Όταν ο Παπάγος υποδέχθηκε τον πρόεδρο της Τουρκίας, Τζελάλ Μπαγιάρ, στον Πειραιά! - του Στέφ. Μίλεση


Όταν ο Παπάγος υποδέχθηκε
τον πρόεδρο της Τουρκίας,
Τζελάλ Μπαγιάρ,
στον Πειραιά!


Ο στρατάρχης Παπάγος, με πολιτική όμως περιβολή, υποδέχεται στις 27 Νοεμβρίου 1952 στο Πασαλιμάνι τον πρόεδρο της Τουρκίας, Τζελάλ Μπαγιάρ, ο οποίος καταφθάνει στον Πειραιά με την θαλαμηγό του «Σαβαρόνα».


Ωστόσο η τουρκική θαλαμηγός δεν είναι μόνη της, αλλά έξω από τον λιμένα Ζέας παραμένουν τα δύο τουρκικά πολεμικά, που την συνόδευαν τα «Δεμίρ Χισσάρ» και «Σουλτάν Χισσάρ», που με την σειρά τους συνοδεύονται από τα ελληνικά αντιτορπιλλικά «Αετός» και «Πάνθηρ».
Η βενζινάκατος που μεταφέρει τον Τούρκο πρόεδρο από την θαλαμηγό του στο Πασαλιμάνι είναι η «Αλκυόνη».
Την ίδια στιγμή στον λιμένα Ζέας πλέουν αθλητικοί λέμβοι του ομίλου Ερετών, του Ολυμπιακού, του Εθνικού και του ΝΑΣ, γεγονός που φαίνεται καλύτερα στην παρακάτω φωτογραφία.


Δήμαρχος Πειραιώς την περίοδο εκείνη ήταν ο Γ. Ανδριανόπουλος.
Ο Τούρκος πρόεδρος στην συνέχεια κατευθύνθηκε με αυτοκίνητο προς την Αθήνα, ενώ η θαλαμηγός του με τα συνοδευτικά πολεμικά τουρκικά σκάφη προς τον κεντρικό λιμένα Πειραιώς. Χαρακτηριστικό εκείνης της ημέρας ο μεγάλος αριθμός κόσμου που συγκεντρώθηκε για να παρακολουθήσει την υποδοχή από την Φρεαττύδα έως την Πλατεία Αλεξάνδρας!


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΠΕΙΡΑΙΑ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Παπαγος, Νοεμβριος, 1952, Πασαλιμανι, Τουρκια, Μπαγιαρ, Πειραιας, θαλαμηγος, Σαβαρονα, Ζεα, Δεμιρ Χισσαρ, Σουλταν Χισσαρ, αντιτορπιλλικο, Αετος, Πανθηρ, βενζινακατος, Αλκυονη, λεμβος, Ομιλος Ερετων, Ολυμπιακος, Εθνικος, ΝΑΣ, Πειραιευς, Ανδριανοπουλος, Αθηνα, λιμανι, υποδοχη, Φρεαττυδα, Πλατεια Αλεξανδρας, Δεμιρ Χισαρ, Σουλταν Χισαρ, Μιλεσης, ερετες, ερετης 
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ