Προοδευτισμός και ημιμάθεια, υποκρισία και... τι θα πει ο κόσμος - του Περ. Δανόπουλου


Προοδευτισμός και ημιμάθεια,
υποκρισία και...
τι θα πει ο κόσμος



Με ιντριγκάρει αρχικά, η ιστορική επανάληψη, ως κωμωδία ή ως φάρσα. Από την Μακρόνησο, τον Άη Στράτη, την Γυάρο και τις λοιπές εξορίες και από το «εθνικόφρονες και μιάσματα», περάσαμε στην απόλυτη αντιστροφή. Τώρα ο εθνικόφρων είναι το μίασμα. Και ούτε καν ο εθνικόφρων, αλλά αυτός που «τολμά» να υπερασπιστεί κάτι που θεωρεί δικό του. Σε μια αποθέωση της ημιμάθειας και λαθροχειρίας του όρου εθνικισμός, άπαντες οι μη «προοδευτικοί» βαπτίζονται εθνικιστές. Στιγματίζονται άνθρωποι που δεν θέλουν να επιτεθούν, αλλά να αμυνθούν. Όμως και αυτή η άμυνα, που αποτελεί την ζωντανή ιστορία της χώρας, πρέπει να στηλιτευτεί. Αυτός ο αυθαίρετος ντετρμινισμός, αυτός ο ετεροκαθορισμός, αποτελεί το άλλοθι στην γύμνια και ένδεια επιχειρημάτων και την παραγωγή νέων ιδεών.

Με ιντριγκάρει, που όλοι αυτοί οι αντιομφορμιστές, διεθνιστές, «προοδευτικοί», αν έβλεπαν κάποιους ντυμένους με τις παραδοσιακές φορεσιές των Ινκας, των Ζουλού ή των Μαορί, το πιο πιθανόν είναι να χειροκρόταγαν, σε μια ευρύτερη αποδοχή του έθνικ στυλ. Αλλά για όσους τόλμησαν να ντυθούν με παραδοσιακές μακεδονικές φορεσιές, ή ακόμα έστω και άκομψα να ντυθούν αρχαίοι Έλληνες, επιφυλάσσεται διασυρμός. Το Ελληνικό έθνικ στυλ, δεν είναι αποδεκτό στην Ελλάδα (!!!). Ακόμα όταν δουν γυναίκες ντυμένες στα μαύρα, συνήθως του σιιτικού Ισλάμ θα σταθούν με σεβασμό και δεν θα μιλήσει κανείς. Αντίθετα στην θέα καλογριών, αρχίζει η καζούρα. Εδώ είναι σκοταδισμός, ενώ πριν ήταν θρησκευτική παράδοση, απόλυτα σεβαστή… Ομοίως οι ιερείς και μοναχοί στο συλλαλητήριο είναι οπισθοδρόμηση και όπως είπε «προοδευτικός» φίλος, έπρεπε να τους πάρουμε με τα γιαούρτια. Αντίθετα η εικόνα του ανθρώπου με κάποιον άγιο στα γεννητικά του όργανα, στο gay pride, αποτελεί νεωτερικότητα.
Και ένας κόσμος ολόκληρος, καταδιωκόμενος πάντα από τον μικροαστισμό του και το «τι θα πει ο κόσμος», ακολουθούν όλον αυτόν τον ιδιότυπο, υβριδικό ρατσισμό, γιατί αν δεν το κάνουν… «τι θα πει ο προοδευτικός χώρος του αναθεωρητισμού των πάντων, των κατόχων των αδιαμφισβήτητων ιστορικών πηγών και της μοναδικής αλήθειας»...

Με ιντριγκάρει, τέλος, η επίκληση του λαού, από όλους αυτούς. Μόνο που ο λαός, αντιδρά και με την λογική και με το θυμικό. Όσο βάλλεις κατά του θυμικού του, αντιδρά. Δεν μπορεί κανείς να περιμένει εκλογίκευση από κάποιον που τον έχεις χλευάσει για όσα σκέφτεται και όσα πιστεύει. Για ποιόν λαό επομένως μιλάνε, γιατί αυτός ο λαός είναι πολυμορφικός, όπως κάθε λαός άλλωστε. Τι ακριβώς πιστεύουν όσοι με περίσσεια αλαζονεία ειρωνεύονται τον λαό,περιφρονούν τα θέλω του και αδυνατούν ή καλύτερα δεν θέλουν, να συζητήσουν μαζί του; Πώς είναι δυνατόν να περιθωριοποιείς κομμάτια του λαού και να οδηγείς άλλα σε περιχαράκωση και μετά να οδύρεσαι για την άνοδο της ακροδεξιάς; Όταν περιφρονείς τον λαό, μην απορείς γιατί αυτός σε στέλνει «άκλαφτο».
Ο σύγχρονος «προοδευτικός» χώρος, έχει ουσιαστικά ενσωματωθεί στο ευρύτερο μπλοκ του Τσίπρα, του Μητσοτάκη, του Ντράγκι, του Μακρόν, της Κλίντον. Απώθηση κάθε έννοιας έθνους, μόνο διεθνισμός... Διεθνισμός του κεφαλαίου φυσικά και των ολιγαρχών.
Αυτό το υπόλοιπο μεγάλο κομμάτι του λαού, που αποτελεί τον πραγματικά και χωρίς εισαγωγικά προοδευτικό και συνάμα δημοκρατικό-χώρο, καλείται άμεσα να συνασπιστεί και να πετάξει από πάνω του τα βαρίδια των αρχηγίσκων, έστω και τώρα, την τελευταία στιγμή και να πορευτεί για την ανατροπή.

22.1.2019.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑΠροοδευτισμος, ημιμαθεια, υποκρισια, Προοδευτικοι, προοδος, Δανοπουλος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ