Πελέκεις 8.500 χρόνων από ίασπη, από την Σύρο, βρέθηκαν στο Çukuriçi Höyük της Ανατολίας! Η πρώτη μαρτυρία εκμετάλλευσης ιαδεΐτη παγκοσμίως!

Πελέκεις 8.500 χρόνων
από ίασπη, από την Σύρο,
βρέθηκαν στο Çukuriçi Höyük
της Ανατολίας!

Η πρώτη μαρτυρία εκμετάλλευσης ιαδεΐτη παγκοσμίως!

Ίασπις στην Σύρο.

«Πελέκεις από ίασπη στο Αιγαίο και την Ανατολία. Η εμφάνιση ενός νέου δικτύου επικοινωνίας» αυτός είναι ο τίτλος της διάλεξης (*), που θα δώσει αύριο ο Lasse Sørensen (Ancient Cultures of Denmark and the Mediterranean, The National Museum of Denmark).
Η μεγαλύτερη πηγή ίασπη (νεφρίτη ή ιαδεΐτη) στο Αιγαίο εντοπίζεται στο κυκλαδίτικο νησί της Σύρου. Κατά τη διάρκεια μιας επιφανειακής επισκόπησης, εντοπίστηκαν για πρώτη φορά φολίδες απολέπισης και προπαρασκευαστικές μορφές εργαλείων παλαιάς ηλικίας που καταδεικνύουν την ύπαρξη διαφόρων τοποθεσιών κατεργασίας του γύρω από τα μεγάλα λατομεία ιαδεΐτη της Σύρου.
Ακολούθησε μια σειρά από αναλύσεις XRD και ICP προκειμένου να ταξινομηθούν τα ακριβή τους ιχνοστοιχεία. Στο πλαίσιο μιας μελέτης ευρημάτων πελέκεων από ίασπη στο Αιγαίο και την Ανατολία βρέθηκαν αυτά τα σπάνια αντικείμενα σε διάφορες νεολιθικές και πρωτο-εποχής Χαλκού θέσεις, επιτρέποντας έτσι συγκρίσεις μεταξύ των αρχαιολογικών αντικειμένων από το ορυκτό αυτό. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μερικοί πελέκεις προέρχονται από τα κοιτάσματα ιαδεΐτη των ιταλικών Άλπεων, άλλοι από τα τοπικά κοιτάσματα της Σύρου και άλλοι από άγνωστες ακόμη πηγές της δυτικής και της ανατολικής Μεσογείου.
Ένα άλλο σημαντικό αποτέλεσμα ήταν η ανακάλυψη πελέκεων από ιαδεΐτη προερχόμενου από την Σύρο στην θέση Çukuriçi Höyük (κοντά στην Έφεσο) της δυτικής Ανατολίας. Οι πελέκεις αυτοί βρέθηκαν σε στρώματα που χρονολογούνται με C14 περ. στο 6500 π.Χ., γεγονός που τους καθιστά την πρώτη μαρτυρία εκμετάλλευσης ιαδεΐτη παγκοσμίως, σύγχρονη με τους πρωτοπόρους γεωργούς στην δυτική Ανατολία.


(*) Η διάλεξις θα δοθεί αγγλιστί την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018, ώρα 19:00 στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (Μητσαίων 9, Αθήνα). Οργάνωση: Αιγεύς και Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΣΥΡΟ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ιασπις, Αιγαιο, Ανατολια, Σορενσεν, Δανια, ιασπη, νεφριτης, ιαδειτης, Κυκλαδες, Συρος, φολιδα, απολεπιση, εργαλειο, λατομειο, ιχνοστοιχειο, πελεκυς, νεολιθικη, Εποχη Χαλκου, ορυκτο, Ιταλια, Αλπεις, Μεσογειος, ορυκτα, Syros, Εφεσος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ