Το αρχαίο αγαλματίδιο του ένθρονου Διός επιστρέφει σπίτι του στην Ιταλία από το Μουσείο Getty


Το αρχαίο αγαλματίδιο
του ένθρονου Διός
επιστρέφει σπίτι του στην Ιταλία
από το Μουσείο Getty


Ένα αρχαίο αγαλματίδιο του ένθρονου Διός παραδόθηκε από το Μουσείο Getty του Λος Άντζελες και επέστρεψε στην Ιταλία τον Ιούνιο του 2017, χάρις στο έργο των ανακριτών, των δικαστών και του υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας. Η τελετή παράδοσης είχε πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ, παρουσία του Ιταλού γενικού προξένου και της Φορολογικής Αστυνομίας της Ρώμης, ο οποίος επραγματοποίησε την έρευνα, η οποία οδήγησε στον επαναπατρισμό του αγάλματος. Το αρχαίο αγαλματίδιο είχε «αγοράσει» το Μουσείο Getty το 1992.

Ο Ζευς που επιστρέφει...

Το αγαλματίδιο ύψους 75 εκατ. χρονολογείται στον 1ο αιώνα π.Χ.
Προέρχεται από τα νερά της θάλασσας της Καμπανίας, όπως επιβεβαιώθηκε το 2012, μέσω της ανάλυσης για ταυτοποίηση μαρμάρινου θραύσματος, το οποίο ευρέθη στο Bacoli, και μέρους του θρόνου στον οποίο θρονιάζεται ο Ζευς!!!
Το κλαπέν έργο είχε μεταφερθεί αρχικώς στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νεάπολης Ιταλίας. Το Σάββατο όμως, 27 Οκτωβρίου 2018, θα επιστρέψει στο οριστικό σπίτι του, στο Αρχαιολογικό Πάρκο Campi Flegrei (του Φλεγραίου Πεδίου), όπου φιλοξενείται η έκθεσις «Il visibile, l'invisibile e il mare» («Το ορατό, αόρατο και το θαλάσσιο») με αρχαιότερα γλυπτά έργα, από το εν λόγω αρχαιολογικό πάρκο και από τις πλούσιες επαύλεις που αποτελούν μέρος της αρχαίας κληρονομιάς της Baia, κοντά στην Νεάπολη. Συνολικά, 11 αγάλματα θα περιβάλλουν τον ένθρονο θεό των Ελλήνων! Οι επισκέπτες με την υποστήριξη πολυμέσων θα κατανοούν τα χαρακτηριστικά της περιοχής. Επίσης, θα εξηγείται το τοπικό ηφαιστειακό φαινόμενο (Flegrei = Φλεγραία γη / Φλέγρα = γη που φλέγεται), που χαρακτηρίζεται από την αργή κίνηση του εδάφους (γνωστό ως «bradisismo», από την ελληνική λέξη βραδύτης), που έχει καταστήσει τις τοπικές τοποθεσίες και τα μνημεία μοναδικά.

ΠΗΓΕΣ: ANSA, Ρώμη, 16 Ιουνίου 2017. Και ANSA, Ρώμη, 19 Οκτωβρίου 2018.

Θα επιστρέψει, λοιπόν, σπίτι του, στην Ιταλία, αφού εκτέθηκε στο Μουσείο Getty στους... Άγγελους, από το 1992 έως το 2017!
Το ερώτημα, όμως, παραμένει: Το Getty παρέδωσε το αγαλματίδιο και… ξεμπέρδεψε; Τόσα χρόνια (1992-2017) το Μουσείο κάτι κέρδισε από αυτήν την (παράνομη) εμπορική πράξη του! Δεν θα πρέπει να δώσει και ένα αναλογούν ποσό/ποσοστό από αυτά τα κέρδη στους ιδιοκτήτες του αρχαίου έργου τέχνης, εν προκειμένω στους Ιταλούς;;;



ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: αγαλματιδιο, ενθρονος Ζευς, Διας, Μουσείο Getty, Λος Αντζελες, Γκεττυ, Γκετι, Γκεττι, Ιταλια, 2017, ΗΠΑ, Αμερικη, επαναπατρισμος, αγαλμα, 1992, Καμπανια, 2012, μαρμαρο, Μπακολι, θρονος, Ζευς, Φλεγραιο Πεδιο, γλυπτικη, Μπαια, Νεαπολη, ηφαιστειο, Φλεγρα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ