Πώς και γιατί η Νέα Κοκκινιά μετονομάσθηκε Νίκαια… Και όχι Τροία, Φρυγία, Βασιλειάς, Φοινίκη, Ανατολή ή Τραπεζούντα… του Στέφ. Μίλεση

Πώς και γιατί η Νέα Κοκκινιά
μετονομάσθηκε Νίκαια…

Και όχι Τροία, Φρυγία, Βασιλειάς, Φοινίκη, Ανατολή ή Τραπεζούντα…

Του Στέφανου Μίλεση

Στις 11 Οκτωβρίου 1939 ο Δήμος Νέας Κοκκινιάς δημοσιεύει προκήρυξη με την οποία καλεί όποιον επιθυμεί να υποβάλλει εγγράφως μέχρι την 30ή Νοεμβρίου του ίδιου έτους, πρόταση περί της νέας ονομασίας της πόλης.
Τα προτεινόμενα ονόματα όμως θα πρέπει να προέρχονται από ιστορικές περιοχές της Μ. Ασίας, του Πόντου ή της Θράκης και να είναι λέξεις δισύλλαβες ή το πολύ τρισύλλαβες.


Πραγματικά στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκαν 415 πολίτες απ' όλη την Ελλάδα, ακόμα και ομογενείς οι οποίοι έστειλαν την πρότασή τους.
Μερικά από τα προταθέντα ονόματα ήταν τα Τροία, Φρυγία, Βασιλειάς, Φοινίκη, Ανατολή, Τραπεζούντα, κ.ά.
Τελικά υπερίσχυσε το Νίκαια, σε ανάμνηση της Νίκαιας της Βιθυνίας στην Μικρά Ασία, το οποίο είχαν προτείνει 56 άτομα, μεταξύ των οποίων ο Ιωάννης Μελάς (δικηγόρος, ερευνητής-συγγραφέας και μετέπειτα βουλευτής Πειραιώς, δήμαρχος Νίκαιας και υπουργός Οικονομίας).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΠΕΙΡΑΙΑ, ΕΔΩ.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: 1939, Δημος Νεας Κοκκινιας, Κοκκινια, ονομασια, Μικρα Ασια, Ποντος, Θρακη, ομογενεια, Τροια, Φρυγια, Βασιλειας, Φοινικη, Ανατολη, Τραπεζουντα, Νικαια, Βιθυνια, Μελας, Μιλεσης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ