Μνημόσυνο του παγκοσμίου φήμης Έλληνα μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στο Μόναχο - Θα μεταφερθεί η επιτύμβια στήλη του

Μνημόσυνο του παγκοσμίου φήμης
Έλληνα μαθηματικού
Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή
στο Μόναχο

Θα μεταφερθεί η επιτύμβια στήλη του

Με την συμπλήρωση 69 ετών από τον θάνατο του παγκοσμίου φήμης Έλληνα μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, εκ Θράκης, που απέθανε ως γνωστόν στις 2 Φεβρουαρίου 1950 στο Μόναχο, θα τελεστεί ιερό μνημόσυνο στο τάφο του, στο κοιμητήριο του Μονάχου Waldfriedhof[1], Alter Teil, το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019 στις 4 μ.μ.
Θα είναι η τελευταία φορά που θα τελέσουμε το μνημόσυνο στο κοιμητήριο Waldfriedhof, για τον λόγο ότι εφέτος θα μεταφερθεί η επιτύμβια στήλη από τον τάφο του και θα τοποθετηθεί στον περίβολο της Εκκλησίας των Αγίων Πάντων Μονάχου.
Η μετακίνηση της στήλης κρίνεται αναγκαία και συνδέεται με την λήξη του μακροχρόνιου συμβολαίου ενοικίασης του τάφου της οικογένειας Καραθεοδωρή από τον Δήμο Μονάχου.
Η μόνη επιζώσα συγγενής του μακαριστού Καραθεοδωρή, η δισέγγονή του κ. Δέσποινα Σκουτέρη, παρέσχε γραπτώς την επιθυμία της για την μεταφορά και τοποθέτηση της επιτύμβιας στήλης στον περίβολο της Εκκλησίας, γράφοντας μεταξύ των άλλων,  χαρακτηριστικά στην επιστολή της τα ακόλουθα:
«Έλαβα την απόφαση αυτή καθ’ ότι ο προπάππος μου έζησε για πολλά χρόνια στο Μόναχο, διδάσκοντας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, το οποίο τον τίμησε, δίνοντας σε αίθουσα διδασκαλίας τιμητικά το όνομά του. Αγάπησε το Μόναχο, στο οποίο άφησε την τελευταία του πνοή, τόσο εκείνος όσο και η σύζυγός του Ευφροσύνη και ο γιός του Στέφανος.
Θεωρώ ότι είναι σημαντικό για τους Έλληνες που ζούνε και εργάζονται στο Μόναχο, να γνωρίζουν ότι σ’ αυτήν την πόλη έζησε και εργάστηκε ένας σπουδαίος Έλληνας, ένας κορυφαίος επιστήμονας».

Του χρόνου, το 2020 θα συμπληρώνονται 70 χρόνια από τον θάνατο του... Ας ετοιμάζεται η Μαθηματική Εταιρεία από τώρα...


ΣΗΜΕΙΩΣΗ:


[1] Με το λεωφορείο 54, κατεβαίνουμε στάση Lorettoplatz. Μπροστά στην στάση των λεωφορείων και δίπλα από ένα κατάστημα πώλησης ανθέων υπάρχει μια μικρή είσοδος για το κοιμητήριο. Βαδίζουμε στο πρώτο δρομάκι αριστερά, κατά μήκος της εξωτερικής περίφραξης του κοιμητηρίου. Στα 200 περίπου μέτρα είναι ο τάφος Καραθεοδωρή…


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: μαθηματικος. Καραθεοδωρη, 1950, Μοναχο, μνημοσυνο, ταφος, κοιμητηριο, επιτυμβια στηλη, Αγιοι Παντες, Σκουτερη, μαθηματικα, Θρακη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ