Ίχνη Νεάντερνταλ 29.000 χρόνων βρέθηκαν στο Γιβραλτάρ!

Ίχνη Νεάντερνταλ
29.000 χρόνων
βρέθηκαν στο Γιβραλτάρ!


Επιστήμονες του Γιβραλτάρ από το Εθνικό Μουσείο του Γιβραλτάρ, μαζί με συναδέλφους τους από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιαπωνία, ερεύνησαν μια περιοχή του Καταλανικού Κόλπου των Αμμόλοφων (Sand Dune).
Αυτό το έργο ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια. Όταν βρέθηκαν τα πρώτα ίχνη αποτυπωμάτων που άφησαν σπονδυλωτά. Στα επόμενα χρόνια, η διαδοχική φυσική κατάρρευση της άμμου απεκάλυψε περαιτέρω υλικό και επέτρεψε μια πιο λεπτομερή μελέτη, με νέες χρονολογίες.
Οι αμμόλοφοι στον καταλανικό κόλπο είναι ένα λείψανο της τελευταίας περιόδου παγετώνων, όταν η στάθμη της θάλασσας ήταν μέχρι 120 μ. κάτω από τα σημερινά επίπεδα. Τότε ένα μεγάλο πεδίο αμμοθινών εκτεινόταν προς τα ανατολικά από την βάση του Βράχου του Γιβραλτάρ. Τα αναγνωρισμένα ίχνη αντιστοιχούν σε είδη που είναι γνωστά, ότι έχουν κατοικήσει στο Γιβραλτάρ.

Ίχνη 29.000 χρόνων Νεάντερνταλ, σε αμμόλοφους του Γιβραλτάρ.
Φωτ.: Universdad de Sevilla.

Τα αναγνωρισμένα ίχνη αντιστοιχούν σε κόκκινο ελάφι, αίγαγρο (ibex), βουβάλι (auroch), λεοπάρδαλη, και ελέφαντα (straight-tusked). Αλλά τώρα, επί πλέον, οι επιστήμονες έχουν βρει το αποτύπωμα ενός νεαρού ανθρώπου (ύψους 1,06-1,26 μ.), πιθανόν Νεάντερνταλ, που χρονολογείται περίπου πριν από 29.000 χρόνια. Συμπίπτει με Νεάντερνταλ από το Σπήλαιο Gorham.
Αν επιβεβαιωθεί ότι είναι Νεάντερνταλ, αυτοί οι αμμόλοφοι θα γίνουν ο δεύτερος τόπος με αμμόλοφους στον κόσμο με αποτυπώματα Νεάντερνταλ![1] Αυτά τα ευρήματα προσθέτουν περαιτέρω διεθνή σημασία στην κληρονομιά του Γιβραλτάρ, η οποία δηλώθηκε ως αξία «παγκόσμιας κληρονομιάς» το 2016.
Η έρευνα υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση του Γιβραλτάρ στο πλαίσιο του έργου «Σπήλαια του Γιβραλτάρ» και τις ετήσιες ανασκαφές στις σπηλιές του Γιβραλτάρ, με πρόσθετη υποστήριξη προς τους επιστήμονες από ισπανικό κοινοτικό πρόγραμμα[2].

ΠΗΓΕΣ: Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, journal Quaternary Science Reviews, 13.2.2019. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:


[1] Ο άλλος είναι το Σπήλαιο Vartop στην Ρουμανία.
[2] Το MICINN-FEDER: CGL2010-15810/BTE.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Γιβραλταρ, Ισπανια, Πορτογαλια, Καταλανια, σπονδυλωτο, αμμος,  αμμολοφος, Καταλωνια, παγετωνας, αμμοθινα, Βραχος, ελαφι, αιγαγρος, βουβαλι, λεοπαρδαλη, ελεφαντας, ανθρωπος, Νεαντερνταλ, Σπηλαιο Γκορχαμ, Σπηλια, ανασκαφη, Σεβιλλη, Βαρτοπ, Ρουμανια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ