Οι αρχαιολόγοι καταδικάζουν την επίθεση με εμπρηστικό μηχανισμό, στον ναό των Αγίων Αποστόλων στην Θεσσαλονίκη, λαμπρό μνημείο του 14ου αιώνα!


Οι αρχαιολόγοι καταδικάζουν
την επίθεση
με εμπρηστικό μηχανισμό,
στον ναό των Αγίων Αποστόλων στην Θεσσαλονίκη,
λαμπρό μνημείο του 14ου αιώνα!

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση με εμπρηστικό μηχανισμό, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019 στον Ναό των Αγίων Αποστόλων στη Θεσσαλονίκη, λαμπρό μνημείο του 14ου αιώνα που συγκαταλέγεται, μαζί με άλλα βυζαντινά μνημεία της πόλης, στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UΝESCO.

Οι ζημιές από τον εμπρηστικό μηχανισμό
στον ΙΝ Αγ. Αποστόλων Θεσσαλονίκης.
Φωτ.: TheStival.gr.

Πρόκειται για μία ανησυχητική ενέργεια βανδαλισμού που μάλιστα ακολουθεί με διαφορά λίγων εβδομάδων την καταστροφή του μνημείου που στήθηκε στο παλαιό εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης, αλλά και τον τραυματισμό δύο ατόμων στον Άγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη Αθηνών μετά από τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού.
Η στοχοποίηση λατρευτικών χώρων, στην συγκεκριμένη περίπτωση ενός από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα αρχιτεκτονικής της Παλαιολόγειας περιόδου, ενός μνημείου με αριστουργηματικά ψηφιδωτά και τοιχογραφίες, που μαρτυρούν πολλά για το καλλιτεχνικό και κοινωνικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας κατά τον 14ο αιώνα, είναι μια πράξη μισαλλοδοξίας και αντικοινωνικής βίας και ως τέτοια απολύτως καταδικαστέα. 
Καλούμε τους πάντες να σεβαστούν τη θρησκευτική ελευθερία, την ιερότητα των τόπων προσευχής και τις παγκόσμιες αξίες που αντιπροσωπεύουν τα μνημεία. Η στοχοποίηση των μνημείων ως έκφραση της όποιας ιδεολογίας δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτή.

ΠΗΓΗ: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ, αρ. πρωτ.: 397, 13.2.2019.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Ναος Αγιων Αποστολων, Θεσσαλονικη, βυζαντιο, μνημειο, εβραικο νεκροταφειο, Αγιος Διονυσιος Αρεοπαγίτης, Αθηνα, εκρηκτικος μηχανισμος, ψηφιδωτο, τοιχογραφια, Μακεδονια, Αγιοι Αποστολοι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ