«Η ΚΑΡΦΙΤΣΑ ή απλά μαθήματα επιβίωσης» της Ελ. Ζιώγα


«Η ΚΑΡΦΙΤΣΑ
ή απλά μαθήματα επιβίωσης»
της Ελ. Ζιώγα

Ένα κείμενο για την αγάπη, για τον εγκλωβισμένο μας εαυτό που επιζητεί την ελευθερία, που τη νοσταλγεί κι ας μην το ξέρει. Αυτό είναι το νέο βιβλίο της Ελένης Ζιώγα «Η Καρφίτσα ή Απλά Μαθήματα Επιβίωσης», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πορφύρα, με την εισαγωγή να φέρει την υπογραφή του Θανάση Παπαθανασίου.


Πρωταγωνιστές, η Κυρία, η Ηθοποιός, ο Δολοφόνος και η Ζητιάνα. Όλοι τους βρίσκονται σε κατάσταση νόστου. Ζουν αναμένοντας να επιστρέψουν σε κάτι που έχει ξεχαστεί εξαιτίας της συλλογικής αμνησίας της ανθρωπότητας. Ωστόσο, η Κυρία και η Ηθοποιός, δεν μπορούν να προσδιορίσουν τι είναι αυτό το «κάτι». Αντίθετα, η Ζητιάνα και ο Δολοφόνος ξέρουν πολύ καλά, ακόμη κι αν ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες και βαδίζουν σε δρόμους αντίθετους. Και οι δύο έχουν ανάμνηση της ελευθερίας και τη λαχτάρα να βρουν μια διέξοδο που θα τους λυτρώσει. Μάλιστα, η Ζητιάνα δείχνει να έχει διακρίνει τη μοναδική Αλήθεια που θα την οδηγήσει εκεί, η οποία δεν είναι άλλη από την Αγάπη.

Μια καρφίτσα, που θα κλαπεί από την Ηθοποιό μέσα από την μπιζουτιέρα της Κυρίας και θα φτάσει στα χέρια της Ζητιάνας, θα γίνει το μέσο διά του οποίου η τελευταία θα μεταγγίσει τη σοφία της στον Δολοφόνο. Απ’ αυτό το θαύμα που συντελείται ανάμεσα στη Ζητιάνα και τον Δολοφόνο συμπαρασύρονται, τόσο η Κυρία, όσο και η Ηθοποιός σε μια, ασυναίσθητη μεν, μα τώρα ίσως κι ελπιδοφόρα αναμονή...

Η Καρφίτσα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2017 στο Ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού, με την ισότιμη συνεργασία μιας ομάδας επαγγελματιών ηθοποιών και του θεατρικού εργαστηρίου του Ψ.Κ.Κ.

H ομώνυμη παράσταση ανέβηκε πέρυσι τον Δεκέμβριο του 2017 στην Κεντρική Σκηνή του Bios (Πειραιώς 84 - Αθήνα). Η Ελένη Ζιώγα ενσάρκωσε τον ρόλο της Κυρίας.


Η Ελένη Ζιώγα γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται έως σήμερα. Η καταγωγή της είναι από το Συρράκο της Ηπείρου – απ’ την μεριά του πατέρα της – και από την Κωνσταντινούπολη – απ’ τη μεριά της μητέρας της. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Μουσική. Αρχικά ασχολήθηκε με πολλές εργασίες για βιοπορισμό, ανάμεσά τους και η δημοσιογραφία. Από τη δεκαετία του ’90 και μέχρι τώρα ασχολείται με το θέατρο, το σινεμά και την τηλεόραση, ως συγγραφέας και ηθοποιός. Επίσης γράφει τραγούδια και ποιήματα. Το βιβλίο, «Η Καρφίτσα ή Απλά Μαθήματα Επιβίωσης» είναι η δεύτερη συγγραφική της απόπειρα για το θέατρο μετά το «Μυστικό της Κυρίας Έλεν», τον βιογραφικό μονόλογο που έγραψε για τη σχέση της γιαγιάς της με τον συγγραφέα πατέρα της Βασίλη Ζιώγα, ο οποίος ανέβηκε την περίοδο 2012-2014 σε διάφορες σκηνές στην Αθήνα. Είναι παντρεμένη με τον σκηνοθέτη Νίκο Κουτελιδάκη.

Θεατρικό κείμενο: Ελένη Ζιώγα.

Εισαγωγή: Θανάσης Παπαθανασίου.

Εικόνα εξωφύλλου: π. Σταμάτης Σκλήρης.

Πρώτη κυκλοφορία: 18 Δεκεμβρίου 2017.

ISBN 978-618-5197-35-3, σελ. 160.

Εκδόδεις ΠΟΡΦΥΡΑ.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΚΑΡΦΙΤΣΑ, ΕΠΙΒΙΩΣΗ, ΖΙΩΓΑ, ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, πορφυρα, Συρρακο, Ηπειρος, Κωνσταντινουπολη, Ζιωγας, Κουτελιδακης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ