Αγρότης ανακάλυψε τυχαία μινωικό τάφο 3.500 χρόνων, μήκους 4 μ., στο Κεντρί Ιεράπετρας Κρήτης! - και βίντεο


Αγρότης ανακάλυψε τυχαία
μινωικό τάφο 3.500 χρόνων,
μήκους 4 μ.,
στο Κεντρί Ιεράπετρας Κρήτης!
Φωτ.: Ν. Πετάσης.

Έ
νας αγρότης προσπάθησε να παρκάρει το όχημά του στην σκιά ενός ελαιοδένδρου στο Κεντρί Ιεράπετρας στην Κρήτη και, από καθαρή τύχη, αποκάλυψε μια σκαλιστή επιτύμβια στήλη του 1500-1400 π.Χ. (Υστερομινωική ΙΙΙ)!
«Είναι μεγάλη ημέρα για την Ιεράπετρα. Η υποχώρηση του εδάφους οφείλεται στο… πότισμα των ελαιοδένδρων, καθώς και σε σπασμένο σωλήνα άρδευσης! Το έδαφος υποχώρησε μερικώς, και όταν ο αγρότης προσπάθησε να παρκάρει, υποχώρησε τελείως! Οι αρχαιολόγοι εκλήθησαν αμέσως και... ανακαλύφθηκε ότι πρόκειται για σοβαρό αρχαιολογικό εύρημα», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Αργύρης Πανταζής.
Στον τάφο, που δεν είχε καταστραφεί, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο μεγάλες λάρνακες, 3500 χρόνων, που ήταν σε αρίστη κατάσταση! Υπήρχαν και δύο σκελετοί και περίπου 24 αγγεία, με έγχρωμες ανάγλυφες απεικονίσεις.
Μια ομάδα αποτελούμενη από 15 φοιτητές Αρχαιολογίας, μαζί με την επί κεφαλής της Εφορείας Λασυθίου, Χρύσα Σοφιανού, και τον καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννη Παπαδάτο, εξεκίνησαν ανασκαφή στον χώρο!
Ο τάφος αυτός είναι ένα σπάνιο εύρημα, όπως εξήγησε η κ.Σοφιανού. Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν να βρουν κι άλλα στοιχεία της υστερο-μινωικής περιόδου στην περιοχή.
«Είναι ένας μοναδικός θολωτός τάφος, μήκους 4 μ., ο οποίος δεν ανήκει σε άρχοντα, αλλά σε έναν κοινό θνητό».

ΠΗΓΕΣ: Νέα Κρήτη, Greek Reporter, 8 Αυγούστου 2018.

ΔΕΙΤΕ το και ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ελαιοδενδρο, Κεντρι, Ιεραπετρα, Κρητη, επιτυμβια στηλη, Υστερομινωικη, Πανταζης, ταφος, λαρνακα, σκελετος, αγγειο, Λασυθι, Λασιθι, Σοφιανου, Παπαδατος, μινωικη, θολωτος ταφος, νομος Λασυθιου, Kentri, Ierapetra, Creta, νομος Λασιθιου
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ