Ο ιερός πένθιμος μαϊντανός / πετροσέλινο αναφέρεται από την Γραμμική Β΄ ακόμη ως serino!!!

Ο ιερός πένθιμος
μαϊντανός / πετροσέλινο
αναφέρεται στην Γραμμική Β΄
ακόμη ως serino!!!


Το αρχαίο ελληνικό όνομά του, το συναντάμε στα μυκηναϊκά ελληνικά, ήδη από την Γραμμική Β (!) όταν ονομαζόταν se-rin-no!


Ο μαϊντανός / σέλινο / πετροσέλινο στην Γραμμική Β.
Απ’ αυτό το θαυματουργικό λαχανικό της φύσεως επήραν το όνομά τους πόλεις και ποταμοί της Ελλάδος, η Σέλινος της Κρήτηςτης Σικελίας (Σέλινος/Σελινούς), κ.ά.
Τα πρώιμα δίδραχμα της Σελίνου εικονίζουν ένα φύλλο σελίνου, δίνοντάς τους μια ελκυστική εραλδική εμφάνιση, που θυμίζει τα φυτικά εμβλήματα που βρέθηκαν στην… Ιαπωνία!

Θαυμάσιοι οβολοί που εικονίζουν πετροσέλινο,

από την αρχαία ελληνική Σελινούντα Σικελίας.
Τον μαϊντανό τον χρησιμοποιούσαν ως διακοσμητικό στους τάφους, σε βραβεία αγώνων, κλπ. Συμβόλιζε τον θάνατο. Συνδέεται με την δυσοίωνη ιστορία θανάτου του Οφέλτη / Αρχέμορου (του βασιλιά Λυκούργου της Νεμέας), από το αίμα του οποίου, ξεπήδησε το πρώτον το φυτό! Γι’ αυτό και ιδίως στα Νέμεα, οι νικητές των αγώνων ετιμώντο με στεφάνια από μαϊντανό!
Ο μαϊντανός (πετροσέλινο το ήμερο > petroselinum crispum var. Neapolitanum, κοινώς rock-celery) ήταν βασικό συστατικό για την αρχαία ψαρόσουπα. Όχι μόνο για νοστιμιά, αλλά και γιατί η σούπα είναι ιδιαίτερη τροφή για ασθενείς, οπότε έβαζαν λίγες φέτες ρίζας μαϊντανού μέσα σε αυτήν για να δυναμώσουν. Επίσης, επειδή η ψαρόσουπα είναι πένθιμο φαΐ, όπως και σήμερα, συνοδευόταν από τον επίσης πένθιμο μαϊντανό… Και το κυρίως πένθιμο κέρασμα, τα κόλλυβα.

Στο άκουσμα και μόνο του ονόματός του, οι αρχαίοι Έλληνες, άκουαν και την Σελήνη...

Χρήση

Στην αρχαία Ελλάδα, εχρησιμοποιείτο ως αρωματικό βότανο και ως φάρμακο. Οι στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ξεψειριάζονταν, τρίβοντας τούφες μαϊντανού στα σημεία όπου με πολλή φαγούρα. Ήταν ένα από τα συστατι­κά του κώνειου (που ήπιε και ο Σωκράτης). Οι μονομάχοι στην Ρώμη «ντοπάρονταν» με μαϊντανό. Μαϊντανοστέφανο στο κεφάλι απορροφά τις αναθυμιάσεις του αλκοόλ. Γι’ αυτό και οι βαρελόφρονες και οι μάγκες της Παλαιάς Αθήνας, γύρναγαν από την ταβέρνα με ένα κοτσάνι μαϊντανού στο αυτί ή το μάσαγαν στα δόντια…
Είναι αντισπασμωδικό, διαλύει τα αέρια, διουρητικό, εμμηναγωγό, αποχρεμπτικό. Πολύ πλούσιος σε μεταλλικά άλατα (κάλιο, νάτριο, σίδηρο κ.ά.) και σε φυσικές βιταμίνες A, B2, C, χρήσιμος σε αναιμικά, αδύναμα, κουρασμένα, και ευαίσθητα άτομα, αυτά που μόλις ανάρρωσαν από ασθένεια.
Τσάι μαϊντανού, βοηθά στην υδρωπικία, τον ίκτερο, το άσθμα, τον βήχα, την χολολιθίαση, καταστέλλει ή ανακουφίζει από την δύσκολη την εμμηνόρροια.
Σέλινο και ο μαϊντανός περιέχουν το φλαβονοειδές απιγενίνη[1], που ίσως βοηθά στην πρόληψη της λευχαιμίας![2] Ωστόσο η απιγενίνη αντιδρά στην χημειοθεραπεία. Επομένως δεν πρέπει να καταναλώνεται από ασθενείς που υποβάλλονται ήδη σε αγωγή.
Τσάι σπόρων μαϊντανού σκοτώνει τα ζωύφια στο τριχωτό της κεφαλής. Ο χυμός του χρησιμοποιείται για την θεραπεία της επιπεφυκίτιδας και της φλεγμονής των βλεφάρων (βλεφαρίτιδα). Φύλλα του συνιστώνται για εξωτερική εφαρμογή στους μώλωπες.
Δεν πρέπει να λαμβάνεται καθόλου εάν υφίσταται φλεγμονή των νεφρών. Η υπερβολική κατανάλωση μαϊντανού πρέπει να αποφεύγεται από τις έγκυες.

Τέλος, ο μαϊντανός λαϊκώς λέγεται και περσέμολο, περσίμουλο, μαντανός, μανδανός, μαιδανός, μακεδονήσιο, μακεδονήσι, μυρώνι, κ.α.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:


[1] Απιγενίνη υπάρχει στο σέλινο, τον μαϊντανό, το κόκκινο κρασί, το έμβαμμα τομάτας κ.ά. φυτικά τρόφιμα, και ίσως προστατεύει και από τον καρκίνο των ωοθηκών.
[2] Βλ. ομάδα του Μάικελ Πεπέλενμπος στο Πανεπιστημίου του Γκρόνινγκεν Ολλανδίας, 28.1.2010.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΜΑΪΝΤΑΝΟ, ΕΔΩ.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ:  ψαροσουπα, μαιντανος, πετροσελινο σελερι, σουπα, ασθενης, ριζα, πενθος, φαι, Γραμμικη Β, se-rin-no, Σικελια, Σελινος, Σελινους, Κρητη, διδραχμο, σελινο, εραλδικη, φυτο, Ιαπωνια, διακοσμηση, ταφος, βραβειο, αγωνας, θανατος, Οφελτης, Αρχεμορος, Λυκουργος, Νεμεα, αιμα, στεφανια, Σεληνη, αρωματικο βοτανο, φαρμακο, στρατιωτης, Αλεξανδρος, ψειρα, φαγουρα, κωνειο, Σωκρατης, μονομαχος, Ρωμη, ντοπα, αλκοολ, βαρελοφρονες, μαγκας, Αθηνα, ταβερνα, αντισπασμωδικο, σπασμος, αερια, διουρητικο, εμμηναγωγο, αποχρεμπτικο, μεταλλικα αλατα, καλιο, νατριο, σιδηρος, βιταμινα, αναιμια, αδυναμια, κουραση, Τσαι, υδρωπικια, ικτερος, ασθμα, βηχας, χολολιθιαση, εμμηνορροια, φλαβονοειδη, απιγενινη, λευχαιμια, χημειοθεραπεια, ζωυφιο, επιπεφυκιτιδα, βλεφαρο, βλεφαριτιδα, μωλωπας, φλεγμονη, νεφρα, εγκυος, περσεμολο, περσιμουλο, μαντανος, μανδανος, μαιδανος, μακεδονησιο, μακεδονησι, μυρωνι, κρασι, εμβαμμα, σαλτσα, τοματα, καρκινος ωοθηκων, Πεπελενμπος, Πανεπιστημιο Γκρονινγκεν, Ολλανδια, 2010, κολλυβα, κολυβα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ