«Μας εκτελούν. Αλλά επιθυμώ να ανατραφούν τα παιδιά μου ΕΛΛΗΝΟΠΡΕΠΩΣ» - Μήνυμα του Σπύρου Τζαβέλλα, στην Αντίπαρο, λίγο πριν εκτελεστεί από Ιταλούς… Των Μπ. Μπιζά, Ά. Λοΐζου

«Μας εκτελούν.
Αλλά επιθυμώ να ανατραφούν
τα παιδιά μου ΕΛΛΗΝΟΠΡΕΠΩΣ»

Μήνυμα του Σπύρου Τζαβέλλα,
στην Αντίπαρο,
λίγο πριν εκτελεστεί από Ιταλούς


Της Μπέτης Μπιζά


Σ' αυτήν την απόμερη ακρογιαλιά της Αντιπάρου, υπάρχει το μικρό μνημείο που βλέπετε, για τους πεσόντες της Εθνικής Αντίστασης...
Εκεί, το 1941 λειτούργησε με άκρα μυστικότητα συμμαχική βάση από όπου φυγαδεύονταν για την Μέση Ανατολή Έλληνες πατριώτες και Άγγλοι. 
Όμως οι Ιταλοί την ανακάλυψαν, συνέλαβαν τους αγωνιστές και άλλους τους εκτέλεσαν, άλλους φυλάκισαν. Από τους συλληφθέντες, ο Σπύρος Τζαβέλλας είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού το σπίτι του, δίπλα στη θάλασσα, ήταν το αρχηγείο των αγωνιστών.
Φεύγοντας από το σπίτι του, αιχμάλωτος των Ιταλών, για να οδηγηθεί στην Αθήνα, όπου και εκτελέστηκε, πρόλαβε να αφήσει στη γυναίκα του ένα λακωνικό σημείωμα. Το σημείωμα αυτό μένει εσαεί χαραγμένο στη βάση του μνημείου, να διαιωνίζει την παρακαταθήκη του, να ανατραφούν τα παιδιά του ΕΛΛΗΝΟΠΡΕΠΩΣ.

Κάποιος να στείλει την φωτογραφία του μνημείου στον Υπουργό Παιδείας, τον Πρωθυπουργό, και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να την βάλουν στο γραφείο τους να τους θυμίζει σε ποια χώρα άρχουν και ποιο είναι το χρέος τους!».


«Αφιερωμένο σε όλους αυτούς που θα στηθούν στις Πανελλαδικές εξέδρες των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου, παριστάνοντας τους .... Έλληνες! Χωρίς ίχνος ντροπής! Χωρίς ίχνος αξιοπρέπειας! Χωρίς συνείδηση της ευθύνης τους, απέναντι σ' ένα λαό που τους εξέλεξε για να τον υπηρετήσουν κι όχι για να τον εξευτελίσουν», σημειώνει η Άννα Λοΐζου.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΑΤΟΧΗ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Αντιπαρος, Εθνικη Αντισταση, 1941, συμμαχοι, βαση, Μεση Ανατολη, Αγγλοι, Αγγλια, Ιταλοι, Ιταλια, αγωνιστης, εκτελεση, φυλακη, Τζαβελλας, Τζαβελας, Αθηνα, σημειωμα, μνημειο, ηρωο, ηρωον, ΕΛΛΗΝΟΠΡΕΠΩΣ, ελληνοπρεπεια,  παρελαση, 28η Οκτωβριου, Λοιζου, Κατοχη, 1940, Paros, Antiparos, Παρος, Κυκλαδες
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ