Οι Έλληνες μαγείρευαν
το φαγητό τους
και έτρωγαν ψητά λαχανικά
34.000
χρόνια πριν…
Του Γιώργου Λεκάκη
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο
Καίμπριτζ, αναφέρει ότι βρέθηκαν εστίες μαγειρέματος (φούρνοι) στην Ελλάδα, ηλικίας
34.000-23.000 χρόνων πριν από σήμερα στην Πελοπόννησο.
Ο πηλός ήρθε έξω από το
σπήλαιο, άρα εσκεμμένα, ανακατώθηκε με νερό, και σχηματίσθηκε σε ρηχές λεκάνες.
Άρα εδώ διαφαίνεται μια τεχνογνωσία…
Οι εργαστηριακές αναλύσεις
έδειξαν ότι ο πηλός είχε καεί. Αυτό, μαζί με την εμφάνιση τεμαχίων τέφρας ξύλου
και φυτολίθων, που βρέθηκαν στις επιφάνειές του, υποδηλώνουν ότι ήταν εστίες,
που χρησιμοποιήθηκαν για μαγείρεμα, όπως λ.χ. για ψήσιμο άγριων χόρτων (ψητά
λαχανικά).
ΠΗΓΗ: P. Karkanas, M. Koumouzelis,
J. K. Kozlowski, V. Sitlivy «The earliest evidence for clay hearths: Aurignacian features in Klisoura Cave 1, southern Greece», Volume 78, Issue 301,
Σεπτ. 2004, σελ. 513-525.
Panagiotis Karkanas / Καρκανας «The earliest evidence for clayhearths: Aurignacian features in Klisoura Cave 1, southern Greece», September
2004, Antiquity 78:513-525, DOI: 10.1017/S0003598X00113195.
Τα ευρήματα της Κλεισούρας θα
πρέπει να συσχετισθούν με τα αντίστοιχα ευρήματα της περιοχής Αργολίδος, της εποχής,
στο σπήλαιο Φράγχθης και στο Κεφαλάρι.
Η δυνατότητα να τρώει κανείς
μαγειρεμένο φαγητό, κατά βούλησιν, από εστίες μαγειρέματος (φούρνους), πριν από
34.000 χρόνια, λέει πολλά για την βιολογική εξέλιξη του ανθρωπίνου είδους…
ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.10.2004.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης ΕΔΩ.
ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Καιμπριτζ, εστια, μαγειρεμα, φουρνος, Πελοποννησος, σπηλαιο, Κλεισουρα, Αργολιδα, εγκυκλοπαιδεια, πηλος, σπηλια, τεχνογνωσια, φωτια, τεφρα, ξυλο, φυτολιθος, ψησιμο, αγρια χορτα, χορτα, χορτο, ψητα λαχανικα, λαχανικο, Καρκανας, Κουμουζελης, Κοζλοφσκυ, Σιτλιβι, Sitlivy, 2004, Αργολις, Φραγχθη, Φραχθι, Κεφαλαρι, φαγητο, ανθρωπος, 34.000 χρονια πριν, 23.000 χρονια πριν
ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook