Ξεπουλιέται χαλκιδικό κράνος του 4ου αι. π.Χ. για 34.000 ευρώ!!! Άγγλοι και Ισραηλίτες, αρχαιολόγοι και Πανεπιστήμια είναι πίσω από αυτήν φρικιαστική εμπορική πράξη!

Ξεπουλιέται χαλκιδικό κράνος
του 4ου αι. π.Χ.
για 34.000 ευρώ!!!

Άγγλοι και Ισραηλίτες,
αρχαιολόγοι και Πανεπιστήμια,
είναι πίσω από αυτήν φρικιαστική
εμπορική πράξη!


«Χαλκιδικού» τύπου κράνη-υπερόπλα της αρχαίας εποχής εχρησιμοποιήθησαν ευρέως στον αρχαίο ελληνικό κόσμο και στις ελληνικές αποικίες στην Μεγάλη Ελλάδα (νότιο Ιταλία).
Τώρα, ένα (ακόμη) αρχαίο χάλκινο κράνος «χαλκιδικού» τύπου, κατασκευασμένο στις αρχές του 4ου αι. π.Χ., δημοπρατείται από τον οίκο δημοπρασιών Time Line Auctions, στις 23 Νοεμβρίου 2018… Και μάλιστα πιστεύεται ότι θα «πιάσει»… 34.000 ευρώ!


Το κράνος σχηματίσθηκε αρχικώς ως ένα ενιαίο χάλκινο σύνολο. Υπάρχουν επαναλαμβανόμενες ζώνες στα αυτιά με ανοίγματα και περιγράμματα στα φρύδια, ένα «ρινικό βραχιόλι» (στην μύτη), ενισχυτικό των φρυδιών, ενσωματωμένα προστατευτικά «μάγουλα» και προς τα πίσω υπάρχει ένας στενός «λαιμός», επίσης για προστασία, κλπ.
Το κράνος ζυγίζει 1,6 κιλά, και έχει ύψος 49 εκατ. συμπεριλαμβανομένης της βάσης.

Άγγλοι και Ισραηλίτες, Αρχαιολογικά Κέντρα και Πανεπιστήμια είναι πίσω από αυτήν φρικιαστική εμπορική πράξη και την ξεπλένουν!
«Ανήκε», λένε οι ξεπουλητές, στην  συλλογή Wiedman (Ηνωμένο Βασίλειο) από το 2001. Προηγουμένως «ήταν» στον Ισραηλίτη αρχαιολόγο Robert Deutsch! Συνοδεύεται από αντίγραφο της αρχικής «άδειας εξαγωγής» (!!!), AWB και… τιμολόγιο / invoice (!!!) από το Αρχαιολογικό Κέντρο της Jaffa. Συνοδεύεται και από μια μεταλλουργική αναλυτική έκθεση, που γράφτηκε από τον μεταλλουργό dr. Brian Gilmour του Ερευνητικού Εργαστηρίου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης!

Από πότε ένας «αρχαιολόγος» μπορεί να κατέχει αρχαία αντικείμενα – και μάλιστα όχι της χώρας του;
Να παίρνει «άδεια εξαγωγής»;
Από πότε μπορούμε επισήμως να μιλάμε για «τιμολόγια» αγοράς, όταν πρόκειται για αρχαία τέχνεργα;
Από πότε ένα Πανεπιστήμιο – και δη του κύρους της Οξφόρδης – μπορεί να εργάζεται και να αποφαίνεται (με το αζημίωτο, φαντάζομαι) επί αρχαίων αντικειμένων, αδιαφορώντας για την νόμιμη κατοχή τους από τον «πελάτη» που παραγγέλνει μια έκθεση;
Είναι πολλά τα ερωτηματικά…

ΔΕΙΤΕ βίντεο αυτού του κράνους στην ιστοσελίδα των Auctions Time Line!

Για παρόμοια κράνη βλ. H. Born «Die Helme des Hephaistos. Handwerk und Technik griescchischer Bronzen in Olympia», Μόναχο, 2009.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για παρόμοιες ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: κρανος, υπεροπλο, Μεγαλη Ελλαδα, Ιταλια, χαλκος, χαλκιδικο κρανος, δημοπρασια, Αγγλοι, Ισραηλιτες, Αρχαιολογοι, Πανεπιστημιο, Βιντμαν, Ηνωμενο Βασιλειο, Αγγλια, Ντοιτς, αδεια εξαγωγη, τιμολογιο, Γιαφα, μεταλλουργια, Γκιλμουρ, Οξφορδη, Μπορν, Ηφαιστος, Ολυμπια, Μοναχο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ