Ξεπουλιέται κι άλλο ανάγλυφο πρόσωπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου!!! Έργο του Λυσίππου "από Ελλάδα"!


Ξεπουλιέται κι άλλο
ανάγλυφο πρόσωπο
του Μεγάλου Αλεξάνδρου!!!

Έργο του Λυσίππου
"από Ελλάδα"!



Ίσως αυτό το έργο τέχνης να αποτελεί μέρος της ταφικής γλυπτικής ενός ατόμου που είχε κάποια σχέση ή ήθελε να συσχετιστεί με τον Μέγα Αλέξανδρο! Ίσως ήταν στρατιώτης του, ή συμπολέμησε μαζί του… 
Ή ήταν λάτρης του. 
Ή ήθελε να τον συντροφεύσει στην Κάτω Κόσμο…

Παρόμοιες αρχαίες εικόνες του Αλεξάνδρου υπάρχουν στο Μουσείο J. Paul Getty (!!!) και μια από την Πέργαμο, την οποία μπορεί κανείς να ιδεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης!

Ο βασιλιάς της Μακεδονίας απεικονίζεται, με επιμηκυμένο μυϊκό λαιμό και κεφαλή να γέρνει προς τα αριστερά. Το μέτωπό του είναι ρυτιδωμένο και έχει βαθιά σταυρωμένα μάτια, στενή, τριγωνική μύτη και μικρό στόμα με χείλη ελαφρώς χωρισμένα… Μαλλιά με παχιές μπούκλες, που χύνονται σαν στεφάνι γύρω από το πρόσωπο…
Πρόκειται για ένα γλυπτό έργο τέχνης, από μάρμαρο, του 4ου – 1ου αι. π.Χ.
Το ύψος του είναι 24,1 εκατ.

Ο Αλέξανδρος ήταν ο πρώτος κυβερνήτης του κόσμου που κατανόησε και αξιοποίησε ΚΑΙ την προσωπογραφία για την προπαγάνδα της εξουσίας!
Ήταν ο Λύσιππος από την Σικυώνα - ο μοναδικός γλύπτης που είχε εξουσιοδοτηθεί να κάνει την εικόνα του - που δημιούργησε το τυπικό πορτρέτο του Αλεξάνδρου και που ενέπνευσε στην συνέχεια όλες τις βασιλικές προσωπογραφίες.
Το νεαρό, εξιδανικευμένο πρόσωπο του Αλεξάνδρου, με τα λεονταρίσια μαλλιά, με ανατρεπτικά μάτια, με κλίση του κεφαλιού, είναι μια μοναδική φυσιογνωμία, που μας επιτρέπει να αναγνωρίζουμε τον νεαρό μονάρχη.
Μας λέει ρητώς ο Πλούταρχος («De Alexandri Magni Fortuna et Virtute», ii. 2 και «Αλέξανδρος», 4.1) ότι ο Λυσίππος, όχι μόνον φιλοτέχνησε την φυσική ομοιότητα του Αλέξανδρου (στροφή του λαιμού, ελαφρώς λυγισμένος προς τα αριστερά και απαλότητα ματιών του) αλλά πέτυχε να μεταβιβάσει την ανδρεία και τον λιονταρίσιο χαρακτήρα του, στην ένταση του προσώπου του. Ο Αλέξανδρος θεώρησε ότι ο μόνος ικανός γι’  αυτό το γεγονός ήταν ο Λύσιππος, ο οποίος φιλοτέχνησε και την εικόνα που βλέπετε. Αυτή αντιγράφηκε, χωρίς περιορισμούς, καθ 'όλην την ελληνική περίοδο, αλλά και στην συνέχεια…

Γιατί τα λέω, τώρα όλα αυτά;
Διότι αυτή η ανάγλυφος εικόνα, που φιλοτεχνήθηκε σχεδόν συνόκαιρα με τον Αλέξανδρο, έχει προέλευση, όπως λένε, οι ξεπουλητές «από Ελλάδα», αλλά βρέθηκε στην Barakat Gallery που την ξεπουλά, δια μέσου… Ηνωμένου Βασιλείου
Και επειδή ο Μ. Αλέξανδρος δεν πήγε, μάλλον, ποτέ στην Αγγλία… πρέπει να τον… πήγαν κάποιοι λαθρέμποροι…

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: εργο τεχνης, ταφος, γλυπτικη, Αλεξανδρος, Γκεττυ, Περγαμος, Κωνσταντινουπολη, Μακεδονια, λαιμος, κεφαλη, προσωπογραφια, προπαγανδα, εξουσια, Λυσιππος, Σικυωνα, πορτρετο, λεονταρι, μαλλι, ματια, Πλουταρχος, Ηνωμενο Βασιλειο, Αγγλια, αρχαιοκαπηλια, δημοπρασια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ