Τα 150 χρόνια από την δημιουργία της «Προεδρικής Φρουράς» σε γραμματόσημα! - του Δημ. Περδίκη


Τα 150 χρόνια
από την δημιουργία της
«Προεδρικής Φρουράς»
σε γραμματόσημα!

Του Δημήτρη Περδίκη

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) κυκλοφόρησαν στις 12 Δεκεμβρίου 2018 μία νέα σειρά γραμματοσήμων, αναμνηστική των 150 ετών από την δημιουργία της «Προεδρικής Φρουράς».


Στις 12 Δεκεμβρίου 1868 με βασιλικό διάταγμα του Γεωργίου Α’ δημιουργήθηκε ένα επίλεκτο «άγημα». Αυτή ήταν η πρώτη ονομασία. Με τα χρόνια αλλάξανε οι ονομασίες, όπως άλλαζαν και τα πολιτεύματα. Αυτά τα 150 χρόνια, οι επίλεκτοι, οι εύζωνες της φρουράς, του αγήματος, έγραψαν ιστορία σαν ένα σημαντικό εθνικό σύμβολο με τους αγέρωχους, επιβλητικούς φρουρούς του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, του προεδρικού μεγάρου και αλλού. Παραδείγματα για μίμηση για τις νεώτερες γενεές, πραγματικοί θεματοφύλακες των ιερών και οσίων της φυλής.

Στις 5 αξίες της σειράς εικονίζονται αξιωματικοί της Προεδρικής Φρουράς, εύζωνοι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, εύζωνοι στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης εύζωνας με χειμερινή στολή και εύζωνας στην έπαρση της σημαίας!


Τα σχέδια είναι του Κώστα Ι. Σπυριούνη και την προσαρμογή έκανε η Θεανώ Βενιέρη. Η εκτύπωση έγινε στο Ίλιο Αττικής από την VERIDOS ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ Α.Ε. Εκτυπώσεων Ασφαλείας σε φύλλα 25 γραμματοσήμων.
Η σειρά θα διατίθεται για έναν χρόνο, μέχρι 11.12.2019 εκτός αν εξαντληθεί ενωρίτερα.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑΕλληνικα Ταχυδρομεια, ΕΛΤΑ, γραμματοσημα, Προεδρικη Φρουρα, Δεκεμβριος, 1868, βασιλιας, διαταγμα, Γεωργιος Α, επιλεκτο αγημα, επιλεκτοι, ευζωνας, φρουρα, τσολιας, αγημα, μνημειο Αγνωστου Στρατιωτη, Προεδρικο μεγαρο, ευζωνοι, Αγνωστος Στρατιωτης, Ακροπολη, επαρση, σημαια, Σπυριουνης, Βενιερη, Περδικης, γραμματοσημο

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ