Χρήση κωδικής γραμμικής γραφής Β, στην Χίο, το 1954… Τσάντγουικ προς Βέντρις


Χρήση κωδικής
γραμμικής γραφής Β,
στην Χίο, το 1954…

Τσάντγουικ προς Βέντρις


Το 1940, ο 18χρονος Michael George Francis Ventris έγραψε ένα άρθρο «Εισαγωγή στην μινωική γλώσσα», που δημοσιεύθηκε Αμερικανική Αρχαιολογική Εφημερίδα[1].
Σε αυτό έλεγε ότι η ετρουσκική και η Γραμμική Β γραφή σχετίζονταν.



Ο Βέντρις απέδειξε επίσης, πως ο μινωικός κρητικός πολιτισμός, με την χρήση της Γραμμικής Β γραφής του, ήταν μέρος της μυκηναϊκής Ελλάδος!

Τα πρώτα παραδείγματα χρήσης της γραμμικής γραφής Β, στα νεώτερα χρόνια, έρχονται από το 1952… Ως ένα πολύ… σύγχρονο μέσον κωδικής επικοινωνίας...
Το 1954 ο Βέντρις εργάσθηκε ως σχεδιαστής σε ανασκαφές στο σπουδαίο Εμποριός της Χίου, όπου, αναφέρεται, ότι διάβαζε, απέδιδε στα ελληνικά και μετέφραζε στα αγγλικά πινακίδες, αμέσως μετά από την ανασκαφή τους!!!


Η συγκεκριμένη εικόνα είναι από επιστολικό δελτάριο, που εστάλη από την Χίο, το 1954-1955, από τον Άγγλο καθηγητή κλασσικής φιλολογίας Τζων Τσάντγουικ (John Chadwick[2], 1920-1998) προς τον συνεργάτη του Μάικλ Βέντρις (1922-1956) Άγγλο γλωσσολόγο και αρχιτέκτονα, με τον οποίο συναποκρυπτογράφησαν την Γραμμική Β γραφή. Οι εργασίες τους απέδειξαν ότι η Γραμμική Β ήταν μια πρώιμη μορφή της ελληνικής, και όχι μιας κάποιας άλλης μεσογειακής γλώσσας…

Η παρακάτω μεταγραφή της, έγινε από τον δρ. Μηνά Τσικριτζή, αφού του την έστειλα γι' αυτόν τον σκοπό, και τον ευχαριστώ πολύ:



Στέλνεται σε κάποιους Ιωάννα και Μικάη (προφανώς τον Μάικλ Βέντρις) και στο τέλος γράφει Ιουνίου μήνα, ημέρα 7.

Άρα αφού η Γραμμική Β είναι ελληνική και η ετρουσκική είναι παιδί της ελληνικής!

Βλ. Emmett Bennett, 1991.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:


[1] Βλ. Robinson, 32-3.

[2] Θυμίζω ότι το 1950 εδημοσίευσε το πρώτο του επιστημονικό έργο, έκδοση των «Ιατρικών Εργασιών» του Ιπποκράτους («The Medical Works of Hippocrates»), με συν-συγγραφέα τον εξάδελφό του, William Neville Mann.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: επιστολικο δελταριο, Χιος, Αγγλια, καθηγητης, φιλολογια, Τσαντγουικ, Βεντρις, γλωσσολογια, αρχιτεκτονικη, αποκρυπτογραφηση, Γραμμικη, γραφη, ελληνικη, ετρουσκικη, 1940, μινωικη γλωσσα, Ετρουσκοι, μινωικος, κρητη, μυκηνες, 1952, κωδικη, επικοινωνια, ανασκαφη, Εμποριος, Εμποριο, πινακιδα, Ιατρικη, Ιπποκρατης, Μανν, Μαν, Τσικριτζης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ