Νεώτερη Κεραμεική από την Άρτα 16ος-20ός αιώνας


Νεώτερη Κεραμεική από την Άρτα 16ος-20ός αιώνας

Της Βαρβάρας Ν. Παπαδοπούλου (*)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η περιοδική έκθεση με τίτλο «Νεώτερη Κεραμεική από την Άρτα 16ος-20ος αιώνας», η οποία διοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής – Ίδρυμα οικ. Ψαρόπουλου και εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο 2017 στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας.


Η έκθεση περιλαμβάνει σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην Άρτα (πινάκια, κούπες, μαστραπάδες, μαγειρικά σκεύη, δοχεία νυκτός, πιθάρια) που χρονολογούνται στους μεταβυζαντινούς και νεώτερους χρόνους, αποτελούν εξαιρετικά δείγματα παραγωγής εγχώριων εργαστηρίων της Άρτας αλλά και εισηγμένων, κυρίως από την Ιταλία, και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό. Στον ένα χρόνο λειτουργίας, την έκθεση επισκέφθηκαν μέλη της τοπικής κοινωνίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Τμήμα της έκθεσης αυτής πρόκειται να μεταφερθεί στην Αθήνα και να εκτεθεί στον δεύτερο (β’) όροφο του Παλαιού Πανεπιστημίου (Θόλου 5, Πλάκα) από 21 Οκτωβρίου 2018 έως 18 Δεκεμβρίου 2018.
Η έκθεση αυτή γίνεται στο πλαίσιο του 12ου Διεθνούς Συνεδρίου Μεσαιωνικής και Νεότερης Κεραμικής της Μεσογείου, που διοργανώνει το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Κέντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμικής και τη Γαλλική Σχολή Αθηνών (21-27 Οκτωβρίου 2018). Στο εν λόγω συνέδριο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας θα συμμετέχει με ανακοίνωση της Προϊσταμένης κ. Βαρβάρας Παπαδοπούλου, δρος Αρχαιολόγου, με την οποία θα τεθούν στην επιστημονική κοινότητα ζητήματα της νεώτερης κεραμεικής από την περιοχή της Άρτας.


(*) δρ. Αρχαιολόγος, προϊσταμένη  της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΗΠΕΙΡΟ, Γ. Λεκάκη 'Ήπειρος, η γωνιά που πέτρωσε στο 5".

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑΚεραμεικη, Κεραμικη, Αρτα, πινακιο, κουπα, μαστραπας, μαγειρικα σκευη, δοχεια νυκτος, πιθαρι, Ιταλια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ