Τμήμα Ιστορίας της Τέχνης, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης


Τμήμα Ιστορίας της Τέχνης,
στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης
και Παράδοσης

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ιστορίας της Τέχνης που θα λειτουργήσει στο Ίδρυμα Θρακικής και Παράδοσης αποτελεί μια καλειδοσκοπική εισαγωγή στο φαινόμενο της τέχνης, τόσο της Ελληνικής όσο και της Ευρωπαϊκής, από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Μέσω μιας κριτικής αντίληψης και ανάγνωσης της ιστορίας της τέχνης προβάλλει την μαγευτική της διαδρομή στον χρόνο αλλά και την συνάφεια των πολιτισμικών διεργασιών με τις ιστορικές και κοινωνικές συνιστώσες. Στο πρόγραμμα συνδυάζεται η μελέτη της ιστορίας των τεχνών (εικαστικές τέχνες αλλά και θέατρο, μουσική, κινηματογράφος κ.α.) με την πνευματική ζωή (λογοτεχνία, φιλοσοφία, επιστήμες). Παράλληλα το πρόγραμμα έχει και τοπική χροιά καθώς βασίζεται στα αντιπροσωπευτικά δείγματα τέχνης που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του νομού μας.


Σκοπός του προγράμματος είναι η προσφορά γνώσεων και εμπειριών γύρω από την πορεία αλλά και τα εκάστοτε χαρακτηριστικά της τέχνης και η παρουσίαση της διαχρονικής συνεισφοράς της. Ειδικότερα, σκοπεύει να προσφέρει γενικές γνώσεις και κριτική αντίληψη σε σχέση με την ιστορία της τέχνης αλλά και με τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις και εκδηλώσεις που αναπτύχθηκαν στις διαδοχικές περιόδους τόσο της Ελληνικής όσο και της Ευρωπαϊκής ιστορίας , αναδεικνύοντας παράλληλα τη σχέση των καλλιτεχνικών φαινομένων με τα ιστορικά και τα κοινωνικά.
Στόχος του προγράμματος είναι να εξοπλίσει τους εκπαιδευόμενους με όλες εκείνες τις γνωστικές, μεθοδολογικές και επιστημολογικές δεξιότητες που θα τους επιτρέπουν να εμβαθύνουν στα καλλιτεχνικά φαινόμενα εν γένει και να συνειδητοποιούν την καλλιτεχνική-ιστορική αξία αλλά και την ιδεολογική-κοινωνιολογική χροιά τεχνουργημάτων. Έμφαση δίνεται στην μελέτη πρωτογενών πηγών με στόχο την διάπλαση κριτικού αισθητηρίου και την ανάπτυξη κάποιων ερευνητικών δεξιοτήτων.

            Οι θεματικές ενότητες που θα εξεταστούν στο πρόγραμμα είναι:

Εισαγωγή στο φαινόμενο της τέχνης. Η έννοια της τέχνης και του πολιτισμού.
Προϊστορική και κλασσική τέχνη.
Τέχνη της ύστερης αρχαιότητας.
Μεσαιωνική και Αναγεννησιακή τέχνη.
Νεότερη και σύγχρονη τέχνη.
Δραματικός λόγος και θέατρο ανά τους αιώνες.
Η μουσική και ο χορός ως μορφές τέχνης.

Ο Βασίλειος Μακέδος είναι απόφοιτος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου του τμήματος Ανθρωπιστικών Επιστημών, στο πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου στο τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών, στο μεταπτυχιακό «Συνεχιζόμενη εκπαίδευση και δια βίου μάθηση» με κατεύθυνση την γενική εκπαίδευση ενηλίκων και τον σχεδιασμό και την αξιολόγηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων μη τυπικής εκπαίδευσης που απευθύνονται σε ενήλικες. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια που αφορούν την διδασκαλία της ιστορίας και επιμορφωτικά προγράμματα για την εκπαίδευση μέσω της τέχνης και των διάφορων μορφών καλλιτεχνικής έκφρασης.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 10.00-14.00 ΚΑΙ 18.00-21.00

Κτήριο 1, Οδ. Ανδρούτσου & 12 Αποστόλων, τηλ.: 25410 29282, τηλ/πο: 25410 62086
Κτήριο 2, Καπνεργατών 9, τηλ.:25410 26635, τηλ/πο: 25410 84647
ΤΚ 67 100, Ξάνθη, email.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΞΑΝΘΗ, ΘΡΑΚΗ, τεχνη, πολιτισμος, Προιστορια, κλασσικισμος, αρχαιοτητα, Μεσαιωνας, Αναγεννηση, Δραματικος λογος, δραμα, θεατρο, μουσικη, χορος, Μακεδος 
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ