ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ 2018 - Παγκόσμια απήχηση της Ναυμαχίας της Σαλαμίνος και της Ελληνικής Πολιτιστικής Διπλωματίας - ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΤΙΜΟΥΝ 51 ΚΡΑΤΗ!

ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ 2018
Παγκόσμια απήχηση
της Ναυμαχίας της Σαλαμίνος
και της Ελληνικής Πολιτιστικής Διπλωματίας

ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΤΙΜΟΥΝ 51 ΚΡΑΤΗ!

ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2020!


Παγκόσμιο χαρακτήρα και αναγνωρισιμότητα η Επέτειος της Ναυμαχίας
της Σαλαμίνος με την συμβολή του Κυριάκου Μαριδάκη,
αντιπρόεδρο του Διεθνούς Ιδρύματος, αφού από το 2011 μέχρι σήμερα
κατόρθωσε να διεθνοποιήσει το γεγονός αυτό σε 51 κράτη
και να προβάλλει τη Σαλαμίνα και την Ελλάδα παγκοσμίως,
με όραμα και στόχο η εορτή αυτή να γίνει μια επέτειος όλων των Εθνών
εις μνήμη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

 «Η εκδήλωση της Ναυμαχίας δίνει μηνύματα Ειρήνης και ενότητας όλων των λαών»
Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
κ. Φώτης Κουβέλης

 «Η Σαλαμίνα συμβολίζει την Ενότητα των Ελλήνων απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση όπως την διάσωση του δυτικού και παγκοσμίου πολιτισμού»
Κυριάκος Μαριδάκης, διοργανωτής της Εκδήλωσης


O Δήμος Σαλαμίνος, η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Διεθνές ίδρυμα «Σαλαμίς» πραγματοποίησε το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 12.00 στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου στο Σύνταγμα, την Διεθνή επετειακή Εκδήλωση αφιερωμένη στην Επέτειο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνος ως ημέρας Ελευθερίας, Πολιτισμού και Δημοκρατίας τιμώντας το Πολεμικό μας Ναυτικό και τους απανταχού Σαλαμινομάχους ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, θρησκείας και κοινωνικής τάξης που υπερασπίζονται τις ίδιες αξίες και ιδανικά όπως οι προγονοί μας, αφού οι έννοιες Δημοκρατία, Πολιτισμός είναι απόλυτα συνυφασμένες με την Σαλαμίνα, ως πανάρχαια πολιτιστικά αγαθά της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.


Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Σαλαμίνος Κωνσταντίνος Μαριδάκης στην εξαιρετική του εκφώνηση του αφού υποδέχθηκε την Πολιτική, Στρατιωτική ηγεσία τις ξένες αντιπροσωπείες και διεθνείς οργανώσεις και φορείς αναφέρθηκε στο ιστορικό των ¨ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ» με εμπνευστή και διοργανωτή τον κ. Χρήστο Μαριδάκη με τον Δήμο Σαλαμίνος να θεσμοθετεί επίσημα το γεγονός το 2011 με την υπ’ αριθ. ομόφωνη απόφαση 110/2011.


Η μεγάλη όμως διεθνή αναγνώριση του θεσμού όπως τονίστηκε στην έναρξη της εκδήλωσης με τη συμμέτοχη της Ελληνικής Κυβερνήσεως και 51 πρεσβειών, οφείλεται στον Αντιπρόεδρο του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίς κ. Κυριάκο Μαριδάκη, έναν πραγματικό πρέσβη Ειρήνης, πολιτισμού και Δημοκρατίας συμβάλλοντας τα μέγιστα στη διεθνοποίηση του Θεσμού τιμώντας ΟΛΟΥΣ τους νεκρούς ανεξαρτήτως, φυλής, χρώματος, θρησκείας και κοινωνικής τάξη συμβάλλοντας στην Ιστορική επίσκεψη του Προέδρου του Κράτους του Ισραήλ κ. Ρεουβέν Ρίβλιν στον θαλάσσιο χώρο της Ναυμαχίας που αποτελεί την πρώτη επίσκεψη του Προέδρου ξένου κράτους, έχοντας προηγηθεί η συνάντηση του στο Παλάτι του Μονακό με την Πρίγκηπα Αλβέρτο, ενημερώνοντας παράλληλα Αρχηγούς ξένων κρατών την Διεθνή κοινότητα όπως και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Γιούνκερ.


Στο χαιρετισμό της εκ μέρους της Δημάρχου Σαλαμίνος η Δημοτική σύμβουλος τ. Αναπληρώτρια Δημάρχου κ. Ειρήνη Μπινιάρη αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο συμβολισμό της Ναυμαχίας και την ανάγκη να διαδοθεί παγκοσμίως το μήνυμα των Σαλαμινομαχων, ενώ ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίς κ. Χρήστος Μαριδακης τόνισε ότι πρέπει άμεσα να υπάρχει πρωτοβουλία της Προεδρίας της Δημοκρατίας για να αναλάβει τον Παγκόσμια Εορτασμό το 2020 με τη συμπλήρωση των 2500 χρόνων και την ευχή όλα τα κράτη να τιμήσουν την ημέρα αυτή ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ που έχουν ήδη αδελφοποιηθει στον θαλάσσιο χώρο της Ναυμαχίας.

 ΑΠΟ ΤΟ 2011 51 ΚΡΑΤΗ ΤΙΜΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΙΜΟΥΝ ΤΑ ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ

ΟΗΕ, ΟΥΝΕΣΚΟ, ΗΠΑ, ΚΙΝΑ, ΡΩΣΙΑ, ΙΣΡΑΗΛ, ΚΥΠΡΟΣ, ΑΙΓΥΠΤΟΣ, ΙΑΠΩΝΙΑ, ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ, ΣΛΟΒΑΚΙΑ, ΟΥΓΓΑΡΙΑ, ΑΛΒΑΝΙΑ, ΣΕΡΒΙΑ, ΣΛΟΒΕΝΙΑ, ΒΙΕΤΝΑΜ, ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ, ΚΟΥΒΑ, ΜΕΞΙΚΟ, ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ, ΕΣΘΟΝΙΑ, ΕΛΒΕΤΙΑ, ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ, ΓΑΛΛΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ, IΤΑΛΙΑ, ΑΡΜΕΝΙΑ, ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΒΕΛΓΙΟ, ΑΓΙΟΣ ΔΟΜΙΝΙΚΟΣ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, ΜΟΝΑΚΟ, ΚΡΟΑΤΙΑ, ΜΠΑΧΑΜΕΣ, ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ, ΓΕΩΡΓΙΑ, TΣΕΧΙΑ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, ΠΟΛΩΝΙΑ, ΒΟΣΝΙΑ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ, ΜΟΛΔΑΒΙΑ, ΚΟΡΕΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΤΑΥΛΑΝΔΗ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ, KATAΡ, ΦΙΛΛΑΝΔΙΑ, ΒΡΑΖΙΛΙΑ, ΧΙΛΗ ΚΑΙ ΕΚΟΥΑΔΟΡ

Τη Σαλαμίνα, στην οποία ενεργοποιείται το διεθνές ίδρυμα με την διοργάνωση των «Σαλαμινίων», εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Μαριδάκης η τ. Αντιδήμαρχος Ειρήνη Μπινιάρη, ενώ την περιφέρεια και την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος.


Κατέθεσαν στέφανο:

Εκ μέρους της Δημάρχου της ιστορικής Σαλαμίνος η τ. Αντιδήμαρχος αναπληρώτρια Δημάρχου και δημοτική σύμβουλος κ. Ειρήνη Μπινιάρη, ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίς κ. Χρήστος Μαριδάκης, εκ μέρους του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Δαβάκης Γεώργιος, εκ μέρους του Δήμου Φυλής και του Δημάρχου κ. Χρήστου Παππού ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Σπύρος Μπρέμπος, εκ μέρους του Ροταριανού ομίλου Σαλαμίνα «βασιλεύς Αίας» ο υπεύθυνος διακρατικής επιτροπής Ρ.Π.2470 Ελλάδος και Ισραήλ πρώην βοηθός διοικητής κ. Κυριάκος Μαριδάκης, εκ μέρους της Επιτροπής Ολυμπίων και κληροδοτημάτων του Ζαππείου Μεγάρου η κ. Ηλέκτρα Κίκη εκ μέρους της Παγκόσμιας Ελληνο-Αμερικανικής Οργάνωσης ΑΧΕΠΑ ο γενικός γραμματέας Ελλάδος κ. Παναγιώτης Ριζόπουλος, εκ μέρους της Ένωσης Επιστημόνων Αττικής ο γενικός γραμματέας κ. Νίκος Μιχαλίτσης, εκ μέρους της παγκόσμιας οργάνωσης Χριστιανικής αδελφότητας νέων Χ.Α.Ν. Νικαίας- Ρέντη ο Πρόεδρος δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής Δήμου Νίκαιας-Ρέντη και αθλοπαιδιών της ΧΑΝ κ. Λευτέρης Χατζηπαυλίδης, εκ μέρους του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων και Αθηναίων καταδρομέων Ο έφεδρος ταγματάρχης Αλέξανδρος Κόντο, ο Πρόεδρος Ένωσης Κρητών Σαλαμίνας κ Κώστας Τσουβαλάς, εκ μέρους της αδελφότητας Κρητών Περιστερίου ο κ Καζεράκης Μανώλης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας πολιτιστικών κρητικών Σωματείων κ. Πατεράκης Μανώλης, η Πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου «Άργώ» κ. Ειρήνη Βέγγου, Για τον όμιλο πολιτισμού «Ορίζοντες» κατέθεσε ο Νομικός Σύμβουλος της οικογένειας Δρ. Σταμάτης Γεωργούλης της μνήμη του εκλιπόντος Προέδρου Σπύρου Μερκούρη, εκ μέρους της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού ο Αντιπρόεδρος Αντιναύαρχος Π.Ν. ε.α. Θεόδωρος Γερούκης, εκ μέρους του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων ο έφορος Δημοσίων σχέσεων Αντιναύαρχος ε.α.  Γ. Λεβέντης Π.Ν.

Εκ μέρους του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας ο Ταξίαρχος Σπύρος Λάσπας, εκ μέρους του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής ο Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Καραγιώργης Γεώργιος, εκ μέρους του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας ο Υποναύαρχος Π.Ν. Σταύρος Μπένος, εκ μέρους της Περιφέρειας και της Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ρένας Δούρου ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Τάκης Χατζηπέρος.

ΠΡΕΣΒΕΙΣ:

Ο πρέσβης της Ουγγαρίας Erik Haupt,o πρέσβης του βασιλείου της Ταϊλάνδης κ Chailert Limsomboon, ο πρέσβης της Βραζιλίας Cesario Melentonio Neto, O πρέσβης της Μολδαβίας Anatolie Vangheli Ανατολή Βαγγέλη, Ο πρέσβης του Βιετνάμ Nguyen Mahn Cuong, Η πρέσβυς της Χιλής Pia Gusta, O αν. πρέσβης της Ιταλίας Alessandro Ferenti,ο αν.Πρέσβης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Μοχάμεντ Ελγκαζάουι, ο πρόξενος εκπροσωπώντας τον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κύπρου Ιωάννης Αδάμ, O εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Ν. Κορέας Κυριάκος Μαριδάκης, Ο πρόξενος της δημοκρατίας της Τσεχίας Martin Stor, ο πρόξενος της Κούβας Χοσε Οριόλ Μαρέρο Μαρτίνεζ, η Πρόξενος της Δημοκρατίας του Εκουαδόρ Souzana Vaskouez Alvear,Η πρόξενος της Ουκρανίας κ. Αναστασένκο, ο πολιτικός διπλωματικός ακόλουθος εκπροσωπώντας τον Πρέσβη της Βουλγαρίας Panteley Spassov, εκ μέρους της Ρουμανίας Αρχηγός Άμυνας και των στρατιωτικών ακολούθων Aurel Draghici, Εκ μέρους του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν ο Αρχηγός Άμυνας Συνταγματάρχης Σεργκέι Δαμιάνοβ, Εκ μέρους της Ισπανίας Ο Αρχηγός των Στρταιωτκών ακολούθων Captain Louis Otero Alnteregouia

Εκ μέρους της Προέδρου κ. Φώφης Γενηματάς και του Πανελληνιου Σοσιαλιστικού κινήματος ο Γραμματέας της Νομαρχιακής επιτροπής Α Πειραιά και νήσων κ Αναστάσιος Καλαφάτης

Εκ μέρους του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο Βουλευτής Β Πειραιά Ιωάννης Τραγάκης
 Εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων ο Βουλευτής Α Πειραιως Θεόδωρος Δρίτσας
Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβερνήσεως ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτης Κουβέλης

Παρευρέθηκαν και τίμησαν την εκδήλωση ο Ταξίαρχος Μηχαιλήδης Παναγιώτης εκ μέρους του Αρχηγού του Στρατού, ο Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Άγγος εκ μέρους του Αρχηγού της Αεροπορίας ο τ. Υπουργός των Εξωτερικών κ. Ανδρέας Ζαίμης, ο κ. Γεώργιος Μυρογιάννης επί τιμή Πρόξενος ενώ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Επετειακή εκδήλωση τηλεοπτικά καλύφθηκε και προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Ε.Ρ.Τ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο από τις Ελληνικές όσο και από τις ξένες αντιπροσωπείες προκάλεσε η παρουσίαση για πρώτη φορά των σχεδιαστικών εκπληκτικών επετειακών αφισών του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίς για το 2020 της επιστημονικής ομάδας του Καθηγητή κ. Γεώργιου Σαγιάκου λαμβάνοντας τον θαυμασμό και τα συγχαρητήρια όλων των παρευρισκομένων.

Φωτογραφίες: Νίκος Κουρέας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΣΑΛΑΜΙΝΑ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΣΑΛΑΜΙΝΑ, ΣΑΛΑΜΙΣ, ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ, ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ, ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ, ΣΑΛΑΜΙΝΕΙΑ, ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ, ΣΑΛΑΜΙΝΟΜΑΧΟΙ, SALAMIS
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ