Η Βρετανία γονατίζει και υποκλίνεται στον Κωνστάντιο!


Η Βρετανία γονατίζει
και υποκλίνεται
στον Κωνστάντιο!


Ο Φλάβιος Βαλέριος Κωνστάντιος, ή Κωνστάντιος Α΄, ή Κωνστάντιος Χλωρός / Χλωμός (250-306 μ.Χ.) ήταν Ρωμαίος αυτοκράτωρ (293-306 μ.Χ.).
Ο πατέρας του ήταν ο Ευτρόπιος, γόνος ευγενών Θρακών από την επαρχία της Δαρδανίας / Μοισίας (νυν περίπου όπου η περιοχή των Σκοπίων).

Το 296 μ.Χ. με δύο στόλους διέσχισε την Μάγχη.
Ο πρώτος ανατέθηκε στον στρατηγό του Ασκληπιόδοτο, που εκκίνησε από το στόμιο του Σηκουάνα. Ο άλλος, υπό την διοίκηση του ιδίου του Κωνστάντιου, εκκίνησε από την βάση του στη Bononia. Ο στόλος του Ασκληπιόδοτου έφθασε μέσ’ στην ομίχλη κοντά στο νησί Wight και αντιμετώπισε τις δυνάμεις του σφετεριστή Allectus, με αποτέλεσμα την ήττα και τον θάνατο του σφετεριστή.
Ο Κωνστάντιος, εν τω μεταξύ, κατέλαβε το Λονδίνο, σώζοντας την πόλη από μια επίθεση Φράγκων μισθοφόρων τυχοδιωκτών, οι οποίοι περιπλανιόνταν και ρήμαζαν την επαρχία της Αγγλίας. Ο Κωνστάντιος τους σφάγιασε όλους! Ο ρωμαϊκός έλεγχος στο νησί απεκαταστάθη.
Η Βρετανία γονάτισε και υποκλίθηκε ενώπιόν του…


Όλη αυτή η ιστορία απεικονίζεται σε χρυσό μετάλλιο / μενταγιόν, αντίγραφο του οποίου σώζεται στο Βρετανικό Μουσείο! Εικονίζει τον Κωνστάντιο έφιππο επί πλοίου του να καταλαμβάνει το Λονδίνο / Londinium (σημειώνεται LON).
Και φυσικά δεν επιδεικνύεται με ιδιαίτερο καμάρι από τους Βρετανούς...

Ιστορίες που διηγούνται (και) τα νομίσματα...

Ο Κωνστάντιος πέθανε στο Εμποριός / Eboracum της Βρετανίας (νυν Γιορκ Αγγλίας).

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Κωνσταντιος, Χλωρος, Χλωμος, Ρωμαιος, αυτοκρατωρ, Ευτροπιος, ευγενης, Θρακες, Δαρδανια, Μοισια, Σκοπια, στολος, Μαγχη, Ασκληπιοδοτος, Σηκουανας, Βονονια, ομιχλη, Γουαιτ, σφετεριστης, Αλλεκτος, Λονδινο, Φραγκοι, Αγγλια, σφαγη, ρωμη, χρυσος, μεταλλιο, μενταγιον, Βρετανικο Μουσειο, Βρετανοι, Εμποριος, Εμπορακουμ, Γιορκ, Λονδινιουμ

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ