Το μαρμάρινο άγαλμα του Χειμώνα στην Νικομήδεια της Βιθυνίας! Και η Νικομήδεια, ο πρόδρομος της Κωνσταντινουπόλεως!

Το μαρμάρινο άγαλμα του Χειμώνα
στην Νικομήδεια
της Βιθυνίας!


Οι εποχές έχουν πολλάκις απεικονισθεί στα εικαστικά.
Λιγότερο στην γλυπτική.

Ο Χειμών.

Μια μοναδική αρχαία μαρμάρινη απεικόνιση της εποχής του Χειμώνος (βλ. ανωτέρω) σώζεται στην αρχαία ελληνική Νικομήδεια, μαζί με άλλες δυο γλυπτές απεικονίσεις των Εποχών, του Θέρους και του Φθινοπώρου.

Θέρος, Χειμών και Φθινόπωρος.

Εκτίθενται έξω από το Μουσείο Αρχαιολογίας και Εθνογραφίας της Νικομήδειας (νυν Ismit) στην επαρχία Kocaeli, στην έκταση που καταλαμβάνει νυν η Τουρκία. Το Μουσείο ιδρύθηκε το 2006, στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό (ο οποίος σχεδιάσθηκε από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Otto Ritter κι εκτίσθη μεταξύ 1873 και 1910). Η εγκατάστασή του καλύπτει μια έκταση 21 στρεμμάτων.

Φιλοξενεί 1.965 αρχαιολογικά εκθέματα, 1.549 εθνογραφικά, και 5.155 νομίσματα!
Στις αίθουσες του Μουσείου εκτίθενται έργα τέχνης από παλαιολιθική, ελληνική, ρωμαϊκή, βυζαντινή και οθωμανική εποχή! Ανάμεσα σε αυτά, ένα άγαλμα του Ηρακλέους, μια μαρμάρινη κεφαλή του Σωκράτους, κ.ά.

Ανάγλυφος εικόνα του Σωκράτη.
Μουσείο Νικομηδείας.

Η Νικομήδεια

Στην θάλασσα του Μαρμαρά, 100 χλμ. περίπου Α. της Κωνσταντινουπόλεως, έκειτο η αρχαία ελληνική πόλη Άστακος ή Ολβία. Ιδρύθηκε το 712 π.Χ. από Μεγαρείς και είτα και Αθηναίους!
Κατεστράφη, ξανακτίσθηκε και επανιδρύθηκε από τον Νικομήδη Α΄ της Βιθυνίας το 264 π.Χ. και γι’ αυτό έλαβε το όνομα Νικομήδεια.
Έγινε ως μία από τις σημαντικότερες πόλεις της βορειοδυτικής Μικράς Ασίας.
Ήταν η πατρίδα του ιστορικού Αρριανού!
Ο φοβερός και τρομερός Αννίβας ήλθε στην Νικομήδεια και επέλεξε να ζήσει σε αυτήν τα τελευταία του χρόνια - αυτοκτόνησε στην κοντινή Λίβυσσα (νυν Gebze).
Η Νικομήδεια ήταν η μητρόπολη της Βιθυνίας! Ο Διοκλητιανός την κατέστησε την ανατολική πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 286 μ.Χ., όταν εισήγαγε το σύστημα της Τετραρχίας! Η Νικομήδεια είναι ο «πρόδρομος της Κωνσταντινουπόλεως».
Σώζονται ακόμη αρχαία ελληνικά λείψανα της αρχαίας ακροπόλεως, της Αγοράς, του Αμφιθεάτρου, του Νυμφαίου, της Νεκροπόλεως, του ναού της Δήμητρος, αλλά και ένας λόφος με τους τάφους βασιλιάδων της ελληνιστικής εποχής, στο όρος Üçtepeler, κ.ά.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, είχε έδρα ενός πασά, ενός Έλληνα χριστιανού μητροπολίτη και ενός αρχιεπισκόπου των Αρμένηδων.
Κατελήφθη από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 6 Ιουλίου 1920. Οι Βρετανοί άφησαν την πόλη στους φυσικούς κατόχους της, τους Έλληνες στις 27 Οκτωβρίου 1920, όταν είχε πληθυσμό περίπου 13.000 κατοίκων. Όταν άρχισαν οι φρικαλεότητες… Έτσι επανεκαταλήφθη από τους Τούρκους στις 28 Ιουνίου 1921. Το 1920-1921 η πόλις και τα περίχωρά της έγιναν θέατρο του ελληνοτουρκικού πολέμου (1919-1922). Την πλήρωσε ο άμαχος πληθυσμός. Μια έκθεση των Συμμάχων (1 Ιουνίου 1921) ανέφερε ότι οι διεπράχθησαν πολλές υπερβολές και από τις δύο πλευρές, αλλά οι τουρκικές φρικαλεότητες στην χερσόνησο της Νικομήδειας «ήταν πιο σημαντικές και άγριες από αυτές που υπέστησαν οι Έλληνες»

ΠΗΓΕΣ:
Λεκάκης Γ. «Η αρχαία Βιθυνία» (υπό έκδοσιν).
Λεκάκης Γ. «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις».
Llewellyn-Smith M. «Ionian Vision: Greece in Asia Minor, 1919-1922», σελ. 215, 1998.
Prothero G. W. Anatolia. London: H. M. Stationery Office, 1920.
Shenk R. «America's Black Sea fleet the U.S. Navy amidst war and revolution, 1919-1923», Annapolis, Md.: Naval Institute Press, 2012.
Reports on atrocities in the districts of Yalova and Guemlek and in the Ismid Peninsula, σελ. 1–11, 1921.
Εγκυκλ. Britannica.
ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ, ΕΔΩ.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: θαλασσα Μαρμαρα, Κωνσταντινουπολις, Αστακος, Ολβια, Μεγαρα, Αθηνα, Νικομηδης, Βιθυνια, Νικομηδεια, Μικρα Ασια, Αρριανος, Αννιβας, Λιβυσσα, Λιβισσα, Λιβισσα, Λιβισα, Γκεμπζε, Διοκλητιανος, Τετραρχια, Κωνσταντινουπολη, ακροπολις, Αγορα, Αμφιθεατρο, Νυμφαιο, Νεκροπολις, ναος, Δημητρα, λοφος, ταφος, βασιλιας, Ουστεπελερ, πασας, χριστιανοι, μητροπολιτης, αρχιεπισκοπος, Αρμενια, Ηνωμενο Βασιλειο, 1920, Βρετανια, Ελληνες, φρικαλεοτητα, Τουρκοι, 1921, ελληνοτουρκικος πολεμος, Τουρκια, Μουσειο, Ισμιτ, 2006, σιδηροδρομικος σταθμος, Γερμανια, Ριττερ, Ριτερ, 1873, 1910, νομισμα, παλαιολιθικη, αγαλμα, Ηρακλης, Σωκρατης, μαρμαρο, Χειμωνας, γλυπτικη, Εποχη, Θερος, Φθινοπωρο, εποχες, εικαστικα, γλυπτο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ