Τα Μυστήρια του Όρους Νεμρώδ, όπου ένας Μακεδόνας «Θεός», απόγονος του Μ. Αλεξάνδρου, προσπάθησε να φτιάξει την πρώτη πανθρησκεία - Τι ήταν το Ιεροθέσιον - Γιατί υπήρχε λατρεία του Αστερισμού του Λέοντος και των πλανητών Δία, Άρη, Ερμή;

Τα Μυστήρια του Όρους Νεμρώδ

Όπου ένας Μακεδόνας «Θεός»,
απόγονος του Μ. Αλεξάνδρου,
προσπάθησε να φτιάξει την πρώτη πανθρησκεία
Τι ήταν το Ιεροθέσιον.
Γιατί υπήρχε λατρεία
του Αστερισμού του Λέοντος,
και των πλανητών Δία, Άρη, Ερμή;


Το όρος Νεμρώδ (νυν Nemrut Dag) είναι ένας τεράστιος όγκος, στην οροσειρά του Ανατολικού Ταύρου (νυν στην νότια Τουρκία), κοντά στην αρχαία τειχισμένη ελληνική πόλη Πέρρη (νυν Adiyaman, Σαμόσατα / Samsat).
Στην περιοχή έχει βρεθεί ανθρώπινη κατοίκηση 40.000 χρόνων...
Το όρος φιλοξενεί ένα παναρχαίο συγκρότημα, το οποίο εκτίσθη από τον 4ο, και αναμφισβήτητα τον πιο διάσημο βασιλιά της Κομμαγηνής / Commagene, τον Αντίοχο Α΄ τον Θεό (1ο αι. π.Χ.)!

Στην μυθολογία και παράδοση των Αρμενίων, ο θρύλος λέει, ότι ο Χάικ / Hayk ενίκησε τον βασιλιά Νεμρώδ / Nimrod (ο οποίος αναφέρεται και στην Βίβλο και στο Κοράνι και από κάποιους ταυτίζεται με τον Βήλο / Bel) και τον έθαψε σε αυτά τα βουνά!


ΔΕΙΤΕ την εξερεύνηση του Andrew Collins και του Hugh Newman στο Όρος Νεμρώδ στην Τουρκία "Mount Nemrut: Burial Place of the God-Kings of Ancient Anatolia":




Στην κορυφή του όρους ευρίσκεται ταφικό-λατρευτικό σύμπλεγμα (διαμέτρου 150 μ. και ύψους 45 μ.!) δημιουργημένο ή σωστότερα αναδημιουργημένο από τον Αντίοχο Α΄ (69-36 π.Χ.). Ο Αντίοχος Α΄ εντόπιζε την καταγωγή του, από την μεριά του πατρός του, στους μεγάλους βασιλείς της Δυναστείας των Αχαιμενιδών, και από την μεριά της μητρός του στον Μέγα Αλέξανδρο! Αυτός προσπάθησε να συνταιριάξει / συγκεράσει τις πολυπολιτισμικές παραδόσεις του βασιλείου του, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο θρησκευτικό πάνθεον, μίξη ελληνικών, αρμενικών και περσικών θεοτήτων, καθώς και με τον ίδιο αυτοθεοποιημένο![1] Διότι μετά την ενθρόνισή του αυτο-απεκλήθη «Θεός»! Αυτοθεοποίησε επίσης, και την δυναστεία του, με μια μορφή ταφικού-λατρευτικού συμπλέγματος, την οποία ονόμασε Ιεροθέσιον!
Έτσι το ιερό του Νεμρώδ έγινε το κέντρο μιας νέας πανθρησκείας, που συνδύαζε την αρχαία ελληνική με την αρμενική και την περσική μυθολογία!
Κι όλα αυτά καταγραμμένα με ελληνικές γραφές / επιγραφές:

Επιγραφή στον αρχαιολογικό χώρο του όρους Νεμρώδ. Μία από τις πολλές.
Στα ελληνικά φυσικά...

Το ταφικό-λατρευτικό σύμπλεγμα-τύμβος περιβάλλεται από τρία πλατώματα. Με μεγάλα λατρευτικά αγάλματα, που αναπαριστούν τον Αντίοχο, ανάμεσα σε αγάλματα θεοτήτων:

- Τον Δία-Ωρομάσδη,

- τον Απόλλωνα-Ήλιο-Ερμή-Μίθρα,

 -τον Ηρακλή-Άρη-Αρτάγνη,

και

-την τοπική θεότητα Κομμαγένη-Τύχη.[2]

Ένας (από τους πολλούς) μακεδονικός λέων του χώρου.
Προδίδει και αυτός την καταγωγή του Αντιόχου.

Υπάρχουν πολλά αγάλματα λεόντων, δείγμα της μακεδονικής τέχνης και επιρροής.

Το "Λεόντιο Ωροσκόπιο" του Αντιόχου στο όρος Νεμρώδ.
Πρόκειται για έναν αστρονομικό χάρτη του ουρανού, για πρακτικές χρήσεις.

Σε ένα σώμα λιονταριού, γνωστό ως Λεόντιο Ωροσκόπιο, υπάρχουν 19 αστέρια, που αναπαριστούν τον Αστερισμό του Λέοντος, με την ημισέληνο να απεικονίζει τον αστέρα Βασιλίσκο (α Λέοντος).[3]
Οι τρεις πλανήτες επάνω από την πλάτη του λιονταριού έχουν τις ακόλουθες περιγραφές:

-ΠΥΡΟΕΙΣ ΗΕΡΑΧΛΕΟΣ = το φλεγόμενο του Ηρακλή = πλανήτης Άρης, άγαλμα του Ηρακλή-Αρτάγνη-Άρη.

-ΣΤΙΛΒΟΟΝ ΑΠΟΛΛΟΝΟΣ = ακτινοβόλο του Απόλλωνος = πλανήτης Ερμής, άγαλμα του Απόλλωνος-Μίθρα-Ήλιου-Ερμή.

-ΠΗΑΕΤΟΝ ΔΙΟΣ = Φαέθων Διός = πλανήτης Δία άγαλμα του Δία-Ωρομάσδη.

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, η μοναδικότητα του όρους έχει πολύ ενδιαφέρον, και χρειάζεται ακόμη πολλή διεπιστημονική διερεύνηση, για να μας αποκαλύψει όλα τα μυστικά του...

Από το 1987 ο αρχαιολογικός χώρος του Νεμρώδ έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ-ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΠΗΓΕΣ:

[1] Βλ. Siliotti 2006.
[2] Βλ. Y. Dörner, 2012.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑΝεμρωδ, Ταυρος, Τουρκια, Περρη, Σαμασατα, Περη, Κομμαγηνη, Κομαγηνη, Αντιοχος, Θεος, μυθολογια, παραδοση, Αρμενιοι, θρυλος, Χαικ, Βιβλος, Κορανι, Βηλος, ταφος, Αχαιμενιδες, Αλεξανδρος, πολυπολιτισμος, πανθεον, Αρμενια, Περσια, αυτοθεοποιηση, Ιεροθεσιον, πανθεο, Ιεροθεσιο, πανθρησκεια, ελληνικη γραφη, επιγραφη, τυμβος, αγαλμα, Διας, Ωρομασδης, Ζευς, Απολλων, Ηλιος, Ερμης, Μιθρας, Ηρακλης, Αρης, Αρταγνης, Κομμαγενη, Τυχη, σωμα, λιονταρι, Λεοντιο Ωροσκοπιο, αστερια, Αστερισμος Λεοντος, Λεων, ημισεληνος, Βασιλισκος, πλανητης, ΠΥΡΟΕΙΣ ΗΕΡΑΧΛΕΟΣ, φλεγομενο, φωτια, φλογα, ΣΤΙΛΒΟ, ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ, ακτινοβολος, ακτινα, ΠΗΑΕΤΟΝ ΔΙΟΣ, Φαεθων, Μνημειο Παγκοσμιας Κληρονομιας, UNESCO
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ