περιόδου ευρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο Λονδίνου. Στα πρώιμα έργα τέχνης αυτής της περιόδου, αυτής της περιοχής, περιλαμβάνονται παραδείγματα ερωτικής πράξης και αλκοόλ. Τέτοιες «πυρωμένες» πήλινες πλάκες παρήχθησαν μαζικά στην νότια Μεσοποταμία από την 2η χιλιετία π.Χ. Απεικονίζουν την ιδιωτική ζωή - αν και ο ακριβής σκοπός τους είναι ασαφής, ίσως είχαν μαγική ή θρησκευτική σημασία.
Σε άλλη πλάκα (11,2 x 2 x 8,5 εκατ) επίσης από τερακότα επίσης από την Μεσοποταμία εικονίζεται ένα ζευγάρι να κάνει έρωτα, ενώ η γυναίκα πίνει από ένα αγγείο με μακρύ καλαμάκι. Επίσης έργο του 2000 - 1500 π.Χ. Ευρέθη το 1932 - 1933 σε ανασκαφές στην Μεσοποταμία. Αλλά ευρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι…

Εικόνες ανθρώπων να πίνουν (μπύρα; – ελλ. ζύθος < ζύμωσις, αιγυπτ. hqt) με καλαμάκι έχουμε και από την αρχαία Αίγυπτο ήδη από το 1350 π.Χ. τουλάχσιτον. Η μπύρα ήταν ένα πολύ σημαντικό αιγυπτιακό ποτό. Ποτό για ενήλικες και παιδιά. Ήταν το βασικό ποτό των πτωχών. Μερικές φορές ακόμη και οι μισθοί πληρώνονταν σε… μπύρα! Οι δε πλούσιοι το προσέφεραν στους θεούς και το τοποθετούνταν μέσα στους τάφους των νεκρών!

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 18.8.2018.
        - Don Nardo, Robert B. Kebric «Ancient Mesopotamia».
ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:


Ur, Shabad, κρασι, σταφυλι, αποσταξη, μπυρα, μπιρα, κριθαρι, Θρακη, ζυθοποιια, Σαμοθρακη, Θεσσαλια, νεολιθικη εποχή, οινοποιια, wine, αμφορεας, Κρήτη, λυρα, ταυρος, Μακεδονια, αποσταξις, Σουμεριοι, χρυσος, καλαμακι, Ουρ, Ιρακ, Πουαμπι, Σαμπαντ, Γουλλει, ταφος, ασημι, δοχειο, θανατος, Μεσοποταμια, Πενν, Πεν, beer, Διας, Ζευς, Κρηταγενης Διας, Κρηταγενης Ζευς, αρχαιο νοτιο Ιρακ εργο τεχνης / πλακες τερακοτα ερωτικη σκηνη γυναικα ερωτικη πραξη προσκυνημα φαλλος, καλαμακια, ποτο μπιρα 1800 πΧ 3.800 χρονια πριν Βαβυλωνιακη περιοδος εποχη Βαβυλωνα Βαβυλων Βρετανικο Μουσειο Λονδινο British Museum πρωιμα εργα τεχνη αλκοολ πηλινη πλακα 2η χιλιετια πΧ ιδιωτικη ζωη μαγικη θρησκευτικη σημασια μαγεια θρησκεια τερακοττα ζευγαρι ερωτας, ερως αγγειο ποση 2000 - 1500 4.000 3.500 1932 - 1933 ανασκαφες Λουβρου, λουβρο Παρισι ζυθος, αιγυπτιακα hqt αρχαια Αιγυπτος 4.350 1350 αιγυπτιακο πιοτο ενηλικας παιδι πτωχοι μισθος πλουσιοι προσφορα θεος ταφος νεκρος Puabi, Shabad 2450 πΧ 3.450 ζυμωσις ζυμωση
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ