Οι θησαυροί της Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας Ηλείας - Ελληνικές εκδόσεις των αρχών της τυπογραφίας - Έκθεση έως τις 20 Δεκεμβρίου 2018

Οι θησαυροί
της Ιστορικής Βιβλιοθήκης
Ανδρίτσαινας Ηλείας

Ελληνικές εκδόσεις των αρχών της τυπογραφίας

Έκθεση έως τις 20 Δεκεμβρίου 2018

Η έκθεση «Θησαυροί της Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας - Ελληνικές εκδόσεις των αρχών της τυπογραφίας» διοργανώνεται από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος σε συνεργασία με τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας και την Ελβετική Ένωση Φίλων της Βιβλιοθήκης, η οποία, με το έργο της, έκφραση του ζωντανού Ελβετικού Φιλελληνισμού, συνδράμει τα μέγιστα στην προστασία του πνευματικού πλούτου της.


Στην έκθεση παρουσιάζονται σπάνιες εκδόσεις του 16ου αι. σπουδαίων εκπροσώπων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας (Αριστοτέλη, Πλάτωνα, Σοφοκλή, Ηρόδοτο, Όμηρο, Ευριπίδη, κ.ά.), που επιμελήθηκαν σημαντικοί εκδοτικοί οίκοι της εποχής (Φρόμπεν, Ιούντα, Άλδος Μανούτιος, Στέφανος, κ.ά.). Τις εκδόσεις αυτές περισυνέλεξε ο λόγιος συγγραφέας Κωνσταντίνος Νικολόπουλος (1786-1841), γνωστός και ως «Αγαθόφρων». Με καταγωγή από την Ανδρίτσαινα, ο Νικολόπουλος αποφάσισε να δωρίσει το 1838 στην Ανδρίτσαινα την μεγάλη συλλογή που είχε δημιουργήσει όντας εγκαταστημένος στο Παρίσι, επιθυμώντας την δημιουργία μιας δημόσιας ανοιχτής βιβλιοθήκης.
Θησαυροί από τη Συλλογή Νικολόπουλου παρουσιάζονται στην έκθεση, που θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τις 20 Δεκεμβρίου 2018, τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Μουσείου.
Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων.

Τα εγκαίνια επραγματοποιήθησαν το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018 στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο. Ακολούθησε ομιλία του ιστορικού του βιβλίου κ. Κωνσταντίνου Στάικου, με θέμα «Η ελληνική τυπογραφία στην Ευρώπη του 16ου αι. και ειδικότερα στη Γενεύη».


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Εθνικο Ιστορικο Μουσειο, Θησαυροι, Βιβλιοθηκη Ανδριτσαινας, ελληνικη εκδοση, τυπογραφια, Παυλοπουλος, βιβλιο, Σταικος, Ευρωπη, Γενευη, εκθεση, Ανδριτσαινα, Ελβετια, φιλελληνισμος, γραμματεια, Αριστοτελης, Πλατωνας, Σοφοκλης, Ηροδοτος, Ομηρος, Ευριπιδης, Φρομπεν, Ιουντα, Αλδος Μανουτιος, Στεφανος, Νικολοπουλος, Αγαθοφρων, 1838, Παρισι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ