Εορτάσθηκε για δεύτερη χρονιά η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας στο Αίγιο Αχαΐας - της Β. Αργυροπούλου

Εορτάσθηκε για δεύτερη χρονιά
η «Μυστική Συνέλευση Βοστίτσας»
στο Αίγιο

ΚΕΙΜΕΝΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Της Βιολέτας Αργυροπούλου
ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


Έξω από το Λαογραφικό Μουσείο,
κατά την διάρκεια του θεατρικού δρώμενου.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Ιανουαρίου ο εορτασμός της μυστικής συνέλευσης της Βοστίτσας ανήμερα της επετείου στην πόλη του Αιγίου. Για δεύτερη χρονιά μετά την καθιέρωση της επίσημης εορτής, οι Αιγιώτες τίμησαν τους προγόνους τους, για την ιστορική απόφαση της έναρξης της Επαναστάσεως του 1821, που λήφθηκε κατά την διάρκεια της συνελεύσεως.


Στην Μητρόπολη της πόλεως, την Φανερωμένη, συγκεντρώθηκαν αντιπροσωπείες σχολείων και σωματείων με τις σημαίες, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, τοπικοί και όχι μόνον πολιτευόμενοι και χοροστατούντων των μητροπολιτών Χρυσοστόμου και Αμβροσίου τελέστηκε η Δοξολογιά. Ο πανηγυρικός λόγος δόθηκε από την πρόεδρο του Λαογραφικού Μουσείου Αιγίου, κ. Βάνα Μπεντεβή.


Στην συνέχεια, το πλήθος των παρευρισκόμενων μεταφέρθηκε στον χώρο του Λαογραφικού Μουσείου που βρίσκεται στον ίδιο δρόμο με την οικία στην οποία τελέστηκε η συνέλευση. Το μουσείο ήταν η κατοικία του Λουκά Λόντου, ο οποίος με τα αδέρφια του, Ανδρέα και Αναστάσιο, μετείχαν ενεργά στην Επανάσταση.


Εκεί πραγματοποιήθηκε δρώμενο από το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου με αναπαράσταση και παραδοσιακούς χορούς. Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στον προαύλιο χώρο του μουσείου μπροστά στην προτομή του Ανδρέα Λόντου, όπου και έγινε κατάθεση στεφάνων από τον υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον δήμαρχο Αιγιαλείας, Αθανάσιο Παναγόπουλο, τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, Απόστολο Κατσιφάρα, καθώς και από εκπροσώπους του ΓΕΣ, της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των ηρωικώς πεσόντων και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο.


Αποκορύφωση των εορτασμών αποτέλεσε η παρέλαση στον κεντρικό δρόμο του Αιγίου με την συμμετοχή όλων των σχολείων όλων των βαθμίδων της ευρύτερης περιοχής. Την παρέλαση συντόνισαν με τον ρυθμό τους οι φιλαρμονικές του Αιγίου, της Ακράτας και της Αιγείρας.


Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που παρέλασαν τοπικά σωματεία, όπως ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου, το Χορευτικό Εργαστήρι και το πολιτιστικό σωματείο Άρατος με άρματα, σημαίες και παραδοσιακές φορεσιές.


Τιμή για την πόλη του Αιγίου ήταν η συμμετοχή στους εορτασμούς από σωματεία άλλων πόλεων, όπως ο Λαογραφικός Σύλλογος Θεριστάδων από τα Τρίκαλα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νεδουσαίων από την Καλαμάτα και το Κέντρο Ελληνικού Χορού Τρίπολης, που παρέλασαν με τις εντυπωσιακές φορεσιές τους.
ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 27.1.2019.

Λοντος, Βοστιτσα, Αιγιο αχαιας, Αχαια Μυστικη Συνελευση της Βοστιτσας 1821
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ