ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΩΝ «ΧΡΩΜΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ» - από την URBANACT


ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΩΝ

«ΧΡΩΜΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ»
URBANACT

28 Ιουνίου–31 Ιουλίου 2018
ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ - ΦΟΥΡΝΟΙ ΚΟΡΣΕΩΝ
ΛΕΙΨΟΙ - ΛΕΡΟΣ

Η Urbanact ολοκλήρωσε ένα μοναδικό πρόγραμμα δημόσιων τοιχογραφιών το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά σε τέσσερα νησιά: Άγιο Ευστράτιο, Φούρνοι Κορσεών, Λειψούς και Λέρο. Δημιουργήθηκαν δώδεκα  μεγάλες τοιχογραφίες σε διάστημα ενός μηνός και με την συμμετοχή τριών επώνυμων καλλιτεχνών: Kez, Pupet και Same84 και πολλαπλάσιες τοιχογραφίες μικρότερου μεγέθους από τους επισκέπτες και κατοίκους των νησιών.
Το πρόγραμμα "προσέγγισε" τα νησιά μας μέσα από μια διαφορετική οπτική: αυτή της ανάδειξης των παραδόσεων, των μύθων και της ιστορίας του κάθε τόπου μέσα από την δημιουργία δημόσιων τοιχογραφιών σε δημόσια κτήρια, με θεματικές που συναποφασίστηκαν με τις εκάστοτε κοινότητες και δήμους και με δράσεις που συμπεριέλαβαν τους κατοίκους και επισκέπτες των νησιών. Δημιουργήθηκαν μέσα από τη σύγχρονη πρωτοποριακή τέχνη της streetart "τοπόσημα".


Ανασύρουμε από την "λήθη" της την σημαντική θέση που είχε στον τόπο μας η επιτοίχια ζωγραφική, η τοιχογραφία και τα χρώματα και το καθοριστικό ρόλο που είχαν αυτά στην ζωή στο ψυχισμό και την "επικοινωνία" των κατοίκων.
Το «Χρώμα στα Ελληνικά Νησιά» υλοποιήθηκε με την στήριξη και αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Το πρόγραμμα μετά την εφετινή πιλοτική του εφαρμογή ανοίγει τα πανιά του για το 2019 με περίοδο υλοποίησης τους μήνες Μάιο-Ιούνιο 2019 και προσκαλεί Δήμους ανά την Ελλάδα να καταθέσουν το ενδιαφέρον και τις προτάσεις τους για συμμετοχή μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2018.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους συμμετείχαν και όσους στήριξαν το πρόγραμμά μας να ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Για ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ.



ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, Χρωμα στα Ελληνικα Νησια, ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ, ΑΗ ΣΤΡΑΤΗΣ, ΦΟΥΡΝΟΙ ΚΟΡΣΕΩΝ, ΛΕΙΨΟΙ, ΛΕΡΟΣ, επιτοιχια ζωγραφικη, τοιχογραφια, Ιδρυμα Σταυρος Νιαρχος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ