Το αρχαιότερο καλαμάκι στον κόσμο είναι χρυσό και είναι 4.500 χρόνων! Όταν έπιναν την μπύρα με… καλαμάκι!


Το αρχαιότερο καλαμάκι
στον κόσμο
είναι χρυσό
και είναι 4.500 χρόνων!

Όταν έπιναν την μπύρα με… καλαμάκι!

Των Γιώργου Αναγνωστούδη και Γιώργου Λεκάκη


Το κρασί από σταφύλι, η απόσταξη και η μπύρα από κριθάρι είναι αρχαιοελληνικά εφευρήματα.
Έλληνες ναυτικοί διέδωσαν την οινοποιία και την ζυθοποιία στα πέρατα του κόσμου, τόσο δυτικά, όσο και ανατολικά. Και εμπορεύονταν κρασί και μπύρα, από τα πανάρχαια χρόνια. Έχουν βρεθεί αμφορείς μεταφοράς τέτοιων προϊόντων, με σφραγίδες «ονομασίας προέλευσης», ακόμη και με το όνομα των παραγωγὠν – οι οποίοι ήταν κυρίως από την Κρήτη.
Με τα χρόνια, οι αποστάξεις πήραν τοπικά χαρακτηριστικά…
Η κατανάλωση κρασιού και μπύρας είχε πλήρως ενσωματωθεί και στην κοινωνία των Σουμερίων, όπως αποδεικνύεται από ένα χρυσό «καλαμάκι», το οποίο βρέθηκε στην πόλη Ουρ, η οποία ευρίσκεται στο νότιο Ιράκ
Το «χρυσό καλαμάκι» είναι μήκους 1 μέτρου! Βρέθηκε στον τάφο της μεγάλης βασίλισσας της Ουρ, Puabi, την οποία την συναντάτε και ως Σαμπάντ (Shab-ad). Υπολογίζεται το 2450 π.Χ., σύμφωνα με τον Woolley, και την ομάδα του, οι οποίοι ανέσκαψαν ένα σύνολο από 16 βασιλικούς τάφους, στην ίδια περιοχή!
Ήταν προεξέχον τμήμα ενός μεγάλου ασημένιου δοχείου, το οποίο το γέμιζαν με μπύρα, έτσι ώστε η βασίλισσα να μπορεί να πίνει το αγαπημένο της ποτό και στην μετά θάνατον ζωής της!.
Στα κείμενα της Μεσοποταμίας, αναφέρεται ότι όταν οι θεοί πρέπει να λάβουν σημαντικές αποφάσεις, πίνουν συνήθως μπύρα πρώτα. Μάλιστα την έπιναν με καλαμάκια, όμοια αυτό!
Πρόκειται για το αρχαιότερο καλαμάκι στον κόσμο, και μάλιστα είναι και χρυσό. Βρίσκεται και εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Penn.
Στον ίδιο τάφο, της ιδίας βασίλισσας, βρέθηκε και μια 10χορδη λύρα της ιδίας εποχής, ζωόμορφη, με το σώμα της να έχει σχήμα ταύρου, κάνοντας σαφή υπαινιγμό στην κρητομινωική καταγωγή της και τον μέγα σοφό κυβερνήτη ταυρο-Δία, τον κρηταγενή Δία, μετέπειτα θεό...


Και πιο κάτω, η ίδια λύρα, σε αντίγραφό της:ΠΗΓΗ: Don Nardo, Robert B. Kebric «Ancient Mesopotamia».


ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑUr, Shabad, κρασι, σταφυλι, αποσταξη, μπυρα, μπιρα, κριθαρι, Θρακη, ζυθοποιια, Σαμοθρακη, Θεσσαλια, νεολιθικη εποχή, οινοποιια, wine, αμφορεας, Κρήτη, λυρα, ταυρος, Μακεδονια, αποσταξις, Σουμεριοι, χρυσος, καλαμακι, Ουρ, Ιρακ, Πουαμπι, Σαμπαντ, Γουλλει, ταφος, ασημι, δοχειο, θανατος, Μεσοποταμια, Πενν, Πεν, beer, Διας, Ζευς, Κρηταγενης Διας, Κρηταγενης Ζευς,
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ