Η κλοπή των αρχαίων αλόγων του Λυσίππου από την Χίο και η μεταφορά και κακοποίησή τους σε Κωνσταντινούπολη και Βενετία, στο «Inferno» του Dan Brown και η αναφορά στο γεγονός στην ομώνυμη ταινία, από τους Tom Hanks και Felicity Jones!


Η κλοπή των αρχαίων αλόγων
του Λυσίππου από την Χίο
και η μεταφορά
και κακοποίησή τους
σε Κωνσταντινούπολη και Βενετία,
στο «Inferno» του Dan Brown!

Και η αναφορά στο γεγονός
στην ομώνυμη ταινία,
από τους Tom Hanks και Felicity Jones!

ΚΕΙΜΕΝΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ του Ανδρέα Γ. Λεκάκη


Τα μεγαλοπρεπή Άλογα του Αγίου Μάρκου, γνωστά και ως «Τέθριππο του Θριάμβου», είναι ένα σύνολο τεσσάρων μπρούτζινων γλυπτών αλόγων, τα αντίγραφα των οποίων δεσπόζουν επάνω από τα προπύλαια της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου στην Βενετία, καθώς τα πρωτότυπα βρίσκονται στο μουσείο της Βασιλικής. για «λόγους συντήρησης»


Τα Άλογα αυτά έχουν μεγάλη Ιστορία, καθώς χρονολογούνται από την κλασσική αρχαιότητα και αποδίδονται στον Έλληνα γλύπτη Λύσιππο, εκ Σικυώνος.



Εκλάπησαν από την Χίο, σε μία κίνηση που συνιστά την μεγαλύτερη αρχαιοκαπηλία στην ιστορία της Μυροβόλου νήσου, και μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο Β΄.



Στην ταινία του 2016 Inferno, βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Dan Brown, γίνεται αναφορά στα Άλογα αυτά, όταν ο καθηγητής Λάνγκντον (Tom Hanks) και η συνεργάτις του, Σιένα (Felicity Jones), ευρίσκονται στην Βενετία, στην διάρκεια της αποστολής τους να αποτρέψουν μια μεγάλη τρομοκρατική απειλή. Εκεί μαθαίνουν πως τα Άλογα αρπάχτηκαν από την Κωνσταντινούπολη στην διάρκεια των Σταυροφοριών και μεταφέρθηκαν στην Βενετία από τον Ερρίκο Ντάντολο, γνωστό και ως «αθάνατο δόγη»!


Μάλιστα, αναφέρεται πως τα κεφάλια των Αλόγων αφαιρέθηκαν προκειμένου να χωρέσουν στα πλοία και επανατοποθετήθηκαν στην συνέχεια!!!




ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑαλογα Αγιου Μαρκου, Τεθριππο του Θριαμβου, μπρουντζος, γλυπτο, αλογο, προπυλαια, Βασιλικη Αγιου Μαρκου, Βενετια, Αγιος Μαρκος, μουσειο, Βασιλικη. συντηρηση, γλυπτης, Λυσιππος, Χιος, αρχαιοκαπηλια, Μυροβολος, Κωνσταντινουπολη, Θεοδοσιος, Κωνσταντινουπολις, κινηματογραφικη ταινια, 2016, Ινφερνο, βιβλιο, Μπραουν, καθηγητης, Λανγκντον, Χανκς, Τζοουνς, τρομοκρατια, Σταυροφορια, Νταντολο, Δανδολος, αθανατος δογης, κεφαλι, κινηματογραφος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ